Κατηγορίες: ΟικονομίαΠολιτική

Η Ισπανία υπό την επιτήρηση της “τρόικας”

Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών

Η Ισπανία θα τελεί υπό την εποπτεία των διεθνών δανειστών της μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας.

Οι δηλώσεις τους έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι που επέμεινε ότι το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους με αυτούς που συνοδεύουν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η “τρόικα”, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.

“Φυσικά θα υπάρξουν όροι”, δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. “Όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν”.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως στην εποπτεία του ισπανικού προγράμματος, αν και δεν χορηγεί πόρους , και οι τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τους όρους για τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα, αλλά ο τελευταίος λόγος για το θέμα ανήκει σε εμάς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την Οικονομία Ολι Ρεν.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ διευκρίνισε ότι, τόσο ως προς την εκτίμηση των αναγκών της Ισπανίας , όσο και ως προς τη θέσπιση των όρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. “Θα είναι ένα κουαρτέτο, όχι τρόικα”, είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια που θα χορηγηθούν στην Ισπανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας προς τις τράπεζές της θα έχουν αντίκτυπο στο χρέος της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο: “Το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια, η Ισπανία θα είναι υπεύθυνη για αυτά… Θα υπάρχει ομοίως μία τρόικα. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία ώστε να διασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα τηρείται, αλλά αυτό αφορά μόνο την αναδιάρθρωση των τραπεζών”.

Τα δημοσιονομικά της Ισπανίας βρίσκονται ήδη υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ δηλώνει σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ότι τα δάνεια για τη διάσωση των τραπεζών της θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και ζήτησε πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαδικασία εποπτείας.

“Είναι σημαντικό για την Ολλανδία να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην όλη διαδικασία: εξέταση του επίσημου αιτήματος, καθορισμός των όρων και διαδικασία επιτήρησης”, γράφει στην επιστολή του.

Σύμφωνα με το Reuters, το πρόγραμμα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα επιβαρύνει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τη σχέση χρέους/ΑΕΠ, ανεβάζοντάς το κοντά στο 90%, τη στιγμή που η χώρα είναι αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση και η ανεργία βρίσκεται στο 24%.

Fitch: Στα 60 δισ. ευρώ οι ανάγκες των τραπεζών

Το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας των ισπανικών τραπεζών καλύπτει και το χειρότερο σενάριο, ανακοίνωσε σήμερα (χθες) ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που εκτιμά πως οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών φθάνουν τα 60 δισ. ευρώ.

Η Fitch, που μείωσε την Παρασκευή κατά τρεις βαθμίδες το αξιόχρεο της Ισπανίας από «Α» σε «ΒΒΒ», εκτίμησε ότι το σχέδιο βοήθειας καλύπτει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίσης των ισπανικών τραπεζών, ακόμη σε ένα ακραίο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα χρειάζονταν 100 δισ. ευρώ.

Ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει ότι αν καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον ισπανικό τραπεζικό τομέα και να μειώσει το βάρος της αναδιάρθρωσής του, το σχέδιο αυτό θα συμβάλει θετικά στην αξιολόγηση της χώρας.

Εν τω μεταξύ η Fitch υποβάθμισε τη Δευτέρα (χθες) τις ισπανικές τράπεζες Santander και BBVA σε “BBB+” από “A”. Το outlook και για τις δύο τράπεζες είναι αρνητικό.

Στίγκλιτς: Δεν θα λειτουργήσει η ισπανική διάσωση

Αντίθετος με το πρόγραμμα δανεισμού της Ισπανίας για διάσωση του τραπεζικού της κλάδου εμφανίζεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, καθώς υποστηρίζει ότι οι ισπανικές τράπεζες θα κληθούν έπειτα με τη σειρά τους να διασώσουν το ισπανικό δημόσιο.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ισπανικών τίτλων που εκδόθηκαν το 2011 βρίσκεται στα χέρια των ισπανικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ισπανίας, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τις ίδιες τις τράπεζες που προτίθεται τώρα να διασώσει, εξηγεί ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

«Αυτά είναι οικονομικά “βουντού”», δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters. «Δεν θα λειτουργήσει», δηλώνει κατηγορηματικά.

