Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Νόμος φρενάρει τη δόμηση στο Πήλιο

Δεκάδες πολίτες προχώρησαν σε ακύρωση αγοράς ακινήτων


Ένα σημαντικό πρόβλημα που βάζει φραγμούς στην οικιστική ανάπτυξη στο Πήλιο, εμφανίσθηκε από την αρχή της χρονιάς βάζοντας τροχοπέδη στη δόμηση και προκαλώντας ακόμη και την ακύρωση συμβολαίων πώλησης. Κάτοικοι της περιοχής, κυρίως αλλοδαποί, που έχουν αποφασίσει να εγκατασταθούν στο Πήλιο, Αυτοδιοίκηση, μηχανικοί, ψάχνουν λύσεις σε ένα πρόβλημα που ενδέχεται να υπονομεύσει την ανάπτυξη της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

 

Η εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, δώδεκα χρόνια από την ψήφισή του Ν 2637/1998 και ειδικότερα του άρθρου 56 που χαρακτηρίζει «σχεδόν όλο το Πήλιο ως περιοχή υψηλής παραγωγικότητας», έχει αρχίσει να εμφανίζει τις πρώτες του παρενέργειες σε πολλές περιοχές του. Όπως σημειώνει ο τοπογράφος μηχανικός κ. Νίκος Πνιγούρας «με το νόμο αυτό, για να υπάρξει δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδο θα πρέπει οι ιδιοκτήτης του να πάρει έγγραφη βεβαίωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής ενότητας ότι το οικόπεδο ανήκει σε αυτά της χαμηλής παραγωγικότητας. Όμως, όλες οι περιοχές, από τις Μηλιές και μέχρι την Ζαγορά και το νότιο Πήλιο είναι χαρακτηρισμένες με το νόμο αυτό, ως περιοχές υψηλής παραγωγικότητας. Είναι υποχρεωμένοι να αναπτύσσουν καλλιέργειες ή παρά μόνο … ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν μπορούν να κτίσουν».

Το Πήλιο που δεν χαρακτηρίζεται από την οργανωμένη ελαιοκαλλιέργεια, αλλά από την οικογενειακή ιδιοκτησία, η οποία αναμένεται να δεχθεί σημαντικό πλήγμα μετά το 2013 που φέρνει το τέλος και των επιδοτήσεων στην καλλιέργεια αυτή. Έτσι οι λίγοι που ασχολούνται αυτή την στιγμή με την καλλιέργεια αυτή, θα γίνουν λιγότεροι μετά από μερικά χρόνια. Όπως σημειώνει ο κ. Πνιγούρας το πρόβλημα αυτό «είναι τροχοπέδη για την δόμηση στην περιοχή και είναι σίγουρο ότι όταν σταματήσουν να καλλιεργούνται, τότε όλα αυτά θα μετατραπούν σε χωράφια».

Το πρόβλημα, αυτό απασχολεί ήδη τους κατοίκους της περιοχής. Με δεδομένο ότι με βάση τις εκτιμήσεις ότι 40-50 αλλοδαποί τον χρόνο επιλέγουν να διαμείνουν για την υπόλοιπη ζωή τους στην περιοχή του Πηλίου, κτίζοντας σε οικόπεδα που αγοράζουν, όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί μία κινητικότητα στην περιοχή. Όμως, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Παπαμαρκάκης «η εφαρμογή των διατάξεων αυτού του νόμου που στην κυριολεξία καταργεί την δόμηση, δημιουργεί προβλήματα στην οικονομική ζωή της περιοχής μας». Αυτό έγινε εμφανές και από το γεγονός ότι «κάποιοι που αγόρασαν για να κτίσουν στην περιοχή του νοτίου Πηλίου και βρέθηκαν μπροστά στα προβλήματα που προκαλεί η εφαρμογή του νέου νόμου, σταμάτησαν κάθε τέτοια προσπάθεια και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ακύρωσαν και τα συμβόλαια που είχαν συνάψει. Ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κάνει λόγο για επτά- οκτώ περιπτώσεις που ο ίδιος γνωρίζει.

Μία άλλη παράμετρο που θέτουν αρκετοί πλέον στο Πήλιο είναι ότι «η διακοπή της δόμησης, θα επιφέρει και μείωση της αξίας της γης και κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει η έννοια του οικοπέδου, αλλά μόνον του χωραφιού». Οι άνθρωποι αυτοί που κινούνται στον μεσιτικό χώρο σημειώνουν ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπήρξαν σημαντικές αγορές γης από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες προχώρησαν σε αγορές εκτάσεων στην μία περίπτωση 40 στρεμμάτων και σε μία άλλη περίπτωση στην αγορά 50 στρεμμάτων».

Το βασικό είναι «παύει να υπάρχει η κινητικότητα, που όλοι θέλουμε για την ανάπτυξη της περιοχής» επισημαίνει ο κ. Παπαμαρκάκης. Το πρόβλημα εντοπίσθηκε από τον δήμο νοτίου Πηλίου από την αίτηση που κατέθεσε στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου μία δικηγόρος που αγόρασε έκταση για να οικοδομήσει και βρέθηκε μπροστά στο νέο νόμο και τα εμπόδια που θέτει. Η δημοτική αρχή ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί άμεσα και σκοπεύει να συστήσει μία διαπαραταξιακή επιτροπή για να ασχοληθεί με το θέμα, να το διερευνήσει νομικά και να προτείνει λύσεις για το ξεπέρασμά του.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε λεωφορείο γεμάτο κόσμο στην Καλαμάτα

Ακόμη μία επίθεση σε λεωφορείο σημειώθηκε την Πέμπτη, αυτή τη φορά στην Καλαμάτα. Ειδικότερα, τρεις…

24 Νοεμβρίου 2023

Μαθητές της Αγριάς έμαθαν να προστατεύονται από τον σεισμό

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εθελοντές της…

24 Νοεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Αν μου έλεγε η Αχτσιόγλου ότι όνειρό της ήταν η καρέκλα θα είχα αποσυρθεί – Η ενότητα αρχίζει σήμερα

Με μια ανάρτηση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και άκρως επιθετική κυρίως κατά της Έφης Αχτσιόγλου,…

24 Νοεμβρίου 2023

Αποφυλακίζεται ο Όσκαρ Πιστόριους, 10 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

Αποφυλακίζεται ο πρώην παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, 10 χρόνια μετά τη γυναικοκτονία της φίλης του Ρίβα…

24 Νοεμβρίου 2023

Οι άνδρες αστροναύτες πιο επιρρεπείς στη στυτική δυσλειτουργία – Τα… απρόσμενα στοιχεία έρευνας

Το ταξίδι στο διάστημα κρύβει χιλιάδες κινδύνους. Μετά από μια νέα έρευνα προστέθηκε άλλος ένας.…

24 Νοεμβρίου 2023

Για την Τετάρτη 29/11 μετατέθηκε το Πανιώνιος-Ολυμπιακός από την ΕΠΣΘ

Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για αύριο Σάββατο αγώνας Πανιωνίου Νέας Ιωνίας-Ολυμπιακού Βόλου για την 9η ημέρα…

24 Νοεμβρίου 2023