Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

 

Έθεσαν Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης στη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος

 

Γ. Παπανδρέου: Θα πράξω το καθήκον μου, αλλά δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα

 

 

Παρά την κρισιμότητα της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που συνεχιζόταν ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα, ο Γ. Παπανδρέου δεν άνοιξε εξ αρχής τα χαρτιά του παρά τις πιέσεις των στελεχών του κόμματος τις προηγούμενες μέρες που ζητούσαν άμεσα διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας.

 

Ωστόσο η φράση του Γ. Παπανδρέου “θα πράξω το καθήκον μου», προκάλεσε την αντίδραση τριών κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των Ευαγ. Βενιζέλου, Α. Λοβέρδου και Μιχ. Χρυσοχοϊδη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ακόμη ότι δεν θα γίνει εξιλαστήριο θύμα.

Ειδικότερα, επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος κορυφαία στελέχη απαντώντας έτσι στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ζήτησε να γίνει μια γενική συζήτηση απόψε, χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

 

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ήταν ξεκάθαρος, ζητώντας αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

 

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

 

«Παρότι σχηματίστηκε μια συμμαχική κυβέρνηση, συνεχίζεται και οξύνεται το συμβατικό κομματικό παιχνίδι, αλλά εν ού παικτοίς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου, διερωτήθηκε όμως για το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις των τριών κομμάτων στους σχεδόν τρεις μήνες που ακολουθούν έως τη διάλυση της Βουλής:

 

–    «Το ΠΑΣΟΚ θα αναδέχεται το σύνολο της ευθύνης σα να μην έχει αλλάξει τίποτα;»

 

–    «Η ΝΔ θα υποδύεται την αντιπολίτευση κάνοντας ό,τι έκανε στο λεπτό ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή μεταφέροντας όλη την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ;»

 

–    «Ο ΛΑΟΣ, μέσω της υπερβολικής στήριξης της Κυβέρνησης Παπαδήμου, θα αφεθεί να αποστασιοποιηθεί από αυτήν;»

 

«Στο μεταξύ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «είναι ανοιχτές και εξελίσσονται όλες οι κρίσιμες διαδικασίες για την ελληνική οικονομία». Και συνέχισε λέγοντας πως το μέλλον της χώρας ΔΕΝ θα κριθεί στις εκλογές του Απριλίου, αλλά τώρα, από τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.

 

Αυτήν ακριβώς την περίοδο, συνέχισε, κρίνεται στην πραγματικότητα η πολιτική της χώρας για την περίοδο μέχρι το 2015. Κρίνεται ο εκλογικός συσχετισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

 

Και στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας κρίνεται και το τι προτείνουν τα κόμματα -άρα και το ΠΑΣΟΚ- για το μετεκλογικό τοπίο.

 

«Κάποιοι προτείνουν να μπούμε σε μία εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε δύο μέτωπα. Το μέτωπο είναι ένα: το εθνικό συμφέρον και η επιτυχία της Κυβέρνησης. Αν εμείς διχάσουμε τις προτεραιότητες και την προσοχή μας ,θα δώσουμε άλλοθι στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, θα γίνουμε πρόβλημα για την Κυβέρνηση που εμείς θέλαμε κι εμείς στηρίζουμε. Άρα, οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα», διευκρίνισε.

 

«Έχω αποδείξει εμπράκτως τον σεβασμό μου στις ανοιχτές διαδικασίες. Έχω βιώσει δύσκολες εμπειρίες  και έχω εμπράκτως αποδείξει τι σημαίνει ενωτική στάση. Έχω διατυπώσει εγκαίρως τις προτάσεις μου για το ανοιχτό κόμμα, τη μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβα το βαρύ φορτίο του Υπουργού Οικονομικών   με διαμορφωμένες τις δύσκολες  και δυσάρεστες  καταστάσεις. Το έκανα για λόγους εθνικού καθήκοντος, για να αντέξει η πατρίδα. Για να αντέξει  η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση. Έλεγα καθαρά  τις απόψεις μου από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011. Δεν είχα σιωπήσει. Ανέλαβα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν προσωπικά γιατί είμαστε στο δημόσιο βίο για τις κρίσιμες περιστάσεις και όχι για να βάζουμε τα προσόντα και την εικόνα μας στον τόκο. Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον».

 

Και κατέληξε: «Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».

 

Να αναλάβει τις ευθύνες του κάλεσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, στην πρωτολογία του ανέφερε:

 

«Σας κάλεσα εδώ για να συσκεφτούμε, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, να σκεφτούμε μαζί, για την παραπέρα πορεία μας, τη συλλογική – και τονίζω τη λέξη «συλλογική» – πορεία του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σήμερα εδώ το Πολιτικό Συμβούλιο, μαζί και στελέχη μας στη σημερινή και προηγούμενη Κυβέρνηση, καθώς και εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν αποτελεί αυτή η σύνθεση – επειδή τέθηκε το θέμα – κάποιο επίσημο όργανο, όμως, θεώρησα ότι αυτή η σύνθεση είναι η καλύτερη για να διαμορφωθούν βασικές κεντρικές γραμμές, αρχικώς έστω, για την πορεία μας και, πολύ σύντομα, τις πρώτες μέρες του Γενάρη, θα συγκαλέσω το Πολιτικό Συμβούλιο για να δούμε τα περαιτέρω».

