Κατηγορίες: Οικονομία

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

Από βδομάδα αναμένεται να υπάρξει σύγκλιση στο θέμα με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με το Δημόσιο να παραμένει το βασικό “αγκάθι”, αναχώρησε για το Eurogroup του Δουβλίνου ο Γιάννης Στουρνάρας. Η κυβέρνηση, πάντως, ελπίζει μέχρι την Τρίτη να υπάρξει η απαραίτητη συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ.

Κατά τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, που ολοκληρώθηκε ξημερώματα, φαίνεται να υπήρξε αλλαγή στρατηγικής από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να μην πάει με άδεια χέρια στο Eurogroup. Έτσι, ενώ η Αθήνα αντιμετώπιζε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης ως “πακέτο”, επέλεξε να κλείσει αυτό που αφορά στο δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Oικονομικών, το κενό για τη διετία 2013-2014 καλύφθηκε χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ: “Το δημοσιονομικό έκλεισε. Δεν υπάρχει κενό. Δεν θα υπάρξουν μέτρα ούτε για το 2013 ούτε για το 2014”.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς οι δανειστές δεν κλείνουν τη διαπραγμάτευση εάν δεν υπάρξει συμφωνία για:

-Άμεση αποχώρηση 2.000 επιόρκων ως τον Ιούνιο και άλλων 7.500 ως το τέλος του έτους

-Ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα φέτος, εκ των οποίων επιθυμούν να αποχωρήσει μεγάλο μέρος ως το τέλος του 2014.

Ο Αντώνης Μανιτάκης μετείχε το απόγευμα σε σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται παρά την απουσία του κ. Στουρνάρα στο Eurogroup. Νωρίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη στο μέγαρο Μαξίμου και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και αυτό το θέμα θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες που μιλούσαν για κακή συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία.

“Την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει το θέμα του Δημοσίου με την τρόικα. Η συνεργασία με τα άλλα υπουργεία είναι άψογη και όλα όσα γράφονται είναι μυθεύματα” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, άνοιγε εκ νέου το θέμα, μέσω κύκλων, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προωθήσει θέματα πέραν του Μνημονίου. “Αν η τρόικα ζητάει πράγματα πέρα από το Μεσοπρόθεσμο, τότε ο αρμόδιος να τα συμφωνήσει δεν είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά η τρικομματική κυβέρνηση” έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου.

Τις ημέρες που ο Γιάννης Στουρνάρας θα απουσιάζει στην Ιρλανδία, το κλιμάκιο της τρόικας θα επιχειρήσει να κλείσει με το οικονομικό επιτελείο τις ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες και ταμεία, αλλά και τις ρυθμίσεις των “κόκκινων” δανείων στις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, η λύση που προκρίνεται είναι πιθανότατα η οριζόντια μείωση κατά 10% στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που θα εισπραχθεί και φέτος μέσω ΔΕΗ, καθώς η τρόικα δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερο κενό στα έσοδα.

“Αυτό το οποίο ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη είναι να πληρώσει λιγότερο φόρο ακινήτων. Και η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στην ελληνική κοινωνία και τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών έχει και δια του στόματος του πρωθυπουργού έχει ανακοινώσει ότι αυτό το οποίο θα πληρωθεί για το 2013, αυτό που επιβάλλεται για το 2013 θα είναι μειωμένο. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών. Όμως επανέρχομαι σε αυτό που σας προείπα, ότι είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για τον Έλληνα πολίτη να πληρώσει λιγότερα. Και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι κινείται στην κατεύθυνση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων”, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης για το θέμα στη Βουλή.

Αντιδράσεις από την  ΑΔΕΔΥ 

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προτίθεται να καταφύγει η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου «η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην προχωρήσει στις χιλιάδες απολύσεις, που δρομολογούνται για το Δημόσιο μέχρι το 2015».

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο είναι παράνομες και αντισυνταγματικές και διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης, τις έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η απάτη τους δεν έπιασε – Της τηλεφώνησαν για να της πουν ότι τραυματίστηκε η κόρη της ενώ… δεν έχει παιδιά

Ένα νέο περιστατικό απόπειρας απάτης βλέπει το «φως» της δημοσιότητας όταν επιτήδειοι την κάλεσαν και…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τριήμερο πένθος στην Ελληνική Αστυνομία για τον θάνατο του αστυνομικού

Τριήμερο πένθος στην Ελληνική Αστυνομία κηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου…

27 Δεκεμβρίου 2023

Το ΣτΕ είπε «ναι» στην έκδοση Μαροκινού που φέρεται μέλος του ISIS

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την έκδοση 30χρονου Μαροκινού, ο οποίος…

27 Δεκεμβρίου 2023

Δ. Κουρέτας: Η Θεσσαλία πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή – Ορκίστηκε ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με κάθε επισημότητα, παρουσία εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου…

27 Δεκεμβρίου 2023

Έκκληση φιλόζωων: «Να ρίξουν αθόρυβα πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά για προστασία των ζώων»

Φιλοζωικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες για τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς, ζητώντας να γίνει…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τραγωδία στην Ιταλία: Έστειλαν κατά λάθος πανάκριβο λογαριασμό νερού σε ηλικιωμένη και πέθανε

Τραγωδία έλαβε χώρα στην Ιταλία, όταν μια 88χρονη συνταξιούχος ονόματι Κατερίνα έχασε τη ζωή της…

27 Δεκεμβρίου 2023