Αθλητισμός

Ανοιχτό το θέμα της μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ

Ένα από τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά έπειτα από το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ που διαχειρίζεται η ΟΥΕΦΑ. Ως γνωστόν η καταργηθείσα ΕΡΤ είχε συνάψει το 2011 σύμβαση με την ΟΥΕΦΑ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ για τις περιόδους από το 2012-2015 (τρία χρόνια) με συνολικό ύψος 32.100.000 ευρώ (10.7 εκατ. ευρώ κατά έτος προβολής).

Το τίμημα αυτό δικαιολογημένα θεωρήθηκε υπερβολικά υψηλό και ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, κ. Πεπόνης, είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε μέλη του τότε Δ.Σ. και στελέχη της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων για απιστία. Η τελευταία διοίκηση της ΕΡΤ προσπάθησε να επαναδιαπραγματευθεί το όντως υπερβολικό τίμημα της σύμβασης με την ΟΥΕΦΑ και έδωσε εντολή στον γνωστό Βολιώτη νομικό στην Ελβετία, κ. Μιχάλη Μιτζικό, να διαπραγματευτεί το τίμημα, αλλά και αν χρειαστεί να προχωρήσει σε επιδιαιτησία στα αρμόδια ελβετικά όργανα.

Βάσει πληροφοριών, η ΟΥΕΦΑ αρνήθηκε μείωση του τιμήματος και πίεζε την ΕΡΤ μέσω της διαχειρίστριας εταιρείας TEAM,  πριν την περίοδο των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, για άμεση κατάθεση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής για το συνολικό τίμημα της τριετούς σύμβασης (δηλαδή 32.1 εκατ. ευρώ).

Με συντονισμό με την τελευταία διοίκηση της ΕΡΤ και μέσω διαπραγματευτικών χειρισμών του κ. Μιτζικού η ΕΡΤ απέφυγε να καταθέσει την εγγυητική επιστολή που απαιτούσε η ΟΥΕΦΑ, ιδιαίτερα πριν την προβολή των τελικών αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ του περασμένου Μαΐου.

Η μη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής είχε ως αποτέλεσμα, έπειτα από το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση ο Έλληνας φορολογούμενος, να γλυτώσει τουλάχιστον το ποσό των 21 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα επόμενα δύο έτη της σύμβασης, διότι το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελούσε γεγονός με νομικές συνέπειες, που θα έδινε το δικαίωμα στην ΟΥΕΦΑ να ζητήσει κατάπτωση της εγγυητικής και την άμεση πληρωμή του παραπάνω ποσού, ανεξαρτήτως το τι μέλει γενέσθαι με την ελληνική δημόσια τηλεόραση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το