Photo Gallery, Τοπικά

Διαφωνεί ο Δήμος Βόλου με επεκτάσεις του σχεδίου πόλης

Παρουσιάστηκε χθες το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από τους μελετητές

Κάτω από τον περιφερειακό, ενώ συμφωνεί με το χαρακτηρισμό περιοχών ελεγχόμενης δόμησης

Η διαβούλευση που άρχισε ο Δήμος Βόλου για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει αποφέρει μέχρι σήμερα «πενιχρά» αποτελέσματα, καθώς στις προτάσεις που κατατίθενται διαδικτυακά ο περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων προτείνει επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.

«Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι πολύ σημαντικό και δεν είναι μόνο οι επεκτάσεις του», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Μόσχος στη χθεσινή ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των μελετητών.

Ο Δήμος που έχει εξετάσει το σχέδιο, διαφωνεί σύμφωνα με πληροφορίες στις προτάσεις των μελετητών για επεκτάσεις του σχεδίου πόλης κάτω από τον περιφερειακό, αλλά πιστεύει ότι αυτές πρέπει να γίνουν πάνω από το δρόμο, ενώ συμφωνεί με τις θέσεις τους για το χαρακτηρισμό περιοχών «ελεγχόμενης δόμησης», που αφορούν τμήματα πάνω από την Αγριά με την αρτιότητα να ορίζεται στα 8 στρέμματα.

Στις 31 Μαρτίου λήγει η δημόσια διαβούλευση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων.

Όπως εξήγησε στη χθεσινή δημόσια συζήτηση ο κ. Ν. Μόσχος, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών μηχανικών, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν περιλαμβάνει από τον ενιαίο Δήμο Βόλου, τις ενότητες της Αγχιάλου, της Μακρινίτσας και της Αρτέμιδας. Ωστόσο προωθείται το ανεξάρτητο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αγχιάλου και το Σχέδιο Χωροταξικής Ανάπτυξης της Μακρινίτσας, ενώ έχει ολοκληρωθεί το αντίστοιχο σχέδιο της Αρτέμιδας.

«Πρέπει όλα τα «εργαλεία» να τα δέσουμε με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Βόλου και «ομπρέλα» θα αποτελέσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο θα μας παραδοθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσει τις παρατηρήσεις του. Η σημασία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι μεγάλη γιατί σχετίζεται με τη διαχείριση του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», δήλωσε ο κ. Μόσχος.

Η δεύτερη φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που χθες παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο από τους μελετητές, έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Πολεοδομίας όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, ενώ και οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις παρατηρήσεις τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Ν. Μόσχο, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολεοδόμηση στα «Αστέρια» της Αγριάς, απομάκρυνση του Στρατοπέδου Γεωργούλα και ανάπτυξη της δόμησης σε περιοχές κάτω από τον περιφερειακό, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας από το Πανθεσσαλικό μέχρι το Βελεστίνο.

Έλλειμμα χωρητικότητας των οικιστικών υποδοχέων υπάρχει μόνον στο Δ. Bόλου και στην Πορταριά για β’ κατοικία.

Σημαντικός αριθμός οικοπέδων για χρήση κατοικίας έχει δομηθεί σε περιοχές εκτός σχεδίου, κυρίως στην περιοχή του Αλιβερίου βόρεια της Ν. Ιωνίας, ενώ διάσπαρτη δόμηση κατοικιών καταγράφεται βόρεια των Ν. Παγασών.

Μεγάλο ποσοστό δομημένου χώρου ως προς το θεσμοθετημένο οικιστικό υποδοχέα έχουν ο Βόλος, η Ν. Ιωνία και η Αγριά. Αντίθετα, οι υπόλοιποι οικισμοί έχουν μεγάλο ποσοστό αδόμητου χώρου.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για περιορισμένη δόμηση σε περιοχές προστασίας και συγκεκριμένα πάνω από την Αγριά προς τα Χάνια και αλλαγή της αρτιότητας των οικοπέδων στα 8 στρέμματα, άποψη με την οποία συμφωνεί ο Δήμος.

Το Γενικό Πολεοδομικό δεν καταργεί Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και προτείνει εκτός των άλλων επεκτάσεις πολεοδόμησης στο δακτύλιο του περιφερειακού, στις περιοχές Ξηριά, Λαρίσης.

