Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Εφεδρεία για δυνατούς λύτες…

Η τρόικα επιμένει και η κυβέρνηση καλείται να πάρει σήμερα-αύριο κρίσιμεςαποφάσεις

Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο απολύσεων στους υπό κατάργηση και υπό συγχώνευση οργανισμούς

 

ΑΘΗΝΑ 30.-

Κρίσιμες επαφές με υπουργούς είχαν σήμερα (χθες) από το πρωί τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, τα οποία, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους ως τη Δευτέρα.

 

Έτσι, από σήμερα (χθες) μέχρι και την Κυριακή (αύριο) αναμένεται να κριθούν τα πάντα για τους προϋπολογισμούς του 2011 και του 2012 -το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα- και να “κλειδώσουν” τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου μέχρι το 2014.

 

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι κοστολογημένες όλες οι πρόσθετες παρεμβάσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, το εύρος της εργασιακής εφεδρείας, τα νέα φορολογικά μέτρα με στόχο τα 6,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι δυσκολότερη του αναμενόμενου είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία καθώς μετά και τη δεύτερη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Δημήτρη Ρέππα κατέληξε σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση προώθησε αρχικά το σενάριο να περάσουν σε εφεδρεία όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτίμησαν ότι με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών.

 

Μετά από αυτή την εξέλιξη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την αυριανή (σημερινή) συνάντηση, ενώ στο τραπέζι δεν αποκλείεται να βρεθεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή αυτό των απολύσεων στους υπό κατάργηση και υπό συγχώνευση οργανισμούς.

Αναλυτικότερα ατελείωτη είναι η λίστα των εκκρεμοτήτων που επεσήμαναν στην ελληνική κυβέρνηση τα στελέχη της τρόικας, καθώς ένα μήνα μετά από την αποχώρησή τους, το βράδυ της Πέμπτης 1 Σεπτεμβρίου, διαπιστώνουν ότι τα βασικά θέματα που είχαν θέσει έχουν προχωρήσει από ελάχιστα ως καθόλου.

 

Οι κυριότερες εκκρεμότητες είναι η εργασιακή εφεδρεία και το Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, ενώ παραλλήλως τίποτε δεν προχώρησε και για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν αμφιβολίες σε δύο κύρια μέτωπα ως προς την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της κυβέρνησης.

 

Πρώτον, για το κατά πόσο θα εφαρμοσθούν και κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος του 2011.

 

Δεύτερον, για το αν θα αποδώσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Εκφράζουν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους παρουσίασε λίστα (από τους 151 φορείς του Δημοσίου) η οποία περιλαμβάνει 300 άτομα παρότι η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί για 3.500 άτομα.

 

Το αγεφύρωτο μέχρι στιγμής χάσμα ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης οδηγεί στην εξέταση της κατάργησης οργανικών θέσεων στο Δημόσιο από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ξεκαθάρισε ότι αν δεν εφαρμοσθεί η δέσμευση για την εφεδρεία η επόμενη δόση, αυτή του Δεκεμβρίου, θα έχει ως προϋπόθεση από την πλευρά τους την υλοποίηση με διαδικασίες εξπρές δεκάδων χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο πριν εκπνεύσει το 2011.

 

Την Παρασκευή (χθες) το απόγευμα, οι επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) συναντήθηκαν στο γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου με τον ίδιο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα.

 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών «τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενιαίο μισθολόγιο, η διοικητική μεταρρύθμιση και η εργασιακή εφεδρεία». Το Σάββατο (σήμερα) θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τον κ. Βενιζέλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου για θέματα δικαιοσύνης ενώ θα συνεχιστεί η συζήτηση για την εργασιακή εφεδρεία με τη συμμετοχή και του κ. Δ. Ρέππα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητεί αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής που θα ανακοινωθούν ως τη Δευτέρα, για το Ενιαίο Μισθολόγιο, τον τρόπο που θα συμπληρωθούν οι 30.000 υπάλληλοι του Δημοσίου (στενού και ευρύτερου) που θα μπουν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και αναμένουν να δουν τα δημοσιονομικά μέτρα του 2012 διατυπωμένα με σαφήνεια στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ οι αντιδράσεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη έντονες. Η Μιλένα Αποστολάκη σε άρθρο της στην προσωπική της ιστοσελίδα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε για την επεξεργασία ενός συνολικού σχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και προσθέτει: “Έπρεπε ήδη να ήμασταν έτοιμοι αποτρέποντας τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έχει καταλάβει το σύνολο των υπαλλήλων, οδηγώντας χιλιάδες πανικόβλητους σε αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Εν προκειμένω η δική μας ανετοιμότητα τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο του δημοσιονομικού και κοινωνικού αδιεξόδου της χώρας”.

