Ελλάδα

Τέμπη: Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση στο αίτημα των οικογενειών για άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη

Την άρση της ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη ζήτησαν σήμερα (19/3) το απόγευμα με αίτημα που απέστειλαν στο προεδρείο της Βουλής η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023 για τα Τέμπη.

Στο αίτημά τους αναφέρουν ότι ζητούν τον σεβασμό της υπεροχής του ενωσιακού Δικαίου, «που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη» η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Τι στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση και δια στόματος του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα σε πρόσφατη συνέντευξή του, υπογραμμίζει πως αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποινικό κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις για συγκεκριμένα πρόσωπα τότε ας κάνει η αντιπολίτευση το αίτημα και να το φέρει στη Βουλή για συζήτηση.

Όπως μάλιστα αναφέρει η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN, χρειάζονται 30 υπογραφές προκειμένου αυτό το κατηγορητήριο να συζητηθεί. Πέραν όμως αυτής της οδού, το Σύνταγμα για πρώην υπουργούς δεν προβλέπει άλλον τρόπο προκειμένου να διερευνηθούν οι υπουργοί για τυχόν ποινικές ευθύνες, αν τυχόν υπάρχουν. Δηλαδή, αυτό που προκρίνουν οι συγγενείς να γίνει παράκαμψη του άρθρου 86 του Συντάγματος και να αρθεί η ασυλία των πρώην υπουργών, δεν γίνεται παρά μόνο με αυτό τον τρόπο που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη θέση του Μητσοτάκη ο Βορίδης
Στη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη (20/3) στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραστεί. Στη θέση του θα είναι ο Μάκης Βορίδης, που έχει ασχοληθεί με την συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό ωστόσο που τονίζουν στη κυβέρνηση είναι πως το άπλετο φως που θα πρέπει να χυθεί σε αυτή την υπόθεση, θα χυθεί από τη Δικαιοσύνη. Από τον εφέτη ανακριτή της Λάρισας και από τις νέες πραγματογνωμοσύνες που περιμένει η ανάκριση τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο και από άλλες χώρες που έχει σταλεί υλικό για διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει.

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη
Η Κ.Ο. ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε σήμερα (19/3) το απόγευμα και επιμένει στο «όχι» σε μια προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη καθώς εκτιμά πως μια τέτοια διαδικασία δια της πλειοψηφίας στο τέλος θα οδηγήσει σε αμνήστευση των όποιων ευθυνών υπάρχουν σε πολιτικά πρόσωπα. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Χρήστος Τσιγουρής στο OPEN, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην πρόταση να δηλώσει η Βουλή ότι πρέπει η Δικαιοσύνη να ψάξει τις ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα χωρίς εμπόδια και να μην ισχύσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών με μια ερμηνεία του νόμου που είδαμε τις προηγούμενές ημέρες. Να σημειωθεί δε πως ο κ. Σπίρτζης με δήλωση στο OPEN, όταν κατατέθηκε το πόρισμα, ζήτησε να ελεγχθεί τονίζοντας πως είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Κασσελάκης: «Μόνη έγνοια του Μητσοτάκη είναι η συγκάλυψη του εγκλήματος»
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μήνυμα από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές του χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη για να βρουν το δίκιο τους. Παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι παρών στη συζήτηση στη Βουλή τονίζοντας: «Είναι αναμενόμενο ο κ. Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησής του». Και συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του και άλλων πολιτικών προσώπων».

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σάλος με απαράδεκτη κίνηση του Έντι Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο on camera

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για το σπρώξιμο δημοσιογράφου στο πρόσωπο,…

19 Μαρτίου 2024

Tzane: Οι φίλοι του TikToker που σκοτώθηκε στην Ιταλία αποκαλύπτουν πώς έγινε η τραγωδία

Οι δυο φίλοι του Έλληνα TikToker, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ξεχασμένο ιταλικό χωριό…

19 Μαρτίου 2024

Σκηνές Φαρ Ουέστ σε τσιπουράδικο – Βγήκαν τα όπλα

Την Καθαρά Δευτέρα αρκετοί θαμώνες διασκέδαζαν σε τσιπουράδικο όπου μετά από έναν καυγά βγήκαν… τα…

19 Μαρτίου 2024

Χωρίς την παρουσία Μητσοτάκη η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Τέμπη

Χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος…

19 Μαρτίου 2024

Μονή Αββακούμ: Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες – Για σεξουαλική παρενόχληση κατηγορείται ο ηγούμενος από πρώην εργαζόμενο

Η μία καταγγελία διαδέχεται την άλλη στην υπόθεση του Μοναστηριού Οσίου Αββακούμ στην Κύπρο. Ένα…

19 Μαρτίου 2024

Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας στα πλέι άουτ της Σούπερ Λιγκ

Πέρα από τη νίκη του Βόλου στην Τρίπολη επί του Αστέρα με 2-0, με τον…

19 Μαρτίου 2024