Μαύρα μαντάτα και για το 2014 από τον ΟΟΣA

Πιο «γκρίζα» είναι η εικόνα που δίνει ο ΟΟΣΑ για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς στην Έκθεση του για τη παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,4% το 2014, παρά το ότι η ύφεση θα έχει περιοριστεί στο 3,5% φέτος.

Ο Οργανισμός τονίζει, δε, ότι εάν η προοπτική ανάκαμψης αποδειχθεί πιο αδύναμη, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, δηλαδή να αναπροσαρμοστεί η ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής με βάση το κύκλο της οικονομίας έτσι ώστε να μην αποτραπεί η ανάκαμψη.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, η πρόβλεψη του Οργανισμού ότι η ανεργία την επόμενη χρονιά θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με φέτος και συγκεκριμένα στο 27,1% (27,2% το 2013), ενώ για το 2015 δεν αναμένεται παρά μικρή αποκλιμάκωση στα επίπεδα του 26,6%, δηλαδή περίπου μιάμιση μονάδα παραπάνω από αυτό που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση και η Τρόικα. Όσον αφορά, δε, στους μισθούς, θα μειωθούν περαιτέρω.

Το. κερασάκι στη τούρτα είναι η εκτίμηση του Οργανισμού ότι το Χρέος δεν θα αρχίσει αποκλιμακώνεται ούτε στη επόμενη διετία, καθώς από το 176,6% του ΑΕΠ το 2013, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 181,3% το 2014 και στο 183% το 2015. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η δυναμική του Χρέους μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στη προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο Οργανισμός, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης στο Χρέος- χωρίς να διευκρινίζει με ποιον τρόπο- προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του.

Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει «κλειδί» της προσπάθειας τη δικαιότερη κατανομή των βαρών στη κοινωνία και ειδικότερα επισημαίνει ότι εάν δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα είναι κρίσιμο τόσο για τη κοινωνική συνοχή όσο και για την ανάκαμψη.

Όσον αφορά στους κινδύνους, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι παραμένει ο κίνδυνος της κόπωσης των μεταρρυθμίσεων και των γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως επίσης της έλλειψης ρευστότητας στη πραγματική οικονομία.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι μεταγραφές των βολιώτικων συλλόγων στην κωπηλασία

Στην τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΟΦΝΣ ενέκρινε 44 μεταγραφές κωπηλατών και κωπηλατριών. Κάποιες από αυτές…

30 Νοεμβρίου 2023

Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου: Συμπληρωματική τιμή στους παραγωγούς καλαμποκιού

Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής…

30 Νοεμβρίου 2023

Οικογενειακή σπείρα «άδειασε» δυο σπίτια

Μια ολόκληρη οικογένεια που αποτελείται από δυο άνδρες, μια γυναίκα και δυο ανήλικα παιδιά, ήταν…

30 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση συνεργασίας και δικτύωσης του Ξενώνα Αστέγων Βόλου με τον Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τους φορείς της πόλης, τη Δευτέρα 13/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση δικτύωσης του…

30 Νοεμβρίου 2023

Πρωτοβουλίες της Ιεράς Μητροπόλεως για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις διοργανώνει η Τοπική μας Εκκλησία μέσω του Άτυπου Δικτύου Φορέων Υγείας…

30 Νοεμβρίου 2023

«Τεχνητοί Δορυφόροι: Από τους νανοδορυφόρους στα διαστημικά τηλεσκόπια» στην ομιλία Αστρονομίας

  Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ., θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση…

30 Νοεμβρίου 2023