Κατηγορίες: Πολιτική

Ανοιχτά 7 Κυριακές

Καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων στην αγορά

Σε επτά, αντί για έξι το χρόνο, ανεβάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τον αριθμό των Κυριακών, που θα επιτρέπεται στα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ να είναι ανοιχτά.

Αυτό θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που παρουσιάζουν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και αφορά στην τροποποίηση του αγορανομικού κώδικα και το άνοιγμα της αγοράς.

Στις σημαντικές αλλαγές που έρχονται είναι και αυτές με την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων αλλά και το «κούρεμα» κατά το ήμισυ του ύψους του πρόστιμου που επιβάλλεται σε παραβάτες της αγορανομικής νομοθεσίας όταν αυτοί πληρώνουν εγκαίρως.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στις Κυριακές, πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα νομοθετήσει τελικά την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων για επτά ετησίως. Η μία επιπλέον, από τις έξι που έλεγαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πληροφορίες, θα είναι την Κυριακή πριν το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων). Οι άλλες έξι είναι δύο πριν τα Χριστούγεννα, και από μία στις τέσσερις νέες εκπτωτικές περιόδους που καθιερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών σε συνδυασμό με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι:

1. Καθιερώνονται δύο περίοδοι τακτικών εκπτώσεων. Η χειμερινή θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη σεζόν επικρατεί προβληματισμός για το πότε θα είναι η ανοιχτή «Κυριακή», αν θα είναι δηλαδή στην πρώτη ή την τελευταία εβδομάδα. Η θερινή περίοδος θα έχει έναρξη τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα καταλήγει στο τέλος του Αυγούστου. Τότε τα καταστήματα θα λειτουργούν την πρώτη Κυριακή της περιόδου.

2. Θεσπίζονται δύο περίοδοι προσφορών. Θα έχουν δεκαήμερη διάρκεια. Θα γίνονται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και του Μαΐου, με τα εμπορικά να είναι ανοιχτά και τις πρώτες Κυριακές των δεκαημέρων.

Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς οι χειμερινές εκπτώσεις διαρκούσαν από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και οι θερινές από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι προσφορές ήταν δεκαήμερες αλλά χωρίς συγκεκριμένη περίοδο.

Η «μάχη» της δεύτερης Κυριακής στις φετινές γιορτές

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η δεύτερη Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα μέσα στις φετινές γιορτές.

Πληροφορίες θέλουν στους σχεδιασμούς, να είναι το άνοιγμα της αγοράς και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν, ούτως ή άλλως, μία Κυριακή στις 23 του μηνός.

Πηγές θέλουν την ηγεσία του υπουργείου, να θεωρεί πιο λογική ως δεύτερη Κυριακή, τη 16η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με ανακοίνωσή της δέχεται την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το υπουργείο Ανάπτυξης οριακά προλαβαίνει να θεσπίσει, με τροπολογία, τη 16η Δεκεμβρίου και πιο άνετα την 30ή του μηνός.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συναυλία του Μουσικού Σχολείου στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου

  Μια μεγάλη και εξαιρετική συναυλία παρουσιάζει το Μουσικό Σχολείο Βόλου στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο…

10 Δεκεμβρίου 2023

Μοιραίος φόνος στη Σίφνο – Το νέο βιβλίο του Παντσά

  Του Κυριάκου Παπαγεωργίου Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι για να με βρείτε αν δε…

10 Δεκεμβρίου 2023

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα του Αϊ-Βασίλη!» από τη Χαριτίνη Μαλισσόβα σε εικονογράφηση Σίσυς Κυλερτζή

  Το πιο σοβαρό πρόβλημα του Αϊ-Βασίλη! Τι συμβαίνει στη Νεραϊδοχώρα όταν, λίγο πριν την…

10 Δεκεμβρίου 2023

Η Χριστίνα Μαρία Λαμπροπούλου στο ερωτηματολόγιο του Proust- «Οι γυναίκες πρέπει να κατανοήσουμε πως έχουμε ένα μοναδικό όπλο. Την πίστη για έναν καλύτερο κόσμο»

  Επιμέλεια Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά Καλεσμένη μας σήμερα η Χριστίνα Μαρία Λαμπροπούλου, πρόεδρος του 1ου…

10 Δεκεμβρίου 2023

Πάντα μου άρεσε…

  Της Βαρβάρας Τσακουρίδου Πάντα μου άρεσε να κοιτώ ψηλά!! / να «ταξιδεύω» στα δυσθεώρητα…

10 Δεκεμβρίου 2023

Παρουσίαση βιβλίων του Β. Δ. Αναγνωστόπουλου

  Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και οι Εκδόσεις Ήβη προσκαλούν να τιμήσετε την εκδήλωση…

10 Δεκεμβρίου 2023