Photo Gallery, Τοπικά

Κοπή 320 άρρωστων δέντρων στο λόφο της Γορίτσας

Συνολικά 320 «άρρωστα» δέντρα που προσβλήθηκαν από ασθένεια που παρουσιάζεται κάθε 50 χρόνια, θα ξυλευθούν από το λόφο της Γορίτσας.

Τα δέντρα της Γορίτσας έγιναν, από την έλλειψη βροχοπτώσεων τις προηγούμενες χρονιές, ευάλωτα σε φλοιοφάγα έντομα που προκαλούν την ξήρανσή τους.

Το πρόβλημα ξήρανσης σε πεύκα στο Λόφο της Γορίτσας, παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Δασαρχείο Βόλου ερευνώντας τα αίτια της ξήρανσης, στο πλαίσιο των φυτοϋγειονομικών ελέγχων που εκτελεί, προέβη σε δειγματοληπτική υλοτομία προσβεβλημένων δέντρων και απέστειλε δείγματα στο Εργαστήριο Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα. Το Δασαρχείο ενημέρωσε το Δήμο Βόλου για τη διαπίστωση δευτερογενής προσβολής από φλοιοφάγα – ξυλοφάγα έντομα με το πρόβλημα να λαμβάνει αυξητικές τάσεις και τον κάλεσε να απομακρύνει τα ήδη νεκρά δέντρα που αποτελούν τη φωλιά των εντόμων, ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός τους. Μετά και τη σήμανση των άρρωστων δέντρων, χθες συνεργείο της Διεύθυνσης Πρασίνου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας, προχώρησε στην απομάκρυνση 50 δέντρων, από τα 320 συνολικά, που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Ωστόσο η επέμβαση αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως δύσκολη από την υπηρεσία, αφού πολλά δέντρα είναι σε πλαγιές, μακριά από το δρόμο, σε ιδιαίτερα πυκνοφυτεμένες περιοχές, οι οποίες δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις εργασίες. Ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος επισήμανε ότι είναι πολύ δυσάρεστη η εργασία κοπής των δέντρων, αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να διασωθεί όλος ο πλούτος της Γορίτσας.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι η ασθένεια, παρουσιάζεται μια φορά στα 50 χρόνια, ενώ παρόμοιο πρόβλημα πριν από λίγα χρόνια είχε και ο Δήμος Καβάλας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το