Photo Gallery, Τοπικά

Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη του Μαράθου

Κατά  πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με τις μειοψηφίες να ζητούν την αναβολή της

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με τις μειοψηφίες να ζητούν την αναβολή της

 

Το αίτημα της αναβολής του πολεοδομικού σχεδιασμού στο Μάραθο, που ολοκληρώνεται μετά από 18 χρόνια, κατέθεσαν στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο οι μειοψηφίες με το σκεπτικό ότι θίγεται μια ιδιοκτησία. Η πολεοδομική μελέτη του Μαράθου εντάσσει στους κοινόχρηστους χώρους οικόπεδο 800 μέτρων, που απέχει 50 μέτρα από τη θάλασσα, ενώ ο ιδιοκτήτης του δήλωσε στη συνεδρίαση ότι καταστρέφεται οικονομικά από την ώρα που αφενός δεν πρόκειται να αποζημιωθεί έγκαιρα, αφετέρου δεν είναι δυνατόν να πουλήσει το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει για να ζήσει.

Η ιδιοκτησία που θίγεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό έχει δεσμευτεί από το 1995 για κοινόχρηστο χώρο, ενώ περιλαμβανόταν στα σχέδια από το  1974, όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο,  ωστόσο ο ιδιοκτήτης της δήλωσε πως δεν ήταν ενήμερος. Στη συνεδρίαση όπου η μελέτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος διαπληκτίστηκε με μηχανικό και αντιπρόεδρο του συλλόγου οικιστών του Μαράθου, ο οποίος σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τον προηγούμενο μήνα εξέφραζε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολεοδομική μελέτη θα εφαρμοστεί, μετά από 18 χρόνια, αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να παγώσει, ώστε να μη συμπεριληφθεί η ιδιοκτησία του διαμαρτυρόμενου δημότη στο σχέδιο. Εκτίμησε ότι μπορούν να βρεθούν άλλα οικόπεδα προς δέσμευση, αλλά όταν τους ζητήθηκε να υποδείξει τους χώρους αρνήθηκε να το πράξει.

Η πολεοδόμηση

Η πολεοδομική μελέτη του Μαράθου είναι μία από τις μελέτες οι οποίες βρίσκονταν «ξεχασμένες» επί σειρά ετών στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, γεγονός που προκάλεσε τεράστια ταλαιπωρία σε δεκάδες ιδιοκτήτες και παράλληλα «φρέναρε» τον οποιοδήποτε πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής. Η εξέλιξή της ξεμπλόκαρε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στη μελέτη του Μαράθου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, η εκπόνησή της ανατέθηκε στις 7.11.1995 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από τις 4-12-1995, που υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

Με την υπ’ αρ. 3620/13-9-2012 πρόσκληση ανακοινώθηκε η ανάρτηση της β’ φάσης της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού του Μαράθου της Νέας Αγχιάλου. Για να δοθεί παραπάνω χρόνος για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων η ανάρτηση διήρκησε 30 ημέρες (έναντι των 15 ημερών που ορίζεται εκ του νόμου), από την ημερομηνία της τελευταίας δημοσίευσης στις εφημερίδες (δηλαδή από τις 20-9-2012). Στο διάστημα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες κατέθεσαν συνολικά 50 ενστάσεις, αλλά δεν συμμετείχαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για να τις υποστηρίξουν.

Σύμφωνα με την υποβληθείσα, στις 9-10-2012, έκθεση ελέγχου επάρκειας των προτεινόμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της περιοχής μελέτης, οι μελετητές αναλύουν τα στοιχεία, πληθυσμιακά και άλλα, που υπολογίστηκαν, καθώς τα πολεοδομικά πρότυπα που εφαρμόστηκαν,  ώστε να γίνει η κατανομή των χρήσεων γης στον οικισμό του Μαράθου. Η άποψη των μελετητών, όπως εκφράζεται στην έκθεση αυτή, είναι ότι το ποσοστό των προτεινόμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων υπολογίστηκε σε 36% και υπερκαλύπτει τις αντίστοιχες ανάγκες του οικισμού, αφού το απαιτούμενο ποσοστό, για οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους προβλέπεται σε 20%.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, από την επισκόπηση του διαγράμματος της πρότασης προκύπτει ότι οι προτεινόμενοι κοινόχρηστοι χώροι αναπτύσσονται μόνο περιφερειακά του «παλιού» σχεδίου πόλης, στο εντός των ορίων τμήμα του οικισμού. Αυτό έχει σαν συνέπεια να παρουσιάζεται αντικειμενική έλλειψη τέτοιων χώρων στο τμήμα, με εγκεκριμένο σχέδιο πόλης (κεντρικό τμήμα του οικισμού). Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η διαπίστωση αυτή αποτελεί παρατήρηση και πρόταση του σωματείου «Οικιστές Μαράθου». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προτείνεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων σε δύο οικοδομικά τετράγωνα.

