Πολιτική

Να μην επηρεαστεί η Ελλάδα από την κυπριακή κρίση στοχεύει η κυβέρνηση

Μαξίμου

Ανακούφιση για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου στο Eurogroup, αλλά και προβληματισμός για τις συνέπειες της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία καταγράφονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να διαμηνύει ότι «η χώρα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των δικών της δεσμεύσεων». 

Από την πλευρά της, η Λευκωσία δηλώνει ικανοποιημένη από τη στάση της Ελλάδας, αλλά όχι πολύ πειστικά…

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πάμπος Χαραλάμπους, ερωτηθείς από τον ΒΗΜΑ 99,5 εάν είναι ικανοποιημένη η Λευκωσία από τη στάση της Ελλάδας, άφησε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα για να απαντήσει τελικά ένα χλιαρό «ναι, ναι…»

Σε ό,τι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, θα κινηθεί με στόχο να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν από το κυπριακό ζήτημα, ώστε να μην επηρεαστεί και το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλά στενοί συνεργάτες του δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις παρενέργειες που θα υπάρξουν, άμεσα και μεσοπρόθεσμα, στην ελληνική οικονομία.

Πάντως οι συντονισμένες κινήσεις που έγιναν για τη διασφάλιση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες οι οποίες λειτουργούν στην Ελλάδα, μέσω της εξαγοράς τους από την Τράπεζα Πειραιώς, απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Τονίζουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Κεντρικός στόχος των κινήσεων αυτών θα είναι να μην ανακοπεί ο επαναπατρισμός κεφαλαίων.

Σε δεύτερο επίπεδο, η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου συνδέεται με τις επιπτώσεις που θα έχει η κυπριακή κρίση σε ελληνικές επιχειρήσεις με μεγάλο κύκλο εργασιών στο νησί. Οπως αναφέρουν, είναι πιθανό να διαμορφωθούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για αυτές τις επιχειρήσεις, προκαλώντας ένα ντόμινο προβλημάτων που θα καταλήγει στην Ελλάδα (με νέα «λουκέτα», χαμένες θέσεις εργασίας κ.λπ.).

Σε αυτό το σκηνικό ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «η χώρα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των δικών της δεσμεύσεων».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση τονίζει ότι το σημαντικότερο στοιχείο των δραματικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι πως υπήρξε συμφωνία και αποφεύχθηκε το αδιέξοδο. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η «υπευθυνότητα και η σοβαρότητα» στον χειρισμό από την κυβέρνηση της κυπριακής κρίσης καταγράφονται ήδη εκτός συνόρων και ενισχύουν και το πολιτικό κεφάλαιό της στο εσωτερικό.

Πάντως, η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε την παραδειγματική τιμωρία της Κύπρου, προκειμένου να δείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της υποταγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το