Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Εκτονώνεται η κατάσταση στα ΑΕΙ – Διπλό δικαστικό μέτωπο για Πελεγρίνη

AEI-TEI

Η «πυροσβεστική» ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου των πρυτάνεων υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων και της συνέχισης του διαλόγου, αλλά και το «σπάσιμο» του απεργιακού μετώπου σε πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι οι θετικές εξελίξεις που μπορεί να σηματοδοτήσουν τη λήξη της κρίσης στα ανώτατα ιδρύματα.

«Σπάνε» οι απεργίες σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

Ημέρα καθοριστικών εξελίξεων αναμένεται να είναι η σημερινή για το αν και πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί το πανεπιστήμιο Αθηνών. Η πλειοψηφούσα παράταξη του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων κάλεσε τους εργαζομένους να προσέλθουν στην εργασία τους και να συνδράμουν αποφασιστικά στο άνοιγμα του ιδρύματος.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της απεργιακής επιτροπής που έχει κηρύξει νέα 24ωρη απεργία σήμερα και μια ακόμη τη Δευτέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την περασμένη Παρασκευή μερίδα διοικητικών υπαλλήλων είχαν επιχειρήσει να ανοίξουν τα γραφεία τους και ήρθαν στα χέρια με συναδέλφους τους απεργούς.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η κατάσταση, όπως όλα δείχνουν, τείνει να ομαλοποιηθεί πλήρως. Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, εφόσον το δεύτερο τηρήσει όλες τις εγγυήσεις του για τα προγράμματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας.

Ήδη σε έξι από τις εννέα Σχολές του ΕΜΠ διεξάγονται μαθήματα (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Ναυπηγοί και Τοπογράφοι) και από τη Δευτέρα, μετά την λήξη των απεργιών των διοικητικών υπαλλήλων αναμένεται να λειτουργήσουν και οι υπηρεσίες των γραμματειών και των εργαστηρίων.

Ο «οδικός χάρτης» των διαπραγματεύσεων

Το υπουργείο Παιδείας παραμένει αμετακίνητο από τη γραμμή του διαλόγου για την εκτόνωση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο Κων.Αρβανιτόπουλος ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις του προς τους διοικητικούς υπαλλήλους, παίρνοντας το «πράσινο φως» για συνέχιση του διαλόγου.

Η συγκεκριμένη πρόταση, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων, ισχύει και για τα οκτώ πανεπιστήμια, στα οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το καθεστώς διαθεσιμότητας, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών που παραμένει κλειστό επί τρεις μήνες να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Τα βήματα είναι τα εξής:

-Έως τις 15 Δεκεμβρίου η διεύθυνση διοικητικού θα πρέπει να αποστείλει τα στοιχεία όλων των διοικητικών υπαλλήλων (και αυτών που δεν απεγράφησαν), ώστε το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ να κάνει εξαρχής μοριοδότηση για να εκδοθούν οι τελικές πίνακες.

Στις 20 Δεκεμβρίου θα αλλάξει η διαπιστωτική πράξη με τα ονόματα όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα.

-Εντός διμήνου, τα οκτώ ΑΕΙ με επισπεύδουσες τις πρυτανικές αρχές τους θα συστήσουν επιτροπές έργου για να συσταθεί ο οργανισμός του κάθε ιδρύματος. Στον οργανισμό θα περιγράφεται ουσιαστικά πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι χρειάζονται σε κάθε κλάδο και ευρύτερα στο ίδρυμα. Όπου διαπιστωθούν ελλείμματα αυτά θα καλυφθούν από διαθεσίμους.

-Θα υπάρξουν θέσεις εργαστηριακού προσωπικού (ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ) τις οποίες θα καλύψουν σημερινοί διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν διδακτορικό τίτλο. Καθώς αυτοί οι διοικητικοί υπάλληλοι θα γίνουν ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ οι διοικητικές θέσεις που θα αφήσουν κενές θα καλυφθούν από τους διαθεσίμους.

Ζητούν ανοιχτά πανεπιστήμια

Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων τάχθηκε το διευρυμένο συντονιστικό όργανο των πρυτάνεων. Με ανακοίνωσή του κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να πάρει πρωτοβουλίες για την άμεση εκτόνωση της κατάστασης στα πανεπιστήμια, ενώ στήριξε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ που καλείται να λογοδοτήσει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.

Στον εισαγγελέα τη Δευτέρα ο Πελεγρίνης

Μετά την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ανοίγει και δεύτερο δικαστικό μέτωπο για τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη Δευτέρα ο Θ.Πελεγρίνης καλείται από τον εισαγγελέα, ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με τη μη λειτουργία του πανεπιστημίου καθώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το «λουκέτο» των 13 εβδομάδων στο ίδρυμα. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ θα καταθέσει ανωμοτί, με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί έπειτα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στη συνέχεια, είχε συσχετιστεί με αυτή την έρευνα και η επίμαχη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το