Αντ’ αυτού, ο κ. Στίγκλιτς υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκοί παράγοντες θα πρέπει να εντείνουν τις συζητήσεις σχετικά με την εδραίωση ενός κοινού τραπεζικού συστήματος. «Δεν είναι δυνατό μια οικονομία σε καθοδική πορεία να εκπονήσει βιώσιμες στρατηγικές που θα αποκαταστήσουν την ανάπτυξη εάν δεν υπάρχει ενός είδους ευρωπαϊκό σύστημα», σημειώνει.

«Δεν έχει νόημα να έχεις τείχη προστασίας την ώρα που ρίχνεις κηροζίνη στη φωτιά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αντιμετωπιστεί το βαθύτερο πρόβλημα, το οποίο [στην προκειμένη περίπτωση] αφορά στην προώθηση της ανάπτυξης», δήλωσε ο οικονομολόγος .

Από τον ESM πιθανώς τα χρήματα

Η Ισπανία είναι πιθανότερο να λάβει τα κεφάλαια για την στήριξη των τραπεζών της από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τον ESM, αντί του προσωρινού μηχανισμού (EFSF), είπε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών την Δευτέρα (χθες).

Το Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης συμφώνησαν να δανείσουν στην Ισπανία έως και 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να σηκώσουν άλλο ένα νέο ανάχωμα στην κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη.

Παραμένει ασαφές, ωστόσο, το ύψος της βοήθειας που θα ζητήσει η Ισπανία, καθώς και το ταμείο από το οποίο θα προέλθουν τα δάνεια, το EFSF ή το ESM που θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου.

«Το ESM αποτελεί πιθανότερη επιλογή από το EFSF […] Το ESM είναι σχεδόν από κάθε άποψη αποτελεσματικότερο από το EFSF», είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Ισπανία να καταθέσει το επίσημο αίτημα για βοήθεια θα καθορίσει από πιο ταμείο θα προέλθουν τα χρήματα.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,…

25 Ιανουαρίου 2024

Ρούλα Πισπιρίγκου – Μαραθώνια αγόρευση από την εισαγγελέα: Δεν χορήγησαν οι γιατροί την κεταμίνη στη Τζωρτζίνα

Επί 10 και πλέον ώρες αγορεύει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η εισαγγελέας της…

25 Ιανουαρίου 2024

Λαγούς με πετραχήλια υπόσχεται ο «εκλεκτός» του Ερντογάν – «Τέλος στη σκοτεινή εποχή Ιμάμογλου»

Σπίτια, τρένα, ποδήλατα, ταξί, νερό, επιδόματα, λεφτά και… πλυντήρια και ψυγεία σε νιόπαντρους υπόσχεται ο…

25 Ιανουαρίου 2024

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Διέψευσε πως παραιτήθηκε λόγω του γάμου των ομοφύλων – «Θέλω να προσφέρω στη ναυτιλία»

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από το βουλευτικό αξίωμα και…

25 Ιανουαρίου 2024

Μεσολόγγι: Φωτογραφία ντοκουμέντο «καίει» τον κρεοπώλη

Μια φωτογραφία ντοκουμέντο έρχεται στο φως της δημοσιότητας, η οποία αποκαλύπτει τα ψέματα που είπε…

25 Ιανουαρίου 2024

Γυναίκα κινδυνεύει με φυλάκιση επειδή έβγαλε βόλτα το λιοντάρι της

Δεν πήγε και πολύ καλά η απόφαση μίας γυναίκας στην Ταϊλάνδη να βγάλει μία βόλτα…

25 Ιανουαρίου 2024