Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Βολιώτες μαθητές εργάστηκαν σε βιομηχανίες της Γερμανίας

Από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας για δεκαπέντε ημέρες κάνοντας τα πρώτα βήματα στο χώρο της εργασίας

Εργάστηκαν σε βιομηχανίες και εταιρείες της Γερμανίας για δεκαπέντε περίπου ημέρες αποκομίζοντας πλούσιες εμπειρίες από την εργασία, αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεκατέσσερις μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην εργασία και μάλιστα σε χώρα του εξωτερικού.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Τσοκανάκης υπογράμμισε πως οι μαθητές ταξίδεψαν στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo da Vinci με στόχο να εμβαθύνουν στην επαγγελματική κατάρτιση. Η περιοχή που εργάστηκαν είναι το Μπέρσεμπρουνγκ, κοντά στη Βρέμη. Συνολικά ταξίδεψαν στη Γερμανία δεκαπέντε μαθητές, ενώ επισκέφθηκαν και το τεχνικό σχολείο της περιοχής με το οποίο υπάρχει συνεργασία.

Τα τελευταία χρόνια το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στέλνει μαθητές στη συγκεκριμένη πόλη της Γερμανίας για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στους τομείς που θα απασχοληθούν μελλοντικά. Η συνεργασία του ελληνικού με το γερμανικό σχολείο κρατά εδώ και δέκα χρόνια στο πλαίσιο των αμοιβαίων ανταλλαγών μαθητών. Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με φορέα υλοποίησης το ΙΚΥ.

Το πρόγραμμα εντάσσεται και στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ανεργίας. Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί πως για τους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ελλάδα δεν προβλέπεται πρακτική άσκηση, επομένως το πρόγραμμα αυτό δίνει μια σημαντική λύση.

Επιστρέφοντας από τη Γερμανία οι μαθητές έχουν πολλά να θυμούνται τόσο από το χώρο εργασίας, όσο και από την οργάνωση της βιομηχανικής παραγωγής.

«Το βασικό για τους μαθητές εκτός των άλλων είναι ότι αποκτούν δικαίωμα για έκδοση ευρωπαϊκού διαβατηρίου (europass) εργασίας στο οποίο πιστοποιούνται οι γνώσεις που αποκτήθηκαν. Το διαβατήριο έχει πανευρωπαϊκή ισχύ» είπε ο κ. Τσοκανάκης.

Ο μαθητής Δημήτρης Τσιούπρος, από τη Β’ Τάξη και τον τομέα οχημάτων, τόνισε πως εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση που είχε το συνεργείο των οχημάτων που εργάστηκε. Εκεί δούλευε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4.30 το απόγευμα. Δεν είχε προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Ο μαθητής της Α’ Τάξης Βέιπ Τόζο από τον τομέα μηχανολογίας τόνισε: «Είμαι πανευτυχής που εργάστηκα σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εργοστάσια αυτοματισμών και κατασκευών της Γερμανίας, την Telle. Από τους Γερμανούς είδα μια τρομερή υπευθυνότητα στα πράγματα που έκαναν και η συμπεριφορά τους ήταν άψογη. Ελπίζω κάποια στιγμή και η Ελλάδα να φτάσει στο ίδιο επίπεδο παραγωγής».

Ο μαθητής Ευθύμης Σταματάς και η μαθήτρια Ελένη Χριστοφέλη από τη Γ’ Τάξη, εργάστηκαν σε βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών. «Ασχοληθήκαμε με το τρισδιάστατο σχέδιο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκεί εκπαιδευτήκαμε. Η εμπειρία της εργασίας ήταν πρωτόγνωρη για εμάς που πρώτη φορά εργαζόμασταν. Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία προσηλώνονται σε αυτό που κάνουν και ενεργούν με σοβαρότητα. Επίσης τηρούν με ευλάβεια το πρόγραμμα λειτουργίας και τους κανόνες του εργοστασίου» μας είπαν.

Στους μαθητές ανοίγεται και μια προοπτική για εργασία, έστω και σε ξένη χώρα.

Ο Ευάγγελος Μπρισμέος από τη Β’ Τάξη τόνισε σχετικά: «Είδα ότι υπάρχει άφθονη δουλειά για όλους. Εάν δεν τηρείς τα ωράρια δεν έχουν πρόβλημα να σε διώξουν, γιατί ξέρουν ότι θα έρθει ο επόμενος. Θα με ενδιέφερε να εργαστώ στη Γερμανία, αν δω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει προοπτική».

Ο μαθητής Φράντζη Σκέμπι εργάστηκε σαν υδραυλικός σε εταιρεία επισκευών υδραυλικών εγκαταστάσεων. «Υπήρχε καθαριότητα, οργάνωση και σε αντιμετώπιζαν με σεβασμό, ενώ επικρατούσε ένα φιλικό κλίμα συνεργασίας. Ουσιαστικά μου έμαθαν πολλά πράγματα» σημείωσε.

Πέρυσι μια εταιρεία από τη Γερμανία είχε ζητήσει από μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ, που εργάστηκε εκεί μέσω του ίδιου προγράμματος, να δουλέψει ξανά το καλοκαίρι.

Οι μαθητές που εργάστηκαν στη Γερμανία, είναι οι εξής: Γιάννης Βασιλείου, Παναγιώτα Γερογλή, Χρυσόστομος Καραζαφείρης, Ευάγγελος Μπρισμπέος, Κώστας Παγωνάρης, Ιωσηφίνα Σαλπαδήμου, Φραντζή Σκέμπι, Ευθύμης Σταματάς, Χριστιάνα Στάμου, Βέιπ Τόζο, Δημήτρης Τσιούπρος, Ελένη Χριστοφέλη, Κυριακή Χρυσάφη.

Οι καθηγητές που συνόδευσαν τους μαθητές, ήταν ο κ. Νίκος Μπαλαμώτης και η κ. Αγγελική Καμπούρη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στη Λαρίσης – photos

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το βράδυ στη Λαρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες Ι.Χ. όχημα που οδηγούσε άνδρας…

24 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ: Με λούτρινα και παιχνίδια περιμένουν στα νοσοκομεία τα παιδάκια που κρατούνταν όμηροι και απελευθερώθηκαν

Συγκινητικές εικόνες εκτυλίσσονται σήμερα στο Ισραήλ, όπου επιστρέφουν οι 13 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς. Ανάμεσά τους βρίσκονται…

24 Νοεμβρίου 2023

Παιδική πορνογραφία: Στα χέρια της αστυνομίας 25χρονος – Πώς διεθνής έρευνα «ξεσκέπασε» τη δράση του

Μία ακόμα υπόθεση φρίκης, παιδικής πορνογραφίας έρχεται να συγκλονίσει τη χώρα μας, καθώς στις «δαγκάνες»…

24 Νοεμβρίου 2023

Προαστιακός ξεκίνησε για το Αεροδρόμιο αλλά βρέθηκε στα Λιόσια – Νέα ιστορία ελληνικής παράνοιας

Απίστευτο αλαλούμ και μπέρδεμα που σίγουρα δεν συνάδει με τις υποδομές και τις μεταφορές μίας…

24 Νοεμβρίου 2023

Σωματίδιο εξαιρετικά υψηλής ενέργειας πέφτει στη Γη από το… πουθενά

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο και εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο που πέφτει στη Γη, το…

24 Νοεμβρίου 2023

Ελένη Τοπαλούδη: Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της κατέθεσαν συγγενείς της – Ζητούν 980.000 ευρώ

Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της Έλενης Τοπαλούδη κατέθεσε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας που…

24 Νοεμβρίου 2023