Τοπικά

Εκδήλωση των δασκάλων στο Βόλο για τα συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά

Ενόψει νέων κινητοποιήσεων οι εκπαιδευτικοί για συγχωνεύσεις σχολείων

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων δασκάλων, με το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων να είναι όλο και πιο κοντά. Επίσης, εκδήλωση για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα των δασκάλων θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου στο Μεταξουργείο.

Ενόψει των ανακοινώσεων του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων συνεδριάζει τη Δευτέρα  η ολομέλεια προέδρων συλλόγων δασκάλων και νηπιαγωγών στην Αθήνα, όπου θα τεθεί και το ζήτημα των κινητοποιήσεων.

«Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα μεταξύ νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών. Δεν μπορεί για ακόμη μια φορά τα υποζύγια στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για έξοδο από την κρίση, να είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος.

Στο μεταξύ ο τοπικός Σύλλογος Δασκάλων θα πραγματοποιήσει στις 30 Μαρτίου στο Μεταξουργείο εκδήλωση για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των εκπαιδευτικών. Ομιλητές θα είναι δύο μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καθώς και ο σύμβουλος της ΔΟΕ σε συνταξιοδοτικά ζητήματα.

«Τον κάθε εκπαιδευτικό αφορούν τρία θέματα, πρώτον, αν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, δεύτερον, ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη, και τρίτον, πόσο θα ζημιωθεί, αν παραμείνει στην υπηρεσία. Από τον Απρίλιο ξεκινούν οι εκπαιδευτικοί να εξετάζουν το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής τους, και γι’ αυτό ζητούν ενημέρωση. Και αυτός θα είναι ο στόχος της εκδήλωσης, δηλαδή η ακόμη ουσιαστικότερη πληροφόρηση των εκπαιδευτικών, αφού το Υπουργείο δεν έχει διευκρινίσει κάποια ζητήματα» είπε ο κ. Μούσιος.

Υπολειτούργησαν

Στο ζήτημα των επιπτώσεων από τα χιόνια στα σχολεία, το Δημοτικό Μακρινίτσας, αν και τυπικά χθες ήταν ανοικτό με απόφαση του Δήμου Βόλου, τελικά δεν λειτούργησε, αφού τόσο τα παιδιά όσο και η δασκάλα δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το δημοτικό, επειδή το καλντερίμι ήταν χιονισμένο, ενώ επικρατούσε και παγετός.

Αλλά και σε άλλα σχολεία του Πηλίου δεν προσήλθε σημαντικός αριθμός μαθητών, αν και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στις θέσεις τους.

Ο κ. Μούσιος τόνισε πως οι Δήμοι θα έπρεπε να ενδιαφερθούν περισσότερο για τη σωματική ασφάλεια των μαθητών και να είχαν καθαρίσει τους αύλειους χώρους των σχολείων οι οποίοι είτε είχαν χιόνια είτε είχαν μετατραπεί σε παγοδρόμια. Το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο ήταν ανοικτό, δεν σημαίνει ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να φτάσουν στο σχολείο. Ιδίως, όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.

Η ΕΛΜΕ

Αντίθετη στη διεξαγωγή έρευνας από ευρωπαϊκό οργανισμό, όπου οι μαθητές θα αξιολογούν τους καθηγητές, είναι η ΕΛΜΕ Μαγνησίας η οποία έστειλε και σχετική επιστολή στην υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου ζητώντας να μην επιτρέψει την υλοποίηση της έρευνας.

Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων πως «σε έρευνα της Surveylang,  για τις γλωσσικές δεξιότητες, η οποία, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίων της χώρας, στην ερώτηση 54 αναφέρονται υποερωτήματα στα οποία οι μαθητές καλούνται να αξιολογήσουν τον εκπαιδευτικό τους και συγκεκριμένα να αναφέρουν αν είναι καλός εκπαιδευτικός, αν προσπαθεί, αν βοηθάει, ακόμη κι αν … αρέσει !!! στους μαθητές.

Εκλαμβάνουμε το συγκεκριμένο γεγονός ως αντιπαιδαγωγική, αντιεκπαιδευτική και υποβαθμιστική πράξη, για την ελληνική εκπαίδευση.

Πιστεύουμε ότι το να εξαναγκάζουμε τους μαθητές μας σε τέτοιες ενέργειες, εκείνο το οποίο καταφέρνουμε είναι να διασπάσουμε την παιδαγωγική  σχέση με τους εκπαιδευτικούς τους και κάτι τέτοιο αποσκοπεί μόνο σε ότι χειρότερο εννοεί η ρήση «διαίρει και βασίλευε».

Επίσης η ΕΛΜΕ αντιδρά στην απόφαση της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να γίνει η εκκαθάριση της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών από τα σχολεία τονίζοντας πως αυτό είναι έργο της διεύθυνσης και των γραφείων εκπαίδευσης.

Στις 19 Μαρτίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια προέδρων των κατά τόπους ΕΛΜΕ.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το