Photo Gallery, Τοπικά

«Γόρδιος δεσμός» για τα σφαγεία από τα ελλείμματα

 

 

Μελέτη της Αναπτυξιακής του Δήμου Βόλου υποδεικνύει λύσεις στο πρόβλημα 

 

 

 

Οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται και η υπόθεση της λειτουργίας των σφαγείων για το δήμο Βόλου έχει εξελιχθεί σε «γόρδιο δεσμό».

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου έχει εκπονήσει μελέτη για τη λειτουργία τους και τα σενάρια επιβίωσής τους, ενώ εκτιμάται ότι η επιχείρηση μπορεί να καταστεί κερδοφόρα.

Όλα τα χρόνια λειτουργίας της από το 2001 μέχρι σήμερα, η εταιρεία παρουσιάζει ζημιές στα αποτελέσματα χρήσεως. Εξαίρεση αποτελεί το 2004, όταν τα σφαγεία Αλμυρού ήταν κλειστά για 6 μήνες, οπότε εμφανίζεται μικρό κέρδος. Το παθητικό της εταιρείας βαίνει αυξανόμενο και εκτινάσσεται τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία λειτουργεί με ετήσια έσοδα της τάξης των 120.000 € και έξοδα 300.000 €. Σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει οφειλές 300.000 € περίπου, εκ των οποίων 160.000 € οφείλεται σε προσωπικό, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και 140.000 € σε λογαριασμούς τρίτων και προμηθευτές.

Σημαντικό κόστος, της τάξης των 7.200 € το μήνα, προκύπτει από τη μεταφορά, με αυτοκίνητο της εταιρείας, των υπολειμμάτων αίματος για καύση σε ειδικό κλίβανο στην Πτολεμαΐδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι δέκα ολόκληρα χρόνια κανείς δεν θέλησε να δώσει λύση στα ζητήματα της εταιρείας.

Η σημερινή λειτουργία των σφαγείων εμφανίζει παθητικό και τα ελλείμματα θα μεγαλώνουν αν συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

 

Ρεπορτάζ:

 Κατερίνα Τασσοπούλου

 

 

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία ήταν εκείνη που διερεύνησε όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και τις μελέτες γύρω από το θέμα των Σφαγείων Βόλου.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπάρχουσας κατάστασης και των προοπτικών λειτουργίας της εταιρείας Σφαγεία Βόλου Α.Ε. έγινε αυτοψία στο χώρο των σφαγείων και συζητήσεις με τη σημερινή και την προηγούμενη διοίκηση, το λογιστή, το νομικό σύμβουλο και το προσωπικό, καθώς και επαγγελματίες από το χώρο των κρεοπωλών, των κτηνοτρόφων και της πιστοποίησης ποιότητας τροφίμων.

Διερευνήθηκαν θέματα σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες λειτουργίας των σφαγείων, τις συνθήκες της αγοράς και του ανταγωνισμού, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας και τις δεσμεύσεις της εταιρείας και τέλος τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

 

Μεγάλο οικονομικό άνοιγμα

Τα νέα Σφαγεία Βόλου δημιουργήθηκαν το 2000 ως σφαγεία βιομηχανικού τύπου, δυναμικότητας 1.000 – 2.000 τόνων, με την προοπτική κάλυψης των αναγκών του συνόλου του Νομού Μαγνησίας. Παρότι οι εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν το 1988, δεν λειτούργησαν για πολλά χρόνια για λόγους σχετικούς με το φορέα διαχείρισης. Έκτοτε, προστέθηκε η λειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων Αλμυρού, των Κοινοτικών Σφαγείων Ανάβρας και των Σφαγείων Σκοπέλου και Αλοννήσου που καλύπτουν τα νησιά των Β. Σποράδων. Πλέον, η εξυπηρέτηση των Σφαγείων Βόλου περιορίζεται στην εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων του Δήμου Αισωνίας και των κρεοπωλών της περιοχής Βόλου, καθώς οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Αγχιάλου εξυπηρετούνται λόγω απόστασης από τα Σφαγεία Αλμυρού και των Καναλίων απευθύνονται λόγω κόστους στο ιδιωτικό Σφαγείο Γυρτώνης, στο Νομό Λαρίσης, παρότι η μεταφορά των ζώων εκτός Νομού θα έπρεπε να γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα.

Η Εταιρεία το 2007-2009 προχώρησε σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της σφαγειοτεχνικής υποδομής ύψους 569.000 €, με επιδότηση 50% του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να πάρει πιστοποίηση λειτουργίας.

Ο Δήμος Βόλου είναι μεγαλομέτοχος με ποσοστό 62% και η περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει ποσοστό 30%.

Η εταιρεία απασχολεί προσωπικό 7 ατόμων, 4 αορίστου χρόνου και 3 ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν τις προδιαγραφές λειτουργίας ενός σύγχρονου πιστοποιημένου σφαγείου. Οι εκδοροσφαγείς λειτουργούν εργολαβικά και πληρώνονται από τους πελάτες. Αποτελούν κλειστό επάγγελμα, είναι λίγοι σε αριθμό και ως εκ τούτου προκύπτουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση.