 

Συνεχίζοντας τόνισε: «Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, μηνών, αλλά και της διετίας, ήταν καταιγιστικά για την Ελλάδα, για τον Ελληνικό λαό και για το ΠΑΣΟΚ. Είναι ώρα να αξιολογήσουμε την πορεία μας, να κάνουμε έναν απολογισμό, αλλά παράλληλα να σχεδιάσουμε και τα επόμενα βήματά μας. Ξέρω πολύ καλά ότι η «φιλολογία» των τελευταίων εβδομάδων, μετά την επιλογή μου να προωθήσω μια Κυβέρνηση συνεργασίας, ήταν «ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Παπανδρέου».

 

Τόνισε δε, για μία ακόμη φορά, πως ουδέποτε φοβήθηκε να αναλάβει ευθύνες, ούτε λογάριασε το πολιτικό κόστος.

«Να επαναλάβω ότι, δεν υπολόγισα τη θέση του Πρωθυπουργού – θυμίζω και τις συζητήσεις του Ιουνίου, όπως και τις πράξεις μου του Νοεμβρίου – μπροστά στην ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για την πορεία της χώρας, είτε αυτό εκφραζόταν άμεσα από το λαό με δημοψήφισμα, είτε εν τέλει από  μια Κυβέρνηση συνεργασίας, εθνικής συνευθύνης, για την εξασφάλιση της επιτυχίας ενός προγράμματος, που εμείς, το ΠΑΣΟΚ, συναποφασίσαμε, μαζί βέβαια και με τους εταίρους μας. Αυτή μου η στάση δεν αλλάζει. Είμαι εδώ για να συμβάλω, να προσφέρω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό, μην το αμφισβητείτε. Η πρωθυπουργία και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για μένα, είναι δευτερεύουσα υπόθεση, μπροστά στην ανάγκη της χώρας, της παράταξης και του Έλληνα πολίτη. Από την πλευρά μου, αυτό το έχω διαμηνύσει στους περισσότερους από εσάς, σε συναντήσεις που είχαμε πρόσφατα».

 

Επιχειρώντας μια εκτεταμένη ανασκόπηση των πεπραγμένων των δύο ετών της διακυβέρνησής του σημείωσε: «Στα δύο αυτά χρόνια, και εγώ θα μπορούσα να αλλάξω πολλά, κοιτάζοντας πίσω. Ήξερα ότι το πρόβλημα είναι βασικά διαρθρωτικό, θεσμικό, ότι υπήρχε ανάγκη βαθύτερων αλλαγών στο κράτος, πάταξης της διαφθοράς και της ανομίας. Έπρεπε να επιμείνω. Έκανα λάθος που δεν επέμεινα περισσότερο σε αυτό, παρά τις πολλές συσκέψεις για τα φάρμακα και τη συνταγογράφηση, για τη φοροδιαφυγή, για την μέχρι τώρα ασυλία στους μεγαλοπαράγοντες, για την αργοπορία της Δικαιοσύνης. Ήταν λάθος που δεν αλλάξαμε άμεσα το εκλογικό σύστημα, που δεν βάλαμε άμεσα ένα πλαίσιο διαφάνειας στα Μέσα Ενημέρωσης, που πιστέψαμε τις προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών – έγκυρων, βεβαίως – για το εύρος και τη διάρκεια της κρίσης».

 

Και κατέληξε λέγοντας: «Όπως σας είπα, εγώ θα κάνω το καθήκον μου, όμως, αυτό δεν αρκεί. Διάφοροι, εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι θα ήταν σκόπιμο, για πολλούς λόγους, να γίνει ένα πρόσωπο το εξιλαστήριο θύμα, αφορίζοντας έτσι τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Εύκολο είναι, να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου αυτός ο στόχος. Επαναλαμβάνω: αυτό, όχι μόνο θα αποπροσανατολίσει, αλλά θα δημιουργήσει και ψευδαισθήσεις για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Κλείνοντας, εγώ το καθήκον μου, θα το κάνω, όπως πρέπει. Θέλω να βοηθήσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, διότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πυλώνας σταθερότητας».

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δεν δέχτηκε ως οριστική την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου.

 

Αφού ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα περί καθήκοντος, ο υπουργός Υγείας είπε: «Ποιο απ’ όλα τα καθήκοντά σας; Η εισήγησή σας δεν ξεκαθάρισε. Επικρατεί η ασάφεια, που δεν συμφέρει κανέναν».

