Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Μόνιμο το ειδικό τέλος ακινήτων

Στην τροπολογία δεν αναφέρεται ο χρόνος επέκτασης της καταβολής του

 

 

Ευνοϊκές αλλαγές για μακροχρόνια άνεργους και ευπαθείς ομάδες

 

 

Μόνιμο καθίσταται το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς στην τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αναφέρεται ο χρόνος επέκτασης της καταβολής του τέλους, κάτι που σημαίνει πως ο φόρος αποκτά μόνιμο χαρακτήρα.

 

Στις ευνοϊκές αλλαγές που επιφέρει η τροπολογία περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για πλήρη απαλλαγή κατηγοριών μακροχρόνια άνεργων βάσει ειδικών κριτηρίων (πχ εισόδημα έως 12.000 ευρώ).

 

Σε ό,τι αφορά τις άλλες ευπαθείς ομάδες (πχ πολύτεκνοι) θα επιβαρυνθούν με μειωμένο τέλος (0,5 ευρώ/τμ) εφόσον επίσης πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (πχ εισόδημα έως 30.000 ευρώ)

 

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη χρονική διάρκεια του μέτρου ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι η ημερομηνία στην παράγραφο 1 της τροπολογίας «θα πρέπει να είναι η 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επόμενες εφαρμογές».

 

Το τέλος, πρόσθεσε ο υπουργός, θα ισχύσει και το 2012 και μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις» και «θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών».

 

Η αναφορά αυτή του υπουργού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κεφαλογιάννης κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να μην κάνει δεκτή την τροπολογία, καθώς πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή με την οποία δεν συμφωνούν τα κόμματα. Αν επιβάλλετε νέο φόρο στα ακίνητα με εφαρμογή του τέλους στο διηνεκές, να μας το πείτε, τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παν. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι με τη συγκεκριμένη αλλαγή δίνεται η δυνατότητα παράτασης του χρονικού ορίζοντα εφαρμογής τους τέλους.

 

Η τροπολογία που θα ψηφισθεί την επόμενη Τρίτη ορίζει ότι αν το τέλος δεν καταβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, θα βεβαιώνεται μέσα σε τέσσερις μήνες από την μη πληρωμή του στην αρμόδια εφορία.

 

Απαλλαγή για κατηγορίες ανέργων

 

Στη νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε στη ρύθμιση για το τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

 

Ειδικότερα, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους για ακίνητο που ιδιοκατοικούν (έχουν την κυριότητα ή επικαρπία) οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά από το έτος υπολογισμού του τέλους.

 

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για να δικαιούνται της απαλλαγής θα πρέπει καταρχάς το οικογενειακό εισόδημα του ανέργου κατά το προηγούμενο από την επιβολή του τέλους έτους να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

 

Επίσης δεν απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτου, εάν διαθέτει ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ για κάθε παιδί μέχρι τα 200 τ.μ.

 

Μειωμένο τέλος για κατηγορίες

ευπαθών ομάδων

 

Ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή σε ανάπηρο.

 

Ωστόσο, και σε αυτές τις κατηγορίες δεν ισχύει το μειωμένο τέλος, εφόσον ο φορολογούμενος έχει αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ ή το ακίνητο είναι πάνω από 120 τ.μ με προσαύξηση 20 τ.μ για κάθε παιδί και μέχρι 200 τ.μ.

 

Το επιπλέον των 120 τ.μ. εμβαδό του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου για τις παραπάνω ευπαθείς ομάδες το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τμ. θα υπολογίζεται με τους κανονικούς συντελεστές.

 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε πως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (0,50 ευρώ το τ.μ.), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου  (με εξαίρεση περιοχές με τιμής ζώνης άνω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.), με την προϋπόθεση πως ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.

 

Τέλος 3 ευρώ/τμ για τα εκτός ζώνης

 

Τέλος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στα οποία δεν υπάρχει τιμή ζώνης, το τέλος υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την επιφάνειά τους επί 3 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής στην Αράχωβα για το χάσκι – Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση του βασανισμού του χάσκι Όλιβερ και…

7 Δεκεμβρίου 2023

Αφήνουν κάτω τις πένες τους οι εργαζόμενοι της Washington Post: Απεργία για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και καλούν τους…

7 Δεκεμβρίου 2023

Ερντογάν στο Χ για την επίσκεψη στην Αθήνα: Ελπίζω με την Ελλάδα να γίνουμε παράδειγμα στον κόσμο

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Χ ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της…

7 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο Ερντογάν μίλησε για «τουρκική» μειονότητα – Διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική…

7 Δεκεμβρίου 2023

Eορταστική βόλτα στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο με το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου

Ξεκινάει να σφυρίζει από αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου…

7 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Απίστευτες αποκαλύψεις για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο – Είχε αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας του

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της 43χρονης στη…

7 Δεκεμβρίου 2023