Photo Gallery, Τοπικά

Σκόπελος: Ξεδίψασε η Γλώσσα, δίψασε η Χώρα

Η πολύωρη χθεσινή διακοπή στην υδροδότησης στη Χώρα της Σκοπέλου οφείλονταν σε ζημιά σε αγωγούς ύδρευσης στην περιοχή Ράχες

Χωρίς νερό για αρκετές ώρες έμεινε χθες η Χώρα της Σκοπέλου λόγω ζημιάς σε σωλήνες ύδρευσης στη θέση «Ράχες». Συνεργείο υπαλλήλων της ΔΕΥΑ Σκοπέλου μετέβη στο σημείο και προχώρησε σε αποκατάσταση της βλάβης νωρίς το μεσημέρι. Στο μεταξύ, σταδιακά χθες από το πρωί μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αποκαταστάθηκε και η υδροδότηση στον οικισμό της Γλώσσας, καθώς η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου ήρθε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών ύψους 160.000 ευρώ της ΔΕΥΑ, για τις οποίες προχθές είχε προχωρήσει στη διακοπή του ρεύματος σε αντλιοστάσια της περιοχής. Να αναφερθεί ότι η ΔΕΥΑ Σκοπέλου έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αφαίρεση περισσοτέρων από 200 υδρομετρητών από σπίτια, λόγω οφειλών, με τους ανείσπρακτους λογαριασμούς ύδρευσης να αγγίζουν το ποσό των 480.000 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, η πολύωρη χθεσινή διακοπή στην υδροδότηση στη Χώρα της Σκοπέλου οφείλονταν σε ζημιά σε αγωγούς ύδρευσης στην περιοχή Ράχες. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελή «μόλις έγινε αντιληπτή η ζημιά, ειδοποιήθηκε συνεργείο της ΔΕΥΑ, υπάλληλοι της οποίας μετέβησαν στο σημείο για να προχωρήσουν στην αποκατάστασή της». Να αναφερθεί ότι η διακοπή στην υδροδότηση της Χώρας στη Σκόπελο διήρκεσε πέντε περίπου ώρας, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες κατοίκων και επισκεπτών να είναι πολλές.

«Οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και τα συνεργεία της ΔΕΥΑ προχωρούν άμεσα στην αποκατάστασή τους» τόνισε ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

Σταδιακά, χθες μέχρι το μεσημέρι, αποκαταστάθηκε και η υδροδότηση στον οικισμό της Γλώσσας, καθώς η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου ήρθε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών ύψους 160.000 ευρώ της ΔΕΥΑ, για τις οποίες προχθές είχε προχωρήσει στη διακοπή του ρεύματος σε αντλιοστάσια της περιοχής.

«Ήρθα σε συνεννόηση με τους αρμοδίους της ΔΕΗ και έγινε η επανασύνδεση του ρεύματος στα δύο αντλιοστάσια της Γλώσσας και σε κάποια άλλα στο Έληος και σε ορισμένες άλλες περιοχές. Η ΔΕΗ ζητεί από τη ΔΕΥΑ Σκοπέλου να εξοφληθούν οι παλαιές οφειλές, οι οποίες ανέρχονται στις 160.000 ευρώ και αφορούν στα έτη από το 2006 και μετά. Δεν υπάρχουν χρήματα και θα πρέπει η ΔΕΗ να κατανοήσει τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν και να μην κόβει το ρεύμα εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου στα αντλιοστάσια, καθώς εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούνται σε ντόπιους και επισκέπτες, δυσφημείται το νησί. Θα προχωρήσουμε σε ένα νέο διακανονισμό για την εξόφληση των οφειλών και θα φέρουμε το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελής.

Ανείσπρακτοι λογαριασμοί

Στο μεταξύ, στην αφαίρεση περισσοτέρων από 200 υδρομετρητών από επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και οικίες έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες η ΔΕΥΑ Σκοπέλου, λόγω απροθυμίας των ιδιοκτητών τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης. Το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων λογαριασμών αγγίζει τις 480.000 ευρώ, οφειλή που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία έξι χρόνια.

«Προχωρούμε στην αφαίρεση των υδρομετρητών, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Γινόμαστε κακοί, ωστόσο, οι οφειλέτες έχουν ειδοποιηθεί επανειλημμένα για να προχωρήσουν στην εξόφληση των λογαριασμών τους χωρίς να ανταποκριθούν. Η διακοπή στην υδροδότηση δεν γίνεται αυθαίρετα, αλλά βάσει του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης, σε συνδυασμό με σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σκοπέλου» ανέφερε ο κ. Μιχελής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής Σκοπέλου, αλλά και της ΔΕΥΑ του νησιού, οι μεγάλοι οφειλέτες είναι κυρίως επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και απλοί καταναλωτές, που αδυνατούν ή αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο των τελών.

Προσπαθώντας να εισπράξει το σύνολο των χρημάτων ο Δήμος απέστειλε τον περασμένο Φεβρουάριο ειδοποιητήρια προς τους οφειλέτες, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με τα ποσά που οφείλουν, ζητώντας τους ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε διακανονισμό, διαφορετικά η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στη διακοπή της υδροδότησης.

Ωστόσο, παρά τα ενημερωτικά σημειώματα, αρκετοί από τους μεγαλοοφειλέτες δεν προχώρησαν σε διακανονισμό των οφειλών τους, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑ να προχωρήσει ήδη στη διακοπή της υδροδότησης ορισμένων επιχειρήσεων.

Η εφαρμογή της απόφασης από την πλευρά της ΔΕΥΑ Σκοπέλου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των καταστηματαρχών, με το Σωματείο τους να έχει ζητήσει μέσω επιστολής, φιλικότερο διακανονισμό κυρίως του ποσοστού της προκαταβολής και της ημερομηνίας καταβολής της.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το