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές και μακροχρόνιες εσωκομματικές διαδικασίες. Ταυτοχρόνως, όμως, εμείς στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προς τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να έχουμε δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους -γιατί με πρωτοβουλία μας έχει αναγορευτεί σε δικαίωμα η ψήφος για την ανάδειξη του προέδρου μας, αν βέβαια ξεκινήσουν τέτοιες διαδικασίες, γιατί δεν είπατε λέξη γι’ αυτό- να επιλέξουν το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

 

»Μέσα από τις διαδικασίες : 1ον) πρέπει να συζητήσουμε με τους πολίτες για το τι έγινε τα 2,5 τελευταία χρόνια 2ον) να δούμε επακριβώς τις πολιτικές που θα μας εντάξουν μέσα στην κοινωνία των πολιτών και 3ον) πρέπει να δούμε συνολικά, πως ως Κίνημα θα βάλουμε τη σφραγίδα μας στη Νέα Ελληνική Ανόρθωση. Αλλιώς, θα το πληρώσουμε ως Κίνημα στην κάλπη. Οι πολίτες θα καταλάβουν τις κινήσεις μας ως απόπειρα να τους αποφύγουμε.Πώς, όμως, θα συνδυάσουμε και τους δύο στόχους; Από τη μία η χώρα να μην παρεμποδιστεί και από την άλλη να μη δημιουργήσουμε περαιτέρω ελλείμματα Δημοκρατίας στη σχέση μας με τους πολίτες; Η λύση είναι μία: λιτές και αδάπανες διαδικασίες για ανάδειξη προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών, τριήμερης διάρκειας».

 

»Δηλαδή καμία περιοδεία, όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι είναι γνωστοί στον κόσμο και δεν χρειάζονται συστάσεις, χρήση του αδάπανου Διαδικτύου για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαλόγου, οργάνωση των νομαρχιακών συνελεύσεων των Ν.Ο. δίχως την παρουσία των υποψηφίων, εμφάνιση στην T.V. μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες προ των εκλογών από τη βάση. Πιθανός χρόνος αυτού του τριημέρου ο Φεβρουάριος, ή όποτε άλλοτε θεωρηθεί σκοπιμότερο».

 

»ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ. Η ενότητα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ είναι η προϋπόθεση για να εκφραστούν και πάλι από εμάς οι πολίτες της Δημοκρατικής Παράταξης που αποτελούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο σημερινός Πρόεδρος του Κινήματος πρέπει να εγγυηθεί την πορεία προς την ανάδειξη του νέου Προέδρου, με τη διαδικασία που προανέφερα, και πρέπει να βοηθήσει στις επόμενες εκλογές και μετά από αυτές, ώστε να αποκλειστούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας. Πάντως, σήμερα, και έως τώρα από την εισήγηση προκύπτει ασάφεια. Δυστυχώς, και πάλι ασάφεια. Είπατε πως θα πράξετε το καθήκον σας, ποιο, όμως, από όλα ; Η ασάφεια αυτή περιπλέκει τα πράγματα. Ποιος άραγε ωφελείται από αυτήν ; Κατά τη γνώμη μου κανένας».

 

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και οι κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Μίχας.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε την ολόθερμη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με στόχο την πλήρη υλοποίηση των αναληφθεισών δεσμεύσεων της χώρας.

 

Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη παρουσίασης  από την πλευρά  του προέδρου και του Πολιτικού Συμβουλίου ενός οδικού χάρτη, που θα οδηγήσει το Κίνημα σε απολογισμό, ανασύνταξη και εκλογή ηγεσίας και οργάνων με προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες, πριν τις εθνικές εκλογές.

 

Τόνισε επίσης ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ ήταν και πρέπει να είναι διαρκής, με στόχο να δημιουργηθεί ισχυρή συμμαχία, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, στην οποία οι προοδευτικές δυνάμεις θα οικοδομήσουν τη Δικαιοσύνη, την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πόσιμο και κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση το νερό σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο

Πόσιμο ξανά, μετά από περίπου δύο εβδομάδες, είναι το νερό σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο του…

13 Ιουνίου 2024

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αναιρέθηκε ξανά η απόφαση αναγνώρισης ελαφρυντικού στον Κορκονέα – Τι είπε η Κωνσταντοπούλου

«Αναιρέθηκε για δεύτερη φορά η απόφαση αναγνώρισης ελαφρυντικού στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, τον δολοφόνο του Αλέξανδρου…

13 Ιουνίου 2024

Κορονοϊός: Αύξηση θετικότητας, εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνωμένων

Αύξηση κατέγραψε η θετικότητα για κορονοϊό για ακόμη μια εβδομάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση…

13 Ιουνίου 2024

Τέμπη: Νέα μήνυση από συγγενείς θύματος – Είχε βρεθεί το οστό του σε οικόπεδο ιδιώτη

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας κατέθεσαν…

13 Ιουνίου 2024

Κάλεσμα Κασσελάκη σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινοβουλευτική συνεργασία

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μία πρώτη εκλογική αποτίμηση και παρουσίασε τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ,…

13 Ιουνίου 2024

«Η Αλληλεγγύη» βράβευσε παλιούς αιμοδότες – photo

Παλιούς αιμοδότες που έχουν προσφέρει, βράβευσε σήμερα ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη», στο…

13 Ιουνίου 2024