Σε άλλο σημείο η εισήγηση αναφέρει ότι «τα επιτρεπόμενα ύψη θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή στο ισχύον σχέδιο πόλης το ύψος να διατηρηθεί στα 8,0 μ. και εντός του υπόλοιπου τμήματος του οικισμού το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος να είναι 7,5 μ. Και στις δύο περιοχές να επιβάλλεται στέγη 1,50 μ… Για το παραθαλάσσιο μέτωπο προτείνεται οι ρυμοτομικές γραμμές των παραλιακών οικοδομικών τετραγώνων να ταυτιστούν με την εγκεκριμένη γραμμή παραλίας, ώστε να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, οι ρυμοτομήσεις υφιστάμενων κτισμάτων, αλλά και να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης εκτάσεις, που θα αυξήσουν τους παραλιακούς κοινόχρηστους χώρους του οικισμού».

 

«Υποκρισία»

Στη συνεδρίαση ο κ. Μόσχος επιτέθηκε στις μειοψηφίες και στον αντιπρόεδρο του συλλόγου οικιστών Μαράθου, τους οποίους κατηγόρησε για υποκρισία, ενώ το μέλος της ομάδας μειοψηφίας κ. Ζάχος δήλωσε πως θα υποστηρίξει τη θετική ψήφο που έδωσε στη μελέτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τον προηγούμενο μήνα, καθώς κατά την άποψή του δεν είναι δυνατόν να μη θιγούν ιδιοκτησίες από μια μελέτη που προβλέπει ανάπτυξη ανύπαρκτων μέχρι σήμερα κοινόχρηστων χώρων. «Πράσινο δεν αναπτύσσεται στη θάλασσα» δήλωσε ο κ. Ζάχος.

Ο ιδιοκτήτης της έκτασης έκανε έκκληση να δεσμευτούν άλλα οικόπεδα και όχι το δικό του, καθώς η μελέτη καταργεί το σύνολο της περιουσίας του και δεν θα μπορεί να ζήσει την οικογένειά του.

«Καταστρέφομαι» είπε χαρακτηριστικά. Ο ιδιοκτήτης είχε καταθέσει ένσταση επί της μελέτης και στον πρώην Δήμο Αγχιάλου, ο οποίος την έκανε δεκτή, αλλά την απέρριψε το υπουργείο.

«Οι αποφάσεις λήφθηκαν με βάση το δημόσιο συμφέρον. Ένα από τα πρώτα θέματα που μας έθεσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι ήταν ότι δεν υπήρχαν κοινόχρηστοι χώροι στην περιοχή και παρότι ο Δήμος δεν λαμβάνει παρά μόνο γνωμοδοτικές αποφάσεις, λάμβανα εξώδικα γιατί η περιοχή δεν διέθετε κοινόχρηστους χώρους.

Ουδέποτε βεβαίως υπέδειξαν ποιους χώρους επιθυμούσαν να δεσμευτούν ως κοινόχρηστοι» δήλωσε ο κ. Μόσχος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Νίκου δήλωσε πως πρέπει να σταματήσει η βαρβαρότητα που βασανίζει τους πολίτες, από ένα κράτος που λειτουργεί με κοτζαμπάσικα και πελατειακά κριτήρια. Ο ίδιος τόνισε ότι στην περιοχή αναπτύχθηκε η αυθαίρετη δόμηση, πριν αναπτυχθούν οι υποδομές και όλα αυτά συνέβησαν με τις ευλογίες του κράτους.

Ο Γ. Μολοχίδης ενώ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είχε υποστηρίξει τη μελέτη, προχθές απέσυρε την ψήφο του. Δήλωσε πως είχε υποστηρίξει τη μελέτη ελαφρά τη καρδία, αλλά άλλαξε γνώμη μετά την τοποθέτηση στο συμβούλιο του θιγόμενου πολίτη.

Ο Τέλης Δουλόπουλος χαρακτήρισε την Ελλάδα πολεοδομικό φρενοκομείο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχική άποψη στα θέματα πολεοδόμησης και τόνισε πως ένα περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να δεσμεύεται επ’ αόριστον, αλλά να απαλλοτριώνεται.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου οικιστών του Μαράθου κ. Κολλάτος δήλωσε ότι οι χώροι πρασίνου που προβλέπονταν από το 1974 δεν απαλλοτριώθηκαν ποτέ, οπότε και χτίστηκαν και πρότεινε να μην υπάρξει δέσμευση του συγκεκριμένου οικοπέδου.

«Εδώ μέσα το άσπρο προσπαθούν ορισμένοι να το κάνουν μαύρο και η υποκρισία περισσεύει. Όταν συζητά το Δημοτικό Συμβούλιο, συζητά για το δημόσιο συμφέρον και όχι για μια μόνο ιδιοκτησία. Απορώ με την ευκολία που υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου ότι δεν ήταν ενήμερος για τις εξελίξεις, όταν είναι γνώστης της κατάστασης εδώ και πολλά χρόνια. Έρχονται οι παρατάξεις της αριστεράς και ζητάνε να αναβληθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός που επιβάλλει κοινόχρηστους χώρους, επειδή θίγεται μια ιδιοκτησία  και ο Σύλλογος του Μαράθου που με κατήγγειλε στον εισαγγελέα γιατί η περιοχή δεν διαθέτει κοινόχρηστους χώρους, ζητεί να παγώσει η διαδικασία. Όταν ζητούσα από το Σύλλογο να προτείνει τους χώρους που εκτιμούσε ότι έπρεπε να μπουν στη μελέτη, αρνήθηκε να απαντήσει… Είναι εξοργιστικό να ζητάνε να διαγραφεί η μελέτη μονοκοντυλιά» δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το