“Μάχη” ανέργων

Στο Εργατικό Κέντρο Βόλου παρατηρήθηκε και χθες το αδιαχώρητο από εκατοντάδες ανέργους που έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις

Άνεργοι μεσήλικες, δίπλα σε νέους με διδακτορικούς τίτλους. Οικογενειάρχες με μηδενικό εισόδημα και λίγο μακρύτερα δύο αδέλφια χωρίς δουλειά τον τελευταίο χρόνο.

Τα 625 ευρώ μηνιαίως που θα λαμβάνουν για πέντε μήνες οι 1.237 τυχεροί που θα προσληφθούν για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιεί το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αποτελούν τη μεγαλύτερη ελπίδα για τόνωση της οικονομικής κατάστασής τους, κυρίως όμως της ψυχολογίας τους, καθώς επιζητούν έστω κι ένα 5μηνο διάλειμμα της ανεργίας τους.

Στο Εργατικό Κέντρο Βόλου παρατηρήθηκε και χθες το αδιαχώρητο από εκατοντάδες ανέργους που έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα καθώς η προθεσμία λήγει σήμερα.

Αναζήτηση πιστοποιητικών, εκκαθαριστικών, δελτίων ανεργίας και άλλα δικαιολογητικά ειδικών κατηγοριών, πολύωρη αναμονή ακόμη και στα πεζοδρόμια γύρω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, αποτέλεσαν μια ακόμη δοκιμασία αλλά με την ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά, οι περισσότεροι αποδέχτηκαν την ταλαιπωρία και υπέβαλαν αιτήσεις, ξεπερνώντας συνολικά τις 2.000 υποψηφιότητες.

Για μια τραγική κατάσταση που κανείς δεν θα ήθελε να βιώσει, να φθάνει στο σημείο να διεκδικεί αυτά τα ψίχουλα για αποζημίωση, είτε είναι επιστήμονας, είτε εργάτης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θαν. Παπαδημόπουλος. «Είναι μια «ασπιρίνη» που δίνεται σε κάποιους που θα είναι τυχεροί να πάρουν αυτή τη θέση, με βάση τη μοριοδότηση που θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ. Από κει και πέρα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα από την Κυβέρνηση, από την Πολιτεία, να δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης για να πούμε ότι δίνουμε μια ευκαιρία στον εργαζόμενο να κερδίσει τα προς το ζην» τόνισε ο κ. Παπαδημόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Καπράνος, πρόεδρος του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ της Θεσσαλίας ανέφερε ότι ήδη η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί για τη Λάρισα (5.000 αιτήσεις για 1.137 θέσεις) και την Καρδίτσα (3.000 αιτήσεις για 1.053 θέσεις) ενώ αύριο Πέμπτη ξεκινά για τα Τρίκαλα (843 θέσεις). Εκτίμησε ότι στο Βόλο οι αιτήσεις θ’ αγγίξουν τις 5.000 γιατί είναι ένας Νομός που βιώνει έντονα την ανεργία, και πέραν των αιτήσεων που κατατίθενται στο ΕΚΒ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις αποστείλουν ταχυδρομικά στα κεντρικά γραφεία του ΙΝΕ στη Λάρισα. Επισήμανε ότι το ΙΝΕ δημιούργησε μια βάση δεδομένων βάση των στοιχείων που ζητεί το ΑΣΕΠ, αυτά επεξεργάζονται και σε 25 μέρες από σήμερα για τη Μαγνησία θα εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα. Η κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα μόρια και την προτίμηση που έχουν δηλώσει οι ενδιαφερόμενοι. «Μιλάμε τώρα για «ασπιρίνες» και χάδια, στην τεράστια ανεργία που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, συν την αποβιομηχάνιση αλλά και τα προβλήματα των αγροτών». Σε επίπεδο Θεσσαλίας, εκτίμησε ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις δέκα χιλιάδες.

Η προθεσμία λήγει σήμερα και οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται ακολούθως:

– Αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας (για τους Έλληνες πολίτες και τους πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.).

– Ταυτότητα ομογενούς (για τους Έλληνες ομογενείς).

– Άδεια διαμονής σε ισχύ (για τους αλλοδαπούς τρίτων χωρών).

2. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:

Εφόσον για συγκεκριμένες ειδικότητες ορίζονται από την ανακοίνωση απαιτούμενα (τυπικά ή τυχόν πρόσθετα) προσόντα, οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν:

– Τίτλο σπουδών από τον οποίο να προκύπτει η ημερομηνία κτήσης του.

– Άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ισχύ ή λοιπές βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά ή επαγγελματικές ταυτότητες (μόνο για τις ειδικότητες που ορίζει η ανακοίνωση).

3. ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

Για το κριτήριο «Κατάσταση ανέργου»:

– Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής.

– Εάν οι ωφελούμενοι είναι αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500,00 € το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2009 έως 31-12-2009), οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωριστούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στην Πράξη.

Για το κριτήριο «Οικογενειακή κατάσταση»:

– Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου.

– Στην περίπτωση της μονογονεϊκής οικογένειας, οποιοδήποτε πιστοποιητικό δημόσιας αρχής της ημεδαπής ή αλλοδαπής από τo οποίo να προκύπτει η ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας (π.χ., πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση χηρείας του μονογονέα ή δικαστική απόφαση με την οποία ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας σε ένα μόνο γονέα κ.λπ.).

– Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ του/της συζύγου στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι.

– Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού για το οικονομικό έτος 2010, για εισοδήματα δηλαδή που αποκτήθηκαν από 1/1/2009 έως 31/12/2009, προκειμένου για την απόδειξη του αριθμού των προστατευόμενων μελών.

Για το κριτήριο «Οικογενειακό εισόδημα»:

– Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού για το οικονομικό έτος 2010, για εισοδήματα δηλαδή που αποκτήθηκαν από 1/1/2009 έως 31/12/2009 ή

– Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν υποχρεούται ο ωφελούμενος να υποβάλλει φορολογική δήλωση λόγω εισοδήματος θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

Για το κριτήριο «Κατάσταση υγείας»:

– Βεβαίωση υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας (για ανέργους που ανήκουν στην ομάδα ΑμεΑ).

Για το κριτήριο «Εντοπιότητα»:

– Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον οικείο δήμο.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΚΟΧ.1 και να την υποβάλουν:

α) Είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή στους ακόλουθους χώρους υποδοχής:

– Εργατικό Κέντρο Βόλου (Μακρινίτσης 38, Βόλος)

– Δημαρχείο Σκιάθου (Νικοτσάρα 12, Σκιάθος),

– Δημαρχείο Σκοπέλου, (παραλία Σκοπέλου) και

– Δημαρχείο Αλοννήσου (Αλόννησος).

β) είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία του Δικαιούχου στην ακόλουθη διεύθυνση:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

(Για τις Π.Ε. Μαγνησίας & Β. Σποράδων)

Τζαβέλα 4, Τ.Κ. 41222, Λάρισα,

υπόψη κ.κ. Μπουλομπάση Μαριάνθης & Παπανδρέου Σπυριδούλας

(τηλ. επικοινωνίας: 2410537489-90).

Στην περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση του υποψηφίου.

Κάθε υποψήφιος δύναται να σημειώσει στην αίτησή του έναν ή περισσότερους κωδικούς θέσεων για μία ή περισσότερες ειδικότητες της ίδιας ή διαφορετικής κατηγορίας προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ), εφόσον διαθέτει τα απαιτούμενα από την ανακοίνωση προσόντα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Το πέρασμα» από τον Νίκο Παπαδόπουλο

Της Μαρίας Αλμπανίδου, νομικού MSc Ποινικού και Εγκληματολογικού Δικαίου, αρθρογράφου, ποιήτριας Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένοι και…

3 Δεκεμβρίου 2023

Θεσσαλική “μονομαχία” με ΑΕΛ στη Λάρισα δίνει η Νίκη

Χωρίς τον Βαγγέλη Ανδρέου θα δώσει το ντέρμπι με την ΑΕΛ σήμερα (15.00) στο «AEL…

3 Δεκεμβρίου 2023

Αυξημένη η ζήτηση των εισιτηρίων για το παιχνίδι Βόλου-Ολυμπιακού

Με γρήγορους ρυθμούς διατίθεται εισιτήρια για το ματς Βόλος-Ολυμπιακός, που θα διεξαχθεί σήμερα (16:30) στο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Δύσκολο έργο με Ολυμπιακό έχει ο Βόλος

Το τελευταίο παιχνίδι για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ δίνουν σήμερα Βόλος…

3 Δεκεμβρίου 2023

Το σημερινό πρόγραμμα των πρωταθλημάτων ΕΠΣΘ

Το σημερινό πρόγραμμα των αγώνων της ΕΠΣΘ είναι το εξής:   Α’ κατηγορία Βοηθ. ΕΑΚ,…

3 Δεκεμβρίου 2023

Λάρισα: Αφαντος 40χρονος που μαχαίρωσε τρεις στις Πινακάτες -Το γλέντι και η ανυποψίαστη οικογένεια

Την ίδια με την πρωτόδικη απόφαση, ποινή 20ετούς κάθειρξης διατήρησε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ)…

3 Δεκεμβρίου 2023