Κατηγορίες: Οικονομία

Με «τρύπα» 250 εκατ. στα έσοδα έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2010

Ικανοποιημένο το υπουργείο Οικονομικών από τη μεγαλύτερη των στόχων μείωση του ελλείμματος

Υστέρηση εμφανίζουν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού του 2010 τόσο με βάση το αρχικό μνημόνιο, όσο και με βάση τον προϋπολογισμό του 2011 την ώρα που το έλλειμμα εμφανίζεται ένα δισ. μικρότερο των εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα έφτασαν το 2010 τα 51,137 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το 2009.

Σε κάθε περίπτωση, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης για το 2010, δείχνουν πως σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011.

Αναλυτικότερα περιορίστηκε στα 19,603 δισ. ευρώ από 30,871 δισ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, υπήρξαν περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «ο προϋπολογισμός του 2010 έκλεισε με καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που προβλεπόταν. Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010 επιβεβαιώνουν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία στον περιορισμό του ελλείμματος συντέλεσε κυρίως, η μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5%, και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 12%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 7,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά περίπου 7%. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιου στόχου 6%, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 50,2% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 41,7%.

Σημειώνεται ότι στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Στις 18 Ιανουαρίου «κληρώνει» για επιμήκυνση

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου «ανοίγει» την ατζέντα του Συμβουλίου του Εcofin της 18ης Ιανουαρίου 2011, ενώ την επόμενη το πρωί η Ε.Ε. εκταμιεύει την τρίτη δόση του δανείου των 6,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το τμήμα του δανείου που αναλογεί στην Ε.Ε. καθώς το ΔΝΤ είχε ήδη αποδεσμεύσει τη συμμετοχή του, 2,5 δισ. ευρώ, από το Δεκέμβριο.

Η προσοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου στρέφεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν οι όροι της επέκτασης, από τα πέντε στα 11 χρόνια, του χρόνου εξόφλησης των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης.

Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί το νέο επιτόκιο, εάν η παράταση θα αφορά στο σύνολο του δανείου ή στις μελλοντικές δόσεις καθώς και την ακριβής διάρκεια της χρονικής επιμήκυνσης αλλά και το ποσό της κάθε δόσης (σ.σ. αν θα είναι ισόποσες).

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα τονίσει στους ομολόγους του την ανάγκη η επιμήκυνση να αφορά στο σύνολο των 110 δισ. ευρώ και να μην εξαιρεθούν τα ποσά που έλαβε η Ελλάδα το 2010.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως το αίτημα για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του μηχανισμού στηρίξεως θα έχει διευθετηθεί πριν το Μάρτιο και την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ έως το 2024, φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό στο σκέλος των δαπανών για τόκους οι οποίες αυξάνουν κατά 750 εκατ. ευρώ.

Η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση θα προκύψει στην περίπτωση που η Αθήνα επιλέξει η αποπληρωμή του δανείου να γίνει σε σταθερό επιτόκιο, το οποίο από 5,5% θα αυξηθεί σε 5,8% με την επιμήκυνση, όσο δηλαδή και της Ιρλανδίας.

Βέβαια το επιτόκιο με το οποίο σήμερα η Ελλάδα εξοφλεί τις υφιστάμενες δόσεις του δανείου είναι κυμαινόμενο 4% και αυξάνει στο 4,3% με το νέο ορίζοντα εξόφλησης.

Στην περίπτωση του κυμαινόμενου επιτοκίου, η πρόσθετη επιβάρυνση των δαπανών για τόκους υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει επανειλημμένως τονίσει πως οι όροι και οι χρόνοι αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδος δεν αλλάζουν το ίδιο το μέγεθος του χρέους, που «τρέχει» προς τα 350 δισ. ευρώ από 336 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθεί το 2010. Η Ελλάδα έχει λάβει 31,5 δισ. ευρώ και μέχρι στις 19 Ιανουαρίου θα πάρει άλλα 6,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 38 δισ. ευρώ.