Τα Σφαγεία Βόλου λειτουργούν 4 ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Πέμπτη) και την Παρασκευή την αφιερώνουν στον καθαρισμό των εγκαταστάσεων.

Σημαντικό κόστος, της τάξης των 7.200 € το μήνα, προκύπτει από τη μεταφορά, με αυτοκίνητο της εταιρείας, των υπολειμμάτων αίματος για καύση σε ειδικό κλίβανο στην Πτολεμαϊδα.

Όλα τα χρόνια λειτουργίας της από το 2001 μέχρι σήμερα, η εταιρεία παρουσιάζει ζημιές στα αποτελέσματα χρήσεως. Εξαίρεση αποτελεί το 2004, όταν τα σφαγεία Αλμυρού ήταν κλειστά για 6 μήνες, οπότε εμφανίζεται μικρό κέρδος. Το παθητικό της εταιρείας βαίνει αυξανόμενο και εκτινάσσεται τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία λειτουργεί με ετήσια έσοδα της τάξης των 120.000 € και έξοδα 300.000 €. Σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει οφειλές 300.000 € περίπου, εκ των οποίων 160.000 € οφείλεται σε προσωπικό, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και 140.000 € σε λογαριασμούς τρίτων και προμηθευτές.

Από τη διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία προκύπτει ότι οι  απόψεις όλων των εμπλεκομένων συγκλίνουν στο ότι η λειτουργία των σφαγείων είναι σημαντική για την εξυπηρέτηση της περιοχής.

Η σημερινή λειτουργία των σφαγείων εμφανίζει παθητικό και τα ελλείμματα θα μεγαλώνουν αν συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

 Η προβληματική λειτουργία, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της μελέτης, οφείλεται σε δύο βασικές αιτίες. Πρώτον διότι μια εταιρεία κατεξοχήν ιδιωτικής οικονομίας λειτουργεί με όρους δημόσιου τομέα και δεύτερον διότι η αρχική πρόβλεψη ήταν για ένα σφαγείο στο Νομό, ενώ στην πορεία δημιουργήθηκαν άλλα τέσσερα.

Στην Αναπτυξιακή ωστόσο πιστεύουν πως υπάρχουν τρόποι να λειτουργήσουν τα σφαγεία με μεγαλύτερη αποδοτικότητα, ακόμη και με κερδοφορία.

 

Οι λύσεις

Η πρώτη εναλλακτική που μπορεί να δοθεί είναι η λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με κλείσιμο των σφαγείων, εξαιτίας των συνεχόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων από το 2001 και οφειλές που φτάνουν σήμερα τις 300.000 €. Το κόστος για τους μετόχους θα αυξηθεί στις 600.000 € συνολικά, διότι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν την επιδότηση των 300.000 € που έλαβε η εταιρεία το 2009 για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Η παύση λειτουργίας των σφαγείων θα έχει τις αυτονόητες συνέπειες στους παραγωγικούς κλάδους της περιοχής, ενώ οι εγκαταστάσεις θα απαξιωθούν πλήρως.

Η δεύτερη εναλλακτική αφορά λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε και συνέχιση της λειτουργίας των σφαγείων ως υπηρεσία του Δήμου. Το κόστος για τους μετόχους θα είναι της τάξης 600.000 € για το κλείσιμο της εταιρείας, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας τους με μείωση του κύκλου εργασιών θα εξασφάλιζε μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά όχι κερδοφορία.

Η τρίτη λύση περιλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με την υπάρχουσα νομική μορφή και μετοχική σύνθεση μέχρι το 2014, οπότε λήγει η υποχρέωση 5ετούς λειτουργίας λόγω επιδότησης. Ριζική αναδιοργάνωση της λειτουργίας της με πρόσληψη διευθύνοντα συμβούλου, με στόχο τον περιορισμό της ζημιάς και την αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης. Εκτιμάται ότι η αναδιοργάνωση δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον προσωπικό, αλλά θα χρειαστεί η πρόσληψη εξειδικευμένου. Οι μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν τα ελλείμματα της εταιρείας σταδιακά τουλάχιστον μέχρι το 2014.

Τέλος, μπορεί να υπάρξει διατήρηση της εταιρείας ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με την υπάρχουσα νομική μορφή και παραχώρηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων των σφαγείων σε ιδιώτες επενδυτές.

Σε περίπτωση που επιλεγεί η συνέχιση λειτουργίας των σφαγείων θα χρειαστεί, επιπλέον, εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Λειτουργίας (Business Plan), καθώς και η προετοιμασία του διαγωνισμού επιλογής Διευθύνοντος Συμβούλου.

Σε περίπτωση που θα επιλεγεί η λύση της παραχώρησης σε ιδιώτη θα χρειαστεί η προετοιμασία της σύμβασης παραχώρησης, καθώς και η προετοιμασία του διαγωνισμού επιλογής του ιδιώτη επενδυτή.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το