Κατηγορίες: Πολιτική

Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για εργασιακά-ΔΕΚΟ

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή με 156 υπέρ και 130 κατά

ΑΘΗΝΑ, 14.

Ψηφίστηκε επί της αρχής, με 156 ψήφους υπέρ και 130 κατά επί συνόλου 286 ψήφων, το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.

Δεκτό και επί των άρθρων έγινε το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ μετά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή. Αναλυτικά με παρόντες 266 βουλευτές:

Επί του άρθρου 2 ψήφισαν «Nαι» 233 και «όχι» 33. Επί του άρθρου 3 «ναι» 233, «όχι» 33. Επί του άρθρου 4 «ναι» 156, «όχι» 110 βουλευτές. Επί του άρθρου 12 233 «ναι» και 33 «όχι». Επί του άρθρου 14 156 «ναι» και 110 «όχι».Επί του άρθρου 15 233 «ναι» και 33 «όχι». Επί του άρθρου 18 156 «ναι» και 110 «όχι».Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο βουλευτής Πρεβέζης του κόμματος Ευάγγελος Παπαχρήστος, μετά την απόφασή του να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο. Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Παπαχρήστος είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο, επικρίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ότι «δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο».

«Ταλαιπωρηθήκαμε σημαντικά για να πάρουμε τις αποφάσεις μας, μέσα από ένα δύσκολο, αλλά σοβαρό διάλογο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως στάση ευθύνης και συμβολής στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο λαός» ανέφερε ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, Χρήστος Πρωτόπαπας. «Τολμάμε να πάμε και στις γειτονιές και στα καφενεία και στους εργασιακούς χώρους. Γνωρίζουμε πως έχουμε κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά εθνικό καθήκον μας είναι να οδηγήσουμε σε μια Ελλάδα χωρίς δανειστές, χωρίς τον κίνδυνο της χρεοκοπίας».
«Κινδυνεύει η οικονομία της πατρίδας μας από τα 31 λεπτά που έπαιρνε ο εργαζόμενος στην υπερωριακή απασχόληση;» αναρωτήθηκε εκ μέρους της ΝΔ, ο Μαργαρίτης Τζήμας. «Ασκείτε μια πολιτική χωρίς όρια. Μειώνετε τις αποζημιώσεις, το χρόνο προειδοποίησης απόλυσης. Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που κυβέρνηση έχει απέναντί της, όλη την αντιπολίτευση και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
«Ο καθένας κρίνεται σ’ αυτές τις στιγμές απ’ το μπόι του» παρατήρησε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, συμπληρώνοντας πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη – κι αυτό δεν πρόκειται να παρθεί πίσω».

Στη διάρκεια της ομιλίας της η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, επέφερε τροποποίηση στο άρθρο 14, όπου θεσμοθετούνται οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δυνητικά κατώτερες των αντίστοιχων κλαδικών, διαγράφοντας την πρόβλεψη για δωδεκάμηνη ισχύ τους. Η κ. Κατσέλη επικαλέστηκε νομικές εκτιμήσεις πως η σχετική αναφορά συνιστά «νομικό πλεονασμό». Έντονη ήταν η αντίδραση των κ.κ. Παπαδημούλη και Λαφαζάνη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υποστήριξαν πως με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για πολυετείς, μισθολογικά υποβαθμισμένες, επιχειρησιακές συμβάσεις.

Μετωπική κυβέρνησης

– αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Εργασίας να υπεραμύνονται των ρυθμίσεων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για «κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους». «Οι εργαζόμενοι σήμερα δεν χρειάζονται τους εύκολους εργατοπατέρες. Θέλουν κανόνες και αυτό διασφαλίζει το νομοσχέδιο αυτό», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γ.  Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του.