Στο 4,7% διαμορφώθηκε

ο πληθωρισμός το 2010

Στο 4,7% διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το 2010, ενώ τον Δεκέμβριο έκλεισε κοντά στο 4,9%. Στα επίπεδα του 3,3% βρέθηκε ο δομικός πληθωρισμός τον Δεκέμβριο (εξαιρούνται οι τιμές καυσίμων και τροφίμων) κινούμενος στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μηνου.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να ανακοινώσει αύριο τα στοιχεία για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Δεκεμβρίου, τα οποία θα δείχνουν διατήρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 4,9% από 5,2% τον Οκτώβριο.

Πάντως ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τους πρώτους μήνες του 2011, κυρίως λόγω των επιπτώσεων των φορολογικών αυξήσεων στις τιμές ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Aρνητικά θα επιδράσει η νέα αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ στο 6,5% και 13% αντιστοίχως, οι επικείμενες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και οι επιβαρύνσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Οι αρνητικοί αυτοί παράγοντες αντισταθμίζουν την θετική επίπτωση των μειώσεων των τιμών των φαρμάκων, αλλά και τα όποια θετικά αποτέλεσμα από την «συμφωνία κυρίων» που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με εταιρείες του χονδρεμπορίου και του λιανεμπορίου για τη συγκράτηση των τιμών σε 2.000 είδη ευρείας κατανάλωσης.

Βελτίωση εμπορικού

ισοζυγίου το Νοέμβριο

Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο 2010 η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών της χώρας και η μείωση, λόγω περιορισμού της καταναλωτικής ζήτησης, των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών, η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων τον Νοέμβριο 2010 ανήλθε στο ποσό των 3.321,1 εκατ. ευρώ έναντι 4.007,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 17,1%.

Αντίθετα, η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών ανήλθε στο ποσό των 1.625,5 εκατ. ευρώ έναντι 1.162,8 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 39,8%.

Κατά το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2009 – Νοεμβρίου 2010, η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων παρουσίασε μείωση 20,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2008- Νοεμβρίου 2009. Ενώ, η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών παρουσίασε αύξηση 6,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2008 – Νοεμβρίου 2009.

Μείωση 7,6% κατέγραψε, τέλος, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2009.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ), ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 5,7%.

Share
Ετικέτες: 10.ΑΘΗΝΑ

Πρόσφατα άρθρα

Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες και για τον βιασμό της 12χρονης – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου για το αδίκημα του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό,…

29 Μαρτίου 2024

Επετειακή συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας – 50 χρόνια «Απολλώνειος» Ανδρική Χορωδία

  Με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την ίδρυσή της (1974-2024) η «Απολλώνειος» Ανδρική Χορωδία…

29 Μαρτίου 2024

Ημερίδα του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου με θέμα: «Στηρίζοντας τους εφήβους: Προκλήσεις και αναπτυξιακές ευκαιρίες»

Στο πλαίσιο Δράσεων του 3ου ΕΠΑ.Λ. Βόλου διοργανώνεται ημερίδα με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής…

29 Μαρτίου 2024

Πρωταθλητές και αήττητοι στη Μαγνησία οι Έφηβοι του Αιολικού

Ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα εφήβων της ΕΣΚΑΘ με τον Αιολικό να επικρατεί του Ολυμπιακού Βόλου στον…

29 Μαρτίου 2024

Παρουσιάζεται στον Βόλο το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη

  Ο Σπύρος Πετρουλάκης, συγγραφέας των τεράστιων τηλεοπτικών επιτυχιών «Σασμός» (Αlpha) και «Ναυάγιο» (Mega), επιστρέφει…

29 Μαρτίου 2024

ΠΑΕ Νίκη: Καμία σχέση με την παράνομη μετάδοση του αγώνα με την ΑΕΛ

Μεγάλο ζήτημα έχει γίνει για την παράνομη διαδικτυακή μετάδοση του αγώνα της περασμένης Κυριακής Νίκη-ΑΕΛ,…

29 Μαρτίου 2024