Κατηγορίες: Οικονομία

Ελέγχονται …ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών

Υπό εξέταση το “πόθεν έσχες” σε 240 υπαλλήλους με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα

 

Σε ελέγχους “πόθεν έσχες” θα υποβληθούν εφέτος τουλάχιστον 240 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με ελεγκτικές αρμοδιότητες ή με θέση προϊσταμένου στους ελεγκτικούς οργανισμούς.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθορίστηκαν για το έτος 2013 τα κριτήρια και η διαδικασία των ελέγχων της περιουσιακής κατάστασης “πόθεν έσχες”, των υπαλλήλων αυτών του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, στην απόφαση προβλέπεται ότι στο δείγμα των υπαλλήλων που θα επιλεγεί για έλεγχο θα συμπεριληφθούν όσοι συγκεντρώνουν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή Τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και στην Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

– Ασκούν καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές Διευθύνσεις των παραπάνω οργανικών μονάδων τουλάχιστον για δύο έτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το 2013 θα διενεργηθούν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης τουλάχιστον σε 240 υπαλλήλους του υπουργείου που συγκεντρώνουν τα παραπάνω κριτήρια.

Εν τω μεταξύ οι μεγάλοι οφειλέτες είναι εκείνοι που βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «ο προϊστάμενος ΔΟΥ έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ανεξαρτήτως της αιτίας προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά αθροιστικά ή μη για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, σχετική με έκθεση από το ΙΚΑ αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας για την κατοικία του τετραπληγικού πρωταθλητή ποδηλασίας με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό Βασίλη Κιουρκτσή.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, έχουν δοθεί οδηγίες στους προϊσταμένους των αρμόδιων για την είσπραξη ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων για καταβολή και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά και λοιπά μέτρα είσπραξης, με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες.

Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει ότι γίνονται επισκέψεις κλιμακίων του υπουργείου Οικονομικών στις κατά τόπους ΔΟΥ και δίνονται λεπτομερείς οδηγίες για την άμεση υλοποίηση στοχευμένων διασταυρώσεων, με αντικείμενο, κατά κύριο λόγο, περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας, τη συνεργασία με φορολογικά τμήματα, στο πλαίσιο διοικητικής ανταλλαγής πληροφοριών και την ενεργοποίηση της ειδικής διαδικασίας ελέγχου για τον εντοπισμό πρόσφατων περιουσιακών στοιχείων, την άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαίτερου κινδύνου οφειλέτες, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και την άμεση είσπραξη οφειλής.

«Στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω, επισημάνθηκε ότι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα πρέπει να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τον οφειλέτη και κατ΄ επέκταση για το Δημόσιο, τηρώντας σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας», αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης.

Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών σπεύδει να επικαλεστεί την ύπαρξη εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία «η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος (όπως πχ όταν πρόκειται για ακίνητο οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή ΦΜΑ ως πρώτης κατοικίας), ο οποίος θα πρέπει να αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου της ΔΟΥ».

Στο έγγραφό του ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οι οφειλέτες μπορούν να αιτηθούν την υπαγωγή τους σε καθεστώς τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων μπορεί υπό προϋποθέσεις να φθάσει και τις 48. Θυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με το Ν. 2648/1998, στους οφειλέτες που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, δύναται υπό προϋποθέσεις να χορηγηθεί άπαξ διοικητική αναστολή πληρωμής μέρους ή του συνόλου συγκεκριμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής για διάστημα μέχρι πέντε μηνών.

Στην ερώτηση του βουλευτή απάντησε εγγράφως και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι με απόφαση του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης καθορίστηκε η επιστροφή των εντόκως αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών από τον συγκεκριμένο ασθενή, από νοσήλεια σε εξουσιοδοτημένο κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού.

Ο ασφαλισμένος έχει οφειλή 51.000 ευρώ με βάση καταλογιστική απόφαση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ποσών και μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί ουδεμία καταβολή από τον οφειλέτη. Το αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης για να διασφαλίσει τις απαιτήσεις του προέβη σε κατάσχεση ακίνητης περιουσίας. Όπως, όμως σημειώνει ο κ. Βρούτσης, για την οφειλή αυτή ουδέποτε προσδιορίστηκε πρόγραμμα πλειστηριασμού του ακινήτου, πέραν της κατάσχεσης.

«Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν ο οφειλέτης ή ο εργοδότης δεν έχει προβεί στη ρύθμιση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών του εισφορών, ή στην καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που του έχουν καταλογιστεί», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και διευκρινίζει ότι «στις ανωτέρω περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες αναστέλλουν, κάθε είδους αναγκαστικό μέτρο είσπραξης (συμπεριλαμβανομένου και του πλειστηριασμού, όταν προσδιοριστεί), καθόσον οι εργοδότες-οφειλέτες, τελούν υπό καθεστώς ρύθμισης και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι».

Σημειώνει, ωστόσο ο κ. Βρούτσης, ότι «υπάρχει πλήρης επίγνωση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των οφειλετών – εργοδοτών, ειδικά στην παρούσα δύσκολη αυτή περίοδο και στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την εφαρμογή των διατάξεων αναζητούν πάντοτε την καλύτερη δυνατή λύση, με δεδομένα τα ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα των νομικών ή φυσικών προσώπων αλλά και με δεδομένο το υπάρχον νομικό πλαίσιο».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αντικείμενο – μυστήριο έπεσε σε σπίτι στη Φλόριντα – Πιθανόν «σκουπίδι» από τον Διαστημικό Σταθμό, λένε οι ειδικοί

Πανικός προκλήθηκε στη Νάπολη της Φλόριντα, όταν ένα αντικείμενο άγνωστης ταυτότητας «προσγειώθηκε» στην οροφή ενός…

3 Απριλίου 2024

Βρετανία: Δημοσκόπηση προβλέπει βαριά ήττα για τους Συντηρητικούς στις βουλευτικές εκλογές

Το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ εκτιμάται ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις…

3 Απριλίου 2024

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 33% η ΝΔ, με 15% ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, νέα πτώση για ΠΑΣΟΚ

Στο 33% - στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019, αλλά με απώλειες 2,5 μονάδων τον…

3 Απριλίου 2024

Συμπλοκή στα Παλιά – Προσαγωγές στην Αστυνομία

Συμπλοκή σήμερα το βράδυ στην περιοχή των Παλαιών, μεταξύ 4-5 ατόμων - δύο ξεχωριστές παρέες…

3 Απριλίου 2024

Βουλή: Κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη για τα απογευματινά χειρουργεία

Κόντρα μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη ξέσπασε στη Βουλή, με αφορμή τη…

3 Απριλίου 2024

Νοσοκομεία: Σε έλλειψη 15 αντιμικροβιακά φάρμακα

Το ανθεκτικό μικρόβιο Acinetobacter συγκαταλέγεται στην ισχυρή «αρνητική» τριάδα των νοσοκομειακών μικροβίων που ευθύνονται για…

3 Απριλίου 2024