Πολιτική

Δυσμενείς προβλέψεις από το ΔΝΤ

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι μικρότερη, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Μικρότερη απ’ όσο προέβλεπε μέχρι τώρα θα είναι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2012 και το 2013, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτιμώντας ότι η οικονομική ανάκαμψη παρουσιάζει “νέα σημάδια αδυναμίας”, κυρίως στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι προσδοκίες αυτές μπορεί να περιοριστούν ακόμη περισσότερο αν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη δεν ενεργήσουν δυναμικά και γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για “ελαφρά υποχώρηση” σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Εκτιμά πλέον ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2012 (αντί για 3,6%) και κατά 3,9% (αντί για 4,1%) το 2013.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είχε ανακοινωθεί ήδη στις αρχές Ιουλίου από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

“Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες η παγκόσμια ανάκαμψη, που ήδη δεν ήταν αρκετά ισχυρή, έδειξε νέα σημάδια εξασθένισης”, αναφέρεται στην έκθεση όπου γίνεται λόγος για “αυξανόμενες εντάσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης”.

Το Ταμείο αναφέρεται κυρίως “στην αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα” στην Ελλάδα και στα “προβλήματα” του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, διερωτώμενο “μέχρι πότε” οι Ευρωπαίοι εταίροι των δύο χωρών θα τους παράσχουν βοήθεια.

Λόγω της “ανησυχίας” αυτής, μείωσε κατά 0,2% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2013, περιορίζοντάς την στο 0,7%. Για φέτος η πρόβλεψη παραμένει η ίδια: ύφεση της τάξης του 0,3%.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης ότι η παραγωγική ικανότητα ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, μπορεί τελικά να αποδειχθεί μικρότερη του αναμενόμενου.

Έτσι, η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί στο 8% φέτος (από 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη) και στο 8,5% το 2013 (από 8,8%). Στην Ινδία προβλέπεται αύξηση 6,1% το 2012 και μόνο 6,5% το 2013, από 7,3% που προβλεπόταν αρχικά.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ το Ταμείο περιόρισε επίσης τις προσδοκίες τους (2% ανάπτυξη το 2012 και 2,3% το 2013) εκφράζοντας ανησυχία για την πολιτική διαμάχη σχετικά με το πώς θα αποφευχθεί η οδυνηρή, αυτόματη περικοπή των δαπανών και η αύξηση των φόρων στις αρχές του επόμενου έτους.

Αναλυτικότερα, βόμβα ρίχνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα, καθώς διαπιστώνει δημοσιονομική απόκλιση συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2012. Μάλιστα, το ΔΝΤ “εκπλήσσοντάς μας” άλλη μία φορά ζητά νέα μέτρα, προειδοποιώντας πως το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των 2 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου.

Μάλιστα, στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (χθες) το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμα απειλή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση στα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση συμβάλλουν στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, αναφέρεται στην έκθεση πως λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα ολόκληρη η ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων. Φυσικά αυτή την κλιμάκωση την χρεώνει και στα προβλήματα των τραπεζών στην Ισπανία.

Τα στελέχη του ΔΝΤ μιλούν για απότομη αύξηση της αποστροφής κινδύνου, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότεροι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και ενισχύθηκαν οι φόβοι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία.

Εξάλλου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Γαλλία το 2012 και το 2013, καθώς η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες αναταράξεις.

Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 0,3%, (δηλαδή 0,1 μονάδα λιγότερο απ’ όσο προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο) και κατά 0,8% το 2013 (μείωση κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).

Για την πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, την Γερμανία, το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο. Έτσι, αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη της για φέτος στο 1% και στο 1,4% για το 2013.

Όσον αφορά την Βρετανία –χώρα εκτός ευρωζώνης– το ΔΝΤ προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της πρόβλεψής του. Έτσι, θεωρεί ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει μόνο το +0,2% (αντί για 0,8%) και του χρόνου θα είναι 1,4% (αντί για 2%).

Το ΔΝΤ, εν τω μεταξύ, αναμένει πως η Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, θα παραμείνει σε ύφεση το 2013 και προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της κατά 0,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία των προβλέψεων που δημοσίευσε σήμερα (χθες) το διεθνές χρηματοοικονομικό ίδρυμα.

Το Ταμείο, που προέβλεπε τον Απρίλιο μία υποχώρηση του ισπανικού ΑΕΠ για το 2012, αλλά ευελπιστούσε σε μία ισχνή ανάπτυξη του (0,1%) για το 2013, υποστήριξε σήμερα πως οι «κλυδωνισμοί» στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί. Η Ισπανία έχει αναγκασθεί να προσφύγει για δανεισμό 65 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Στην Έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΝΤ τονίζει πως η ισπανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 1,5% το 2012 (έναντι 1,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο) και η ύφεση θα συνεχισθεί και το 2013, με μία πτώση κατά 0,6%–έναντι ανάπτυξης κατά 0,1%, που αναφερόταν στις εαρινές προβλέψεις του.

Τέλος μικρότερη απ’ όσο προέβλεπε μέχρι τώρα θα είναι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2012 και το 2013, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτιμώντας ότι η οικονομική ανάκαμψη παρουσιάζει “νέα σημάδια αδυναμίας”, κυρίως στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι προσδοκίες αυτές μπορεί να περιοριστούν ακόμη περισσότερο αν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη δεν ενεργήσουν δυναμικά και γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για “ελαφρά υποχώρηση” σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Εκτιμά πλέον ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2012 (αντί για 3,6%) και κατά 3,9% (αντί για 4,1%) το 2013. Η αναθεώρηση προς τα κάτω δεν αποτελεί έκπληξη, αφού είχε ανακοινωθεί ήδη στις αρχές Ιουλίου από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

“Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες η παγκόσμια ανάκαμψη, που ήδη δεν ήταν αρκετά ισχυρή, έδειξε νέα σημάδια εξασθένισης”, αναφέρεται στην έκθεση όπου γίνεται λόγος για “αυξανόμενες εντάσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το