Photo Gallery, Κόσμος

Και η S&P «απειλεί» με υποβάθμιση τις ΗΠΑ

Οικονομία: Σε καθεστώς παρακολούθησης από τον ξένο οίκο

 

«Δεν είμαστε Ελλάδα» λέει ο Ομπάμα αναφερόμενος στην κρίση χρέους

 

 

 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες και η Standard & Poor’s, μία ημέρα μετά τη Moody’s, διαμηνύοντας στις ΗΠΑ ότι υπάρχει πιθανότητα 50% υποβάθμισης της κορυφαίας πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, σήμερα στο ΑΑΑ, στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σύντομα σε αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους τους.

Θέτοντας τις ΗΠΑ σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή αρνητική προοπτική, η S&P αποτελεί τον τελευταίο οίκο αξιολόγησης που προειδοποιεί ότι η υποβάθμιση μπορεί να έρθει σύντομα ακόμη και εντός του μηνός, εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και στους Ρεπουμπλικανούς παραμείνουν σε αδιέξοδο.

Προσέθεσε δε, ότι μία πιθανή υποβάθμιση θα είναι της μιας ή περισσότερων βαθμίδων. Μάλιστα, ο αξιωματούχος Τζον Τσάμπερς της S&P ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ τους προσεχείς τρεις μήνες, ακόμη και στην περίπτωση που οι διαμορφωτές πολιτικής καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Moody’s είχε προειδοποιήσει και αυτή τις ΗΠΑ ότι θα χάσουν την κορυφαία τους αξιολόγηση τις προσεχείς εβδομάδες, εάν οι διαμορφωτές πολιτικές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το χρονικό περιθώριο της 2ης Αυγούστου. Στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να δανειστεί περισσότερα χρήματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες πληρωμές γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, ομολόγων και άλλων χρεογράφων που έχουν στα χέρια τους επενδυτές.

 

Σχέδιο δράσης

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέκοψε χθες τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να δώσει στους ηγέτες του Κογκρέσου την ευκαιρία να ανασυγκροτηθούν και να οργανώσουν ένα σχέδιο δράσης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, που πιθανότατα να συνεχιστούν εντός του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με γερουσιαστές, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα σχέδιο που προβλέπει αύξηση του ορίου του χρέους κατά 2,4 τρισ. δολάρια, μείωση δαπανών καθώς και κάποια τροποποίηση στον προϋπολογισμό.

Καταναλωτικό κλίμα

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2009 επιδεινώθηκε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με έρευνα του Reuters και του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ενώ ο δείκτης μεταποίησης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης παρουσίασε απρόσμενη συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,2% τον Ιούνιο, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία πτώση σε διάρκεια ενός έτους, με τον ετήσιο πληθωρισμό όμως να παραμένει αμετάβλητος στο 3,6%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

 

 

 

 «Δεν είμαστε Ελλάδα»

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το Κογκρέσο έχει μια «μοναδική ευκαιρία» σταθεροποίησης της αμερικανικής οικονομίας, εάν επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος και αύξηση του ορίου δανεισμού.  «Ο χρόνος πιέζει» για επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι απομένουν 24 με 36 ώρες, προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός.
Τόνισε ότι εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτύχουν να το κάνουν αυτό μέχρι τις 2 Αυγούστου, τότε αυτό θα σημαίνει «αύξηση φορολογίας για όλους», ενώ θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού και πιθανώς θα δημιουργηθεί παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει σε αύξηση της φορολογίας, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σχέδιο περικοπής δημόσιων δαπανών ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια, εάν αυτό το σχέδιο δεν περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, ώστε τα εισοδήματα να αυξηθούν. Είπε ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι του παρουσιάσουν ένα «σοβαρό σχέδιο», τότε είναι έτοιμος να λάβει δύσκολες αποφάσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι τα προβλήματα χρέους τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι τόσο σοβαρά όσο εκείνα που απειλούν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι η μείωση του ελλείμματος δεν απαιτεί «ριζοσπαστικά» μέτρα.
«Αντίθετα με ό,τι ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν, δεν είμαστε η Ελλάδα. Δεν είμαστε η Πορτογαλία» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, με τη συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων.
Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ήρθαν μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων με στελέχη του Κογκρέσου. Οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προταθεί σχέδιο νόμου για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημόσιου δανεισμού, σχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «στέρεο».
Το νομοσχέδιο κατήρτισαν μέλη της Βουλής που υποστηρίζει το Tea Party. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει περικοπές δημοσίων δαπανών. «Πάντως, απέχουμε ακόμα από την ύστατη προσπάθεια» τόνισε ο Τζ.Μπένερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία επέκρινε τόσο τους Δημοκρατικούς, όσο και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Ούτε οι Δημοκρατικοί, ούτε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζουν δημόσια ένα πραγματικό σχέδιο για σοβαρές περικοπές δημόσιων δαπανών» κατήγγειλε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το