Από τη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι “δεν είναι δυνατόν από το 1974 να έχουν ψηφιστεί 18 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μόνο σε ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχει ψηφίσει με αυτή τη διαδικασία 7”, ενώ ο εισηγητής ττου κόμματος Νίκος Βρούτσης κατήγγειλε την κυβέρνηση πως με το πολυνομοσχέδιο “αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της”, εξαπατώντας τον λαό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις επικρίσεις περί κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους. «Κατά ποία έννοια κατεδαφίζει κανείς το κοινωνικό κράτος όταν εφαρμόζει ρυθμίσεις που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Θεωρούμε πιο σωστό ότι υπάρχει απόλυτη ασυδοσία; Πότε θα κοιταχτούμε στον καθρέφτη και θα δούμε την πραγματικότητα σε αυτή τη χώρα;»

Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που προωθεί η κυβέρνηση, επανέλαβε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν απολύσεις και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΔΕΚΟ. Πρόσθεσε πως αν και η κυβέρνηση δεν νομοθετεί για το ζήτημα των εισηγμένων ΔΕΚΟ, σκοπεύει να στείλει επιστολή, στην οποία θα τις καλεί να κάνουν ανάλογες κινήσεις.

«Επιχειρούμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, κάνοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ επεσήμανε ότι γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος. Σημείωσε εξάλλου πως δεν έχει ακούσει εναλλακτική πρόταση από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με το μεγαλύτερο αίσθημα δικαίου που μπορεί να υπάρξει απέναντι στους πολίτες», υπογράμμισε καταλήγοντας.

Δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις, αντιθέτως αποδυναμώνονται οι ατομικές συμβάσεις, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, υπεραμυνόμενη των ρυθμίσεων του υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου.

«Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη, ενώ απαντώντας σε αιτιάσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι νομιμοποιητική βάση για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο ήταν το εθνικό συμφέρον να μη χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε, όπως είπε, να δανειστούμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς.

«Λέτε ότι οι εργοδότες κάνουν ήδη ό,τι θέλουν. Αν κάνουν όμως ήδη ό,τι θέλουν τότε φταίει η ρυθμιση για την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι εκείνη που οδηγεί στην υπάρχουσα την αναρχία στην αγορά εργασίας.

Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας είναι άναρχη και ανεξέλεγκτη, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. «Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ύφεση, χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον της εργασίας τους», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προώθηση πολιτικών που δίνουν απάντηση σε πιεστικά προβλήματα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Η υπουργός Εργασίας ζήτησε εξάλλου «να σταματήσει η κινδυνολογία περί μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα» συνεπεία του νομοσχεδίου, συμπληρώνοντας πως «η μείωση των μισθών είναι απόρροια της κρίσης. Μια κυβέρνηση ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να προδικάζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αυτό το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βουλή: Ψηφίσθηκε νομοσχέδιο για φορολόγηση πολυεθνικών

Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίσθηκε στη Βουλή επί της αρχής και κατά την β’ ανάγνωσή του…

19 Μαρτίου 2024

Η Αστυνομία ζητά τη δίωξη του Μπολσονάρο για πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η Αστυνομία της Βραζιλίας εισηγήθηκε σήμερα να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο για…

19 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση στο αίτημα των οικογενειών για άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη

Την άρση της ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη ζήτησαν σήμερα (19/3) το…

19 Μαρτίου 2024

Σάλος με απαράδεκτη κίνηση του Έντι Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο on camera

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για το σπρώξιμο δημοσιογράφου στο πρόσωπο,…

19 Μαρτίου 2024

Tzane: Οι φίλοι του TikToker που σκοτώθηκε στην Ιταλία αποκαλύπτουν πώς έγινε η τραγωδία

Οι δυο φίλοι του Έλληνα TikToker, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ξεχασμένο ιταλικό χωριό…

19 Μαρτίου 2024

Σκηνές Φαρ Ουέστ σε τσιπουράδικο – Βγήκαν τα όπλα

Την Καθαρά Δευτέρα αρκετοί θαμώνες διασκέδαζαν σε τσιπουράδικο όπου μετά από έναν καυγά βγήκαν… τα…

19 Μαρτίου 2024