Τοπικά

Δήμος Βόλου: «Μαύρη τρύπα» 28-30 εκ. ευρώ

Απίστευτο κι όμως αληθινό από λογιστικά και ταμειακά ανοίγματα

Μεγάλο διαπιστώνεται ότι είναι το ύψος των ανεξόφλητων υποχρεώσεων

Λογιστικά και ταμειακά ανοίγματα, που κυμαίνονται μεταξύ 28 και 30 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρίτη και η τέταρτη φάση της απογραφής του ενιαίου Δήμου Βόλου.

«Η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος, θα είμαστε άμεσα σε θέση να παρουσιάσουμε την απογραφή και εκτιμούμε ότι δεν θα ξεπεραστεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που έτσι και αλλιώς είναι ένα απίστευτο νούμερο, που κανείς δεν περίμενε» επισημάνθηκε χθες από μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Τα ταμειακά ελλείμματα από τους πρώην Δήμους έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας και κυμαίνονται περίπου σε 1,5 εκ. ευρώ με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Η τελευταία φάση της απογραφής ολοκληρώνεται σήμερα και θα ανακοινωθεί το αργότερο την Τρίτη.

Στις δύο τελευταίες φάσεις της απογραφής καταγράφηκαν οι δανειακές υποχρεώσεις, τα μισθώματα ακινήτων, οι υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις, η αποτίμηση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων και η Δημοτική Αρχή θα είναι στο εξής σε θέση να παρουσιάσει το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με την λήψη δανείου να θεωρείται μονόδρομος.

Τον ενιαίο Δήμο Βόλου εκτός από τα ταμειακά ελλείμματα τον βαρύνει και μεγάλο ύψος ανεξόφλητων υποχρεώσεων. Η απογραφή που διενεργείται, αφορά τις υποχρεώσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, ωστόσο πληροφορίες θέλουν τους πρώην Δήμους να έχουν μεταφέρει στις χρήσεις ελλείμματα από το παρελθόν.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αν δεν ερευνήσουμε. Είναι πάντως υποθέσεις με πολλές υποσημειώσεις» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Στη β’ φάση της οικονομικής απογραφής καταγράφηκε μεγάλο ύψος ανεξόφλητων υποχρεώσεων να βαρύνουν τον ενιαίο Δήμο Βόλου.

Τα στοιχεία της β΄ φάσης αφορούσαν στις ανεξόφλητες εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις του Δήμου, στις υποχρεώσεις του σε υπογραφείσες συμβάσεις και στις ανείσπρακτες βεβαιωμένες απαιτήσεις του έναντι τρίτων.

Τα ανεξόφλητα τιμολόγια άγγιζαν το ύψος των 10.530.956,96 €. Οι υποχρεώσεις του Δήμου από υπογραφείσες συμβάσεις για έργα και μελέτες έφταναν τα 14.444.166,17 €, για τις οποίες, όμως, η διάκριση των πηγών χρηματοδότησης έγινε στη γ’ και δ’ φάση της απογραφής. Σε αυτές τις τελευταίες φάσεις διευκρινίζεται το ποσό που υποχρεούται να καταβάλει ο Δήμος Βόλου και αυτό που αφορά σε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα. Στη β’ φάση προέκυψαν ακόμη υποχρεώσεις από τον πρώην Δήμο Βόλου, που αφορούν σε συμβάσεις προμηθειών και εργασιών που είχαν υπογραφεί το 2010, συνολικού ύψους 2.404.856,13 €.

Ο Δήμος Βόλου όπως καταγράφηκε στη β’ φάση έχει ανείσπρακτες βεβαιωμένες απαιτήσεις έναντι τρίτων που αγγίζουν τα 14.534.668,85 €, ποσό που είναι πολύ υψηλό, ωστόσο δεν μπορεί, προς το παρόν, να εκτιμηθεί η πραγματική δυνατότητα είσπραξής του, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η αποτίμηση των επισφαλών απαιτήσεων, αυτών δηλαδή που εκτιμάται ότι θα παραγραφούν, λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη βεβαίωσή τους και της μη τήρησης των νόμιμων διαδικασιών για την είσπραξή τους. Η διαδικασία έχει υλοποιηθεί κατά τη δ΄ φάση της οικονομικής απογραφής και αναμένεται να γνωστοποιηθεί. Εξάλλου, σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για την οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου αποτελούν και τα χρέη των ΝΠΔΔ και των επιχειρήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις μισθοδοτικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων μέχρι και τον Ιανουάριο 2011, από τα οποία προκύπτει ότι οι σχετικές οφειλές ξεπερνούν τα 6.100.000,00 €, χωρίς να συνυπολογιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε αναφορικά με τα ταμεία των ΝΠΔΔ και το ταμειακό έλλειμμα του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το