Photo Gallery, Τοπικά

Απεργούν οι εκπαιδευτικοί

Πανεργατική, πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 23 Φεβρουαρίου

Ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ζητούν οι 200.000 δάσκαλοι και καθηγητές της χώρας, οι οποίοι προχωρούν σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση αύριο και μεθαύριο και απειλούν την κυβέρνηση με «σκληρό» απεργιακό πρόγραμμα.

Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν σχετικό πίνακα, όπου φαίνεται ότι οι μισθοί των υπαλλήλων των υπουργείων Παιδείας, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας δεν ξεπερνούν τα 1.365 ευρώ, ενώ στα υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κυμαίνονται μεταξύ 1.750 και 2.309 ευρώ.

Δάσκαλοι και καθηγητές τονίζουν ότι θα αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, με το οποίο επιδιώκει να «περικόψει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές μας. Στο στόχαστρο των περικοπών βρίσκονται τα επιδόματα των εκπαιδευτικών (εξωδιδακτικό, απασχόλησης, παραμεθόριων περιοχών, κ.ά.), αγνοώντας το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελευταία κλίμακα αμοιβών μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων».

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι αντιδρούν και στην προώθηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων, με μοναδικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες των μικρών και μεσαίων σχολικών μονάδων.

Κατακρίνουν τέλος την απόφαση του Υπουργείου να καταργήσει τη μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών, ενώ δεν θα εισαχθούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στα Διδασκαλεία, ένα θεσμό που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Το ΕΚΒ

Στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας μεθαύριο Τετάρτη προχωρεί η ΓΣΕΕ, ζητώντας την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την απόκρουση των απολύσεων, της εκ περιτροπής απασχόλησης και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο από το ΕΚΒ.

Στην απεργία της ΓΣΕΕ δήλωσαν συμμετοχή και οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Σύμφωνα με το ΕΚΒ, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με απεργίες, αλλά και άλλες μορφές δράσης αποτελεί μονόδρομο, παρά την επιφυλακτικότητα που επικρατεί εκ μέρους των εργαζομένων στους περισσότερους χώρους δουλειάς.

Συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Βόλου.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και το ΠΑΜΕ, με δική του ξεχωριστή συγκέντρωση στο Βόλο, στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ με έναρξη την 00.01 και λήξη την 24.00, αποφάσισε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Η ΠΟΕ ΟΤΑ

Στάση εργασίας και συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας έχει προγραμματίσει για αύριο Τρίτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει ώς τη 1 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κινητοποίηση έχει συμβολικό χαρακτήρα και εντάσσεται «στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην μπουν στο ‘γύψο’ τα δικαιώματά τους και υποθηκευτεί το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους για τις επόμενες δεκαετίες».

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν να ανατραπεί «η πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, που αφαιρούν ένα-ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των δανειστών, των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των εργοδοτών».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης κ.ά.

Οι εργαζόμενοι ζητούν ένα «νέο, ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ, αποτροπή των ελαστικών σχέσεων εργασίας και εφαρμογή μόνιμης και σταθερής σχέσης εργασίας».

Τέλος, αντιτίθενται «στην προσπάθεια που επιχειρεί η κυβέρνηση να εκχωρήσει τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες, κάτι που θα επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα απαξιώσει εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε επίσης 24ωρη απεργία μεθαύριο.

Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και καλεί και τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Βόλου να συμμετέχουν σε αυτή.

Κάλεσμα για μαζική και ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία απηύθυνε το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Κυρίαρχα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν το μισθολόγιο και η ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων.


Οι συντηρητές ανελκυστήρων

Ο Σύνδεσμος Αδειούχων Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδας καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης με κλείσιμο των καταστημάτων του. Εξάλλου ο Σύνδεσμος πραγματοποιεί την ετήσια τακτική του συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας, παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γ. Βλασόπουλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το