Photo Gallery, Τοπικά

Εκατοντάδες για μια θέση στον «ήλιο»

 

Εκδήλωση ενημέρωσης για επιχειρησιακά προγράμματα στο Επιμελητήριο

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αποδείχθηκε μικρή πάλι, για να χωρέσει τους εκατοντάδες ενδιαφερόμενους, επιχειρηματίες, αλλά και άνεργους, που έσπευσαν να ενημερωθούν για τα νέα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου και Υπηρεσιών, καθώς και για την ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ τους επιχειρηματίες, άνεργοι, γυναίκες που ήθελαν να ενημερωθούν για να ανοίξουν τη δική τους δουλειά, σχημάτισαν ουρά μέχρι την είσοδο του Επιμελητηρίου από το β’ όροφο του κτιρίου…

Πάντως από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι τομείς του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και της μεταποίησης στον τριτογενή τομέα, γεγονός που σχολίασε αρνητικά και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, που χαιρέτισε την ενημερωτική εκδήλωση.

«Είχαμε προτείνει να ενταχθούν και οι τρεις αυτοί κλάδοι, αλλά τελικά δεν εντάχθηκαν» τόνισε ο κ. Αγοραστός, που ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να συμπληρώσουν και να καταθέσουν σωστά προγράμματα και φακέλους, για να προωθηθούν και οι εκταμιεύσεις.

Για τη Θεσσαλία από τα δύο προγράμματα προβλέπεται να δοθούν 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Την εξαίρεση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου από το πρόγραμμα σχολίασε στο χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αρ. Μπασδάνης, που αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Γραφείου Ενημέρωσης Επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο.

Το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης Μ.μ.Ε., που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου και Υπηρεσιών, έχει ως στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης στη Θεσσαλία ανέρχεται σε 50% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και σε 40% για τις μεσαίες.

Όπως επισήμανε η υπεύθυνη του Προγράμματος στην Α.Ε.Δ.Ε.Π. κ. Κατερίνα Παπαθανασίου, «το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο. Δεν απαιτείται απόδειξη ιδίας συμμετοχής στην επένδυση, επιχορηγούνται οι λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η διατήρηση των θέσεων εργασίας στο μέλλον». Ανέφερε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δεν πρέπει να είναι προβληματικές.

Τo δεύτερο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων και αποσκοπεί στην τόνωση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας άνεργων, απολυμένων και απειλούμενων από ανεργία γυναικών.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία. Συγκεκριμένα οι υποκατηγορίες των ωφελούμενων είναι δύο, γυναίκες 18 μέχρι 35 ετών και 36 μέχρι 64 ετών, ενώ επιλέγονται και γυναίκες, που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους την τελευταία τριετία, ενώ επιλέγονται και επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΠΕ συνεταιρισμοί), όπου το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει κατά 51% σε γυναίκες και το 49% σε άντρες. Η επένδυση θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών.

«Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού» ανέφερε στην παρουσίασή του ο υπεύθυνος της ΑΕΔΕΠ κ. Ευ. Κατσαούνης.

Τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχειρίσεως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Α.Ε.Δ.Ε.Π.) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, εταίρος του ενδιάμεσου φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνισιτκότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ) – ΕΦΕΠΑΕ» και αρμόδια για τη Θεσσαλία, o Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Παραβρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το