Photo Gallery, Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα προς υπουργούς

Παρέμβαση Παπαδήμου με αφορμή τις δημόσιες διαφωνίες τους

 

 

 

Να επικεντρωθούν στα καθήκοντά τους ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι όλοι κρίνονται και ότι δεν είναι όμηρος κανενός

 

 

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσαν οι δημόσιες διαφωνίες υπουργών, την ώρα που γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας, ώστε να κλείσει η “μαύρη τρύπα” του προϋπολογισμού και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

 

Ο Λουκάς Παπαδήμος κάλεσε, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, τους υπουργούς να επικεντρωθούν στα καθήκοντά τους ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι όλοι κρίνονται και ότι δεν είναι όμηρος κανενός.

 

“Αυτή η κυβέρνηση σχηματίστηκε ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτός ο τόπος. Από αυτό θα κριθεί και από αυτό θα κριθούν και οι υπουργοί με το έργο τους, το οποίο οφείλουν να προωθήσουν. Το βέβαιον είναι ότι όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι 100% στο έργο τους” είπε ο Παντελής Καψής.

 

Και πρόσθεσε: “Όλοι οι υπουργοί αξιολογούνται. Και ασφαλώς εάν χρειασθεί ο πρωθυπουργός να παρέμβει, θα παρέμβει… Δεν υπάρχει περιθώριο υπουργών μερικής απασχόλησης. Είναι προφανές”.

 

Η προειδοποίηση έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κρίσιμες διαδοχικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη (αύριο) και την Πέμπτη (μεθαύριο), όπου θα συζητηθούν τα εργασιακά και θέματα δικαιοσύνης, και μετά από σειρά συνεντεύξεων και δηλώσεων, κυρίως στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια του βίου της κυβέρνησης, να γίνει ανασχηματισμός, και ενώ πληθαίνουν όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σχήμα όσοι διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

 

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε στη συμφωνία των κομμάτων που προβλέπει ως καταλληλότερη ημερομηνία τη 19η Φεβρουαρίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στις κάλπες είναι η ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης.

 

Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ

 

Η επιμήκυνση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου διχάζει εμφανώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ακόμη και την “ομάδα των τεσσάρων”, που διατυπώνει κοινές απόψεις για την πορεία του κόμματος και την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ρ/σ Real FM, επέμεινε να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ειδικού χρόνου και ειδικού σκοπού, σημειώνοντας: “Είπε ο κ. Σαμαράς ότι δεν κοιμόμαστε με το ημερολόγιο κι αυτό μου άρεσε, υπό την έννοια ότι ποιός θα πει κάτι αν το PSI πάει πίσω και οι εκλογές πάνε πίσω; Πάντως όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, όλοι αυτοί οι πολίτες που δεν λένε Φλεβάρη, σκέφτονται την Άνοιξη. Κι εγώ σκέφτομαι το ίδιο”.

 

Αντίθετα, η Άννα Διαμαντοπούλου επαναλαμβάνει ότι ο χρόνος παραμονής της κυβέρνησης Παπαδήμου συνδέεται με την ολοκλήρωση του έργου της. Η υπουργός δήλωσε τη Δευτέρα (χθες) στην τηλεόραση του ΑΝΤ1: “Θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση έχει να κάνει απίστευτα σημαντικό έργο, αυτά που πρέπει να κάνει δεν πρέπει να τα κάνει με το μαχαίρι στο λαιμό επειδή υπάρχουν κόμματα που θέλουν να πάνε σε εκλογές ή οτιδήποτε άλλο, μόλις όμως ολοκληρωθεί αυτό της το έργο, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές”.

 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Μίμη Ανδρουλάκη που ζήτησε την απομάκρυνση από την κυβέρνηση των υπουργών που ασχολούνται με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. “Άμεσα λοιπόν, χωρίς φασαρία, μπορεί να κάνει μια πιο λειτουργική κυβέρνηση ο Παπαδήμος. Και μόνο για τους τρεις μήνες που έχουμε μπροστά μας. Δεν μπορεί να κάνει κανείς δήλωση, σας το’ πα. Αν θέλει κανείς να ασχολείται με τα εσωκομματικά του να πάει εκτός κυβέρνησης” ανέφερε ο βουλευτής στο Βήμα FM.

 

Τι λένε στα άλλα κόμματα

 

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιμένει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος για τις εκλογές, αποσύροντας ωστόσο παλαιότερη άποψη ότι θα επιδιώξει να επαναληφθούν εάν δεν επιτύχει αυτοδυναμία. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κων/νου Αρβανιτόπουλου στον ρ/σ Real FM: “Αυτό το οποίο θα επιδιώξουμε, και είμαι αισιόδοξος ότι θα το κερδίσουμε, είναι η αυτοδυναμία γιατί αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να μπορέσει μια κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”.

 

Το ΚΚΕ κατηγορεί τα κόμματα που στηρίζουν ότι επιδιώκουν να παρατείνουν τη λιτότητα, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Π. Μεντρέκα να τονίζει: “Τα κόμματα της συγκυβέρνησης αναζητούν τον τρόπο για να δέσουν μόνιμα το λαό στη φτώχεια και την ανασφάλεια. Μόνο μια συμμαχία μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Είναι η εργατική λαϊκή που έχει στόχο την κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων και την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο λαός εμπιστευτεί τη δύναμή του, αν κάνει πιο ισχυρό το ΚΚΕ”.

 

Κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων μετά τις εκλογές προτείνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης. “Τρία κόμματα, γι’ αυτό λέω… όχι ένα ούτε δύο, γιατί πολλοί λένε θα έρθει ο Καρατζαφέρης με τον Σαμαρά να κάνουν κυβέρνηση – να πάω να κάνω τι; Αφήστε λοιπόν το καλός τον Καρατζαφέρη αντιπρόεδρος σε μια τέτοια κυβέρνηση. Όχι. Αν δεν είναι και οι 3 μαζί δουλειά δεν γίνεται…” δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μιλώντας επίσης στον ρ/σ Βήμα FM.

 

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι “η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση που ήδη δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης” και προσθέτει: “Υποτίθεται ότι συγκροτήθηκε προκειμένου να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αυτές οι αποφάσεις είναι ήδη στον αέρα. Το PSI, το κούρεμα του χρέους, αν κλείσει στις απαιτήσεις των δανειστών, των τραπεζιτών στο 8%, θα είναι δώρο άδωρον, ενώ η μετατροπή του δικαίου του χρέους στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο, θα είναι μια μεγάλη καταστροφή, θα είναι έγκλημα για όσους το αποδεχθούν”.

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αποστολή της κυβέρνησης Παπδήμου κρούει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σημειώνει ότι “αν καταρρεύσει η κυβέρνηση Παπαδήμου τον Γενάρη χωρίς να ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση και το PSI, το κόμμα που έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη θα έχει οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία”, τονίζοντας ότι “ο Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το