 

Άλλοι βουλευτές τάσσονται ευθέως κατά των απολύσεων στο Δημόσιο όπως ο Κώστας Γείτονας ο οποίος δήλωσε: “Για μένα είναι θυσία, ανθρωποθυσία. Δεν είμαι υπέρ των ανθρωποθυσιών, κανένας δεν είναι, αλλά από την άλλη μεριά γίνεται μια προσπάθεια για να βγούμε πέρα. Είμαστε στη μέση. Θα βουλιάξουμε”.

 

Στον αντίποδα πάντως υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν ότι πάνω από όλα είναι η σωτηρία της χώρας, με τον Οδυσσέα Βουδούρη να δηλώνει: “Θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Ακούω από μερικούς ότι η ‘κόκκινη γραμμή’ είναι η απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, για μένα η ‘κόκκινη γραμμή΄ είναι η σωτηρία της Ελλάδας”.

 

 

Με Ραγκούση για κλειστά

και αναδιάρθρωση

αστικών συγκοινωνιών

 

Συνάντηση με την τρόικα για τα κλειστά επαγγέλματα και την πορεία αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών είχε ήδη ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο υπουργός Μεταφορών παρουσίασε στο κλιμάκιο των ελεγκτών το νομοσχέδιο για τα φορτηγά και τα ταξί και τους ενημέρωσε για πορεία εξυγίανσης του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ.

 

Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν την προώθηση του νομοσχεδίου για άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης έστειλε σαφές μήνυμα με δήλωσή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

 

“Από τη στιγμή -σημειώνει ο κ. Ραγκούσης- που η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική υποχρέωση να βγει η χώρα από την κρίση περιορίζοντας το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, αποτελεί ηθικό χρέος να μην υποκύψουμε σε συντεχνιακές απαιτήσεις για τη διατήρηση προνομίων άλλης εποχής”.

 

Η συνάντηση Ραγκούση – τρόικας ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί στο υπουργείο Μεταφορών στον Χολαργό. Δέκα λεπτά νωρίτερα όμως οι υπάλληλοι κλείδωσαν αιφνιδιαστικά όλες τις πόρτες του κτιρίου και δεν επέτρεψαν την είσοδο στα στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα η συνάντηση να γίνει τελικά στο υπουργείο Υποδομών στη Χαριλάου Τρικούπη.

 

Στο Πρωτοδικείο η τρόικα –

Οργισμένη ανακοίνωση ΔΣΑ

 

Την ίδια στιγμή ένα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ενημερωνόταν από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών για το εάν εφαρμόζεται το πρόγραμμα ηλεκτρονικής υποβολής δικογραφιών, το οποίο έχει στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

 

Η τρόικα προβληματίζεται για τις υποθέσεις φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που λιμνάζουν στα δικαστήρια και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των αποδοχών των δικαστικών, οι οποίοι θα εξαιρεθούν τουλάχιστον από τη πρώτη φάση του μισθολογίου.

 

Η επίσκεψη της τρόικας στο Πρωτοδικείο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Η σημερινή εξέλιξη δεν μπορεί παρά να φέρνει στο μυαλό του κάθε πολίτη το μετεπαναστατικό παρελθόν της Ελλάδας και την εγκατάσταση από τις τότε μεγάλες δυνάμεις του Βαυαρού νομομαθούς Μάουρερ ως μέλους της Αντιβασιλείας, επιφορτισμένου με την οργάνωση της Δικαιοσύνης, προσώπου που έφτασε να υπογράψει – με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο – τη διαταγή σύλληψης του Κολοκοτρώνη”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το