Για τους παραδοσιακούς οικισμούς θεωρείται δεσμευτική η κατεύθυνση του Ρυθμιστικού Σχεδίου «περί τήρησης του περιγράμματος των οικισμών». Επίσης από τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου τίθεται ως στόχος για τους παραδοσιακούς οικισμούς η προστασία και η ανάδειξή τους και κυρίως η διατήρηση του αντιληπτικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Δηλαδή, η διατήρηση των ίδιων στοιχείων και η ήπια ανάπτυξη των παραδοσιακών οικισμών.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Προς την εφημερίδα Θεσσαλία για την σελίδα «το βημα του πολίτη»
    Επιτροπή κατοίκων κάτω από τον περιφερειακό δρόμο του Βόλου
    Θέμα: Επέκταση του σχεδίου πόλης σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο
    Ανοικτή επιστολή : Προς το Δήμο Βόλου
    Με την παρούσα επιστολή μας εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις απόψεις εκεινων που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας και που θελουν η επεκταση του σχεδίου πόλης να μην γίνει κάτω απο τον περφερειακό αλλά πανω απο αυτόν.
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας Θεσσαλίας στις 10-3-2011 παρουσιάζεται ο Δήμος Βόλου να διαφωνεί με τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης κάτω από τον περιφερειακό , όπως προτείνεται από τους μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά πιστεύει οτι αυτές πρέπει να γίνουν πάνω από το δρόμο.
    Οι θέσεις μας σχετικά είναι οι παρακάτω:
    1. Οι περιοχες κατω απο τον περιφερειακό και ειδικωτερα παρόχθια του Κραυσίδωνα και προς την πλευρά της Ν Ιωνίας αποτελούν φυσικη προεκταση της πολης του Βόλου και της Ν Ιωνίας και ουσιαστικα ενισχυουν την συνοχή των δυο αυτων περιοχών συνδεοντας τες σε μια ενιαία γεωγραφική ενότητα με γειτνιάζουσες οικιστικές περιοχές με προφανή πλεονεκτήματα από άποψη υποδομών, κόστους αλλά και διαμόρφωσης ενός αναπόσπαστου γεωγραφικού χώρου που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ενισχύει την αποκέντρωση διατηρώντας παράλληλα την συνοχή και δομή της πόλης.
    2. Η περιοχή αυτή είναι υποβαθμισμένη και φιλοξενεί μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που κατοικούν σε εκτος σχεδίου οικίες πρόχειρα κατασκευασμένες και οι οποίες στερούνται βασικών υποδομών ανθρώπινου χαρακτήρα όπως δρόμων, αποχετευτικού δικτύου κλπ και αυτό μόλις ελάχιστα χιλιομετρα απο το κέντρο Βόλου και Ν Ιωνίας
    3. Δεν είναι νοητό να αφεθούν εκτός πολεοδόμησης αυτές οι περιοχές διότι τότε θα μιλάμε για διαχωρισμό συνδημοτών μας σε προνομιούχους και παρακατιανούς
    4. Σε μια περίοδο βαθειας οικονομικης ύφεσης η ενταξη αυτών των περιοχών στο σχεδιο πολης πρέπει να αποτελέσει θέμα πρωτης προτεραιότητας με επισπευση μαλιστα διαδικασιων ,ωστε να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση και μαλιστα σε περιοχές οικονομικά αδύνατες με το χαμηλώτερο οικονομικό κόστος εκ μέρους του Δήμου, αφού η γειτνίαση με οικιστικό χώρο είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική
    5. Όπως προβλέπει και το Ρυθμιστικό σχέδιο η συνοχή μια πόλης ειναι επιβεβλημένη, αποτελεί πρωταρχικής σημασίας στόχο και πρέπει να επιδιώκεται
    6. Οι οικιστικές περιοχές πλησίον των χώρων αυτών θα ωφεληθούν αφού θα διευρυνθούν με αποτέλεσμα οι κατοικοί τους να βρούν διέξοδο σε ενα ευρύτερο οικιστικό περιβάλλον αντί να περιορίζονται και να ασφυκτιούν. Έτσι θα ενισχυθει η αποκεντρωση αφού με την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων μακρυτερα από το κέντρο οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μετακινηθούν ακτινικά προς την περιφερεια του πολεοδομικού συγκροτηματος και δεν θα ασφυκτιουν συνοστιζόμενοι στον περιορισμένο οικιστικό ιστό προς το κεντρο
    7. Ο περιφερειακος δρόμος ειναι ιδανικός να εξυπηρετησει χιλιαδες συμπολιτες μας μεταφεροντας τους ευκολα και γρηγορα διπλα στις δουλειες και στις κατοικιες τους μεταθέτοντας ουσιαστικα το «κεντρο βαρους της πόλης» από το κεντρο προς τον περιφερειακό δρόμο.
    8. Χρόνια τώρα υφιστάμεθα διαχωρισμό προς τα κάτω και υποβάθμιση σε σύγκριση με τους συνδημότες γείτονές μας ευρισκόμενοι ουσιαστικά στον ιδιο γεωγραφικό χώρο και δεν θα ανεχτούμε να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος μας. Είναι νωπες ακόμα οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που έγιναν δίπλα στη λοξή νέα γέφυρα στον Κραυσίδωνα στον Αγιο Γεράσιμο και μας πήραν τη γη μας με ευτελέστατη αποζημίωση (10.000 € για 600 τ.μ.) η ακόμα και μηδενική αποζημίωση για τη δημιουργία τυφλού δρόμου, με το πρόσχημα της δήθεν υπεραξίας που με τις σημερινές θέσεις του ο Δήμος Βόλου αναιρεί πλήρως.

    Θεωρούμε οτι ο Δημος Βόλου πρέπει να ενισχύσει την πολεοδόμηση αυτών των περιοχών ενισχύοντας την επέκταση της πολης κατά τροπο συνεκτικό και συγκροτημένο με συνέχεια και οχι άναρχα και διασπαρτα. Μια πόλη διασπαρτη με θυλακες ανευ πολεοδόμησης δημιουργεί αναρχες καταστάσεις με μεγαλο κόστος ανάπτυξης υποδομών, μεγάλες αποστάσεις οικισμών μεταξύ τους και κυρίως ανιση μεταχείριση γειτόνων-συνδημοτών σε προνομιούχους και πληβείους. Άλλωστε ας δεχτούμε επιτέλους ότι οι πολεοδόμοι και ειδικοί μελετητές επιστήμονες κάτι παραπάνω θα ξέρουν και προτείνουν αυτά που προτείνουν. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Βόλου πρέπει να περιοριστεί σε ειδικές επισημάνσεις για μερική τροποποιήση της μελέτης και οχι να προβεί σε ριζική ανατροπή της συγκεκριμένης μελέτης, όπως διαφαίνεται στην περίπτωση αυτή.
    Ντόκας Δημήτριος
    Σημ. Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε καθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει μαζυ μας στο τηλ. 6976-023091 ή στο email [email protected]

Μοιραστείτε το