Photo Gallery, Τοπικά

Μειώνεται σταδιακά η απόδοση των πηγών υδροδότησης του Βόλου

Μικρότερη είναι η συμμετοχή των πηγών στο νερό που πίνουν οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου Καθαρά τα νερά κολύμβησης έδειξαν δειγματοληψίες

 

 

Μειώνεται σταδιακά η απόδοση των πηγών που τροφοδοτούν με πηγαίο νερό το Δήμο Βόλου. Τα πηγαία νερά από τις 20 Μαΐου άρχισαν να εμφανίζουν μείωση της παροχής τους στο σύστημα υδροδότησης, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στο μίγμα νερού προς κατανάλωση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου να κυμαίνεται στο 70% περίπου.

Με πολύ καλής ωστόσο ποιότητας νερό συνέχισε να υδροδοτείται το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, καθώς η συμμετοχή των πηγαίων νερών στο μίγμα νερού, προς κατανάλωση παρέμενε σε μεγάλο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ για την υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου κατά τον Απρίλιο, παρήχθησαν 1.046.159 κυβικά μέτρα νερού, εκ των οποίων τα 937.691 κυβικά, ποσοστό 89,6%, ήταν πηγαία, ενώ η μεγαλύτερη συμμετοχή των πηγαίων νερών έφθασε το 93,5%.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα ελήφθησαν 35 δείγματα νερού από το δίκτυο ύδρευσης και πραγματοποιήθηκαν 386 αναλύσεις. Όλες οι παράμετροι που αναλύθηκαν ήταν εντός των ορίων της ΚΥΑ Υ2/2600/2001 και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι τιμές ήταν πολύ μικρότερες των παραμετρικών. Οι συγκεντρώσεις των χλωριόντων, που είναι δείκτης της αλατότητας του νερού,  κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα από 7 έως 44 mg/λίτρο και της σκληρότητας από 8,6 έως 13,0 γαλλικούς βαθμούς (βρέθηκε και ένα δείγμα με 22,4 γαλλικούς βαθμούς).

Αντίστοιχα, το Μάιο παρήχθησαν 1.147.842 κυβικά μέτρα νερού εκ των οποίων τα 942.357 κυβικά, ποσοστό 82%, ήταν πηγαία. Τον ίδιο μήνα ελήφθησαν 47 δείγματα νερού από το δίκτυο ύδρευσης και πραγματοποιήθηκαν 490 αναλύσεις. Όλες οι παράμετροι που αναλύθηκαν ήταν εντός των ορίων της ΚΥΑ Υ2/2600/2001 και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι τιμές ήταν πολύ μικρότερες των παραμετρικών. Οι συγκεντρώσεις  των  χλωριόντων  κυμάνθηκαν   από  7 – 77 mg / λίτρο και της σκληρότητας από 10-20 γαλλικούς βαθμούς.

 

Καθαρά τα νερά κολύμβησης

 

Εξαιρετικής ποιότητας είναι τα νερά κολύμβησης στις ακτές του Δήμου Βόλου, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα αναλύσεων των πρώτων για τη φετινή κολυμβητική περίοδο δειγματοληψιών, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Λήψη δειγμάτων νερού έγινε από 18 παραλίες του ενιαίου Δήμου Βόλου, στις 24 Μαΐου 2011 και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Σύμφωνα με αυτά, όλες οι παρακολουθούμενες ακτές είναι κατάλληλες για κολύμβηση, καθώς το σύνολο των δειγμάτων που εξετάστηκαν, βρίσκονται σε απόλυτη συμμόρφωση τόσο με τα επιτακτικά, όσο και με τα ενδεικτικά όρια της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ.

Ειδικότερα, δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν από τις ακτές: Αλυκών (έναντι δημοτικού πάρκου), πλαζ Αλυκών, Αμαρυλίδας, Αμφανών, Αναύρου (Καλλιθέα), Ξενία, Πευκακίων, «Πλάκες», Αγριάς, Σουτραλί, Κάτω Λεχωνίων (Άγιος Μηνάς και Πούντα), Μαλάκι, Πλατανιδίων, Αγίου Γεωργίου Κυνηγών, Χρυσής Ακτής Παναγιάς, Νέας Αγχιάλου (μπροστά από το γήπεδο και Γαλαξίας).

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης επαναλαμβάνεται κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από το Μάιο έως τον Οκτώβρη (με δειγματοληψίες κάθε μήνα) και τα αποτελέσματά του, καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λπ.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Στις συστηματικά παρακολουθούμενες ακτές γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις των υδάτων, καθώς και μακροσκοπικός έλεγχος του νερού και της ακτής γενικότερα.

Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων, η συμμόρφωση με την Οδηγία 76/160/ΕΟΚ και η σταδιακή αντικατάστασή της από την Οδηγία 2006/7/ΕΚ μέχρι το 2014, η οποία έχει εκδοθεί και ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο και υιοθετεί νέους μικροβιολογικούς δείκτες.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το