Πολιτική

Κατ’ αρχήν συμφωνία, με αιχμές – διαφωνίες

Από τους τρεις αρχηγούς με αφορμή το πλαίσιο των μέτρων ύψους 11,5 δισ

Δύο ώρες διήρκεσε η τρίτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. που πρέπει να αποφασιστούν και στη συνέχεια να τεθούν σε διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός μετέφερε στους άλλους δύο αρχηγούς το κλίμα που εισέπραξε από τις συζητήσεις του με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία 45 λεπτών χθες.

Σύμφωνα με πηγές ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί το πακέτο μέτρων τότε υπάρχει κίνδυνος άρνησης εκταμίευσης και αδυναμίας πληρωμών των συντάξεων και των μισθών το Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως εάν δεν ληφθεί τώρα η απόφαση η χώρα θα βρεθεί στην απομόνωση και μπροστά σε κλειστές πόρτες ενώ τόνισε πως υπάρχει ακόμα και κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν στο πλαίσιο του πακέτου και αναμένεται πλέον η εξειδίκευση τους από το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τους υπεύθυνους οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως δημοσιοποίησε τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη στρατηγική πρόσθεσε όμως ότι προ του ενδεχομένου να βγει η χώρα από το ευρώ είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την εκτίμηση του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων παραμένει στο ακέραιο και πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να πληγεί όσο το δυνατό λιγότερο η κοινωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθάρισε ότι τώρα ξεκινάει η εξειδίκευση των μέτρων αλλά και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με τους εκπροσώπους της οποίας θα συναντηθεί αύριο (σήμερα) στις 2:00 μετά το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ την προσπάθειά του να πείσει ότι η σωστή στρατηγική είναι “να τεθεί τώρα στους εταίρους μας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο το ζήτημα της παράτασης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016”, υπογράμμισε στη δήλωση του μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι με τον τρόπο που ο ίδιος πρότεινε τα μέτρα θα λαμβάνονταν σταδιακά και με ηπιότερο τρόπο, ενώ πρόσθεσε: “Αυτό θα επέτρεπε να αποφύγουμε είναι ένα νέο κύμα σημαντικών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που είναι περίπου 6 από τα 11,5 δισ. ευρώ. Ένα νέο κύμα περικοπών που θα βαθύνει δυστυχώς ακόμη περισσότερο την ύφεση, ελπίζουμε προσωρινά, αλλά θα καταστήσει υφεσιακά έτη και το 2013 και το 2014. Αυτό θα επέτρεπε να αντλήσουμε σε επίπεδο τετραετίας μέχρι το τέλος του 2016 τα ποσά που είναι αναγκαία και μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, δηλαδή και από το σκέλος των εσόδων και όχι μόνο από το σκέλος των δαπανών που είναι βεβαίως κυρίως μισθοί, συντάξεις και επιδόματα”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως δεν υπάρχει νόημα να επιδιώκεται κάτι σε διεθνές επίπεδο όταν “δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο” και πρόσθεσε ότι έχει ήδη σταλεί μήνυμα πως η κυβέρνηση θέλει να λάβει απόφαση για τα μέτρα περικοπής δαπανών και αντιδρούν τα δύο μικρότερα κόμματα που τη στηρίζουν.

“Ήδη έγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε γνωστές εξυπνάδες για μειωμένη υπευθυνότητα. Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο. Είναι προσβολή απέναντι στα βάρη που σήκωσε και σηκώνει το κόμμα μας και εγώ προσωπικά. Η χώρα, λέω στους κυρίους αυτούς, βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ γιατί κάποιοι άνθρωποι σηκώσαμε το βάρος και την κρατήσαμε μέσα στο ευρώ. Ο ελληνικός λαός έδωσε σε μας στις εκλογές 12,2 % και στη ΝΔ 29%. Συμφωνήσαμε σε σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον ίδιο τον αρχηγό της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά. Θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της, γιατί δεν υπάρχει πραγματικά άλλη καλή λύση για την χώρα”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να αποδεχθεί την πρόταση Σαμαρά πρόσθεσε:

“Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επόμενων δόσεων και την θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχθώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς την χώρα σε εκλογές όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η ΝΔ. Εμείς θα τιμήσουμε την συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων”.

Όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και έξι σημεία που θα πρέπει να γίνουν με την παρουσίαση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία όπως ο ίδιος είπε είναι:

-Να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα.

-Να συνοδεύεται το πακέτο μέτρων από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για την ρευστότητα, για τον έλεγχο των τιμών, για την προστασία των ανέργων, για την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

-Η τρόικα πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

-Να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων που επιτρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά.

-Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην ιστορία προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά.

-Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για την μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους

Εξ άλλλου στη συμφωνία των τριών αρχηγών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κουβέλης, τόνισε οτι συζητήθηκαν μόνο τα κεφάλαια και όχι συγκεκριμένοι αριθμοί και πρόσθεσε: “Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο αποτελεί κοινή επιλογή μας είναι να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν αυτή την κοινωνία.

Η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου. Η προγραμματική μας συμφωνία, η προγραμματική σύγκλιση των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει, παραμένει στο ακέραιο”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το