Κατηγορίες: Πολιτική

Ανοίγει ο φάκελος της τραγωδίας της Μαρφίν

Δύο πρόσωπα «δείχνουν» οι Αρχές ως υπόπτους για το θάνατο των υπαλλήλων

Δύο πρόσωπα καλούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης να απολογηθούν για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τον εμπρησμό της Marfin, ο οποίος είχε στοιχήσει τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας. Ο εμπρησμός είχε γίνει στις 5 Μαΐου του 2010, στη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης κατά του πρώτου Μνημονίου, για το οποίο υπήρχε συζήτηση σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», επί 32 μήνες οι Αρχές συγκέντρωναν και αξιοποιούσαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ανέλυαν στοιχεία και χαρακτηριστικά υπόπτων από φωτογραφίες και οπτικό υλικό που είχε ληφθεί την ώρα του εγκλήματος και συνέδεαν μία προς μία τις πληροφορίες για να φτάσουν στον εντοπισμό των προσώπων που φέρονται ως υπεύθυνα για τον τραγικό θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και των συναδέλφων της Παρασκευής Ζούλια και Επαμεινώνδα Τσάκαλη.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», με βάση το προανακριτικό υλικό ασκήθηκε αρχικά κακουργηματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελία, που στη συνέχεια προσωποποιήθηκε από τον ανακριτή, ο οποίος καλεί την Παρασκευή σε απολογία δύο άτομα.
Η εφημερίδα δημοσιεύει τις καταθέσεις βασικών αυτοπτών μαρτύρων στην υπόθεση, από τις οποίες προκύπτει η γενική περιγραφή των υπόπτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι μάρτυρες έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένα πρόσωπα με απόλυτη σιγουριά ή κατά προσέγγιση.
Από τις καταθέσεις προκύπτει σύμπτωση στην περιγραφή των προσώπων που έσπασαν τη τζαμαρία και έβαλαν φωτιά με προφανή δολοφονική πρόθεση. Για δύο άτομα φαίνεται να προκύπτουν ποινικές ευθύνες ενώ άλλα δύο καλούνται ως μάρτυρες σύμφωνα με «Τα Νέα».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι άνθρωπος που ήταν εκεί κατέθεσε ότι ένα από τα δύο άτομα είχε στα χέρια του ένα σακίδιο και έχυσε στην τράπεζα ένα υγρό πριν ξεσπάσει η φωτιά, ενώ άλλος κατέθεσε ότι άκουσε γυναίκα να λέει: «είπαμε να τους φοβερίσετε αλλά όχι και να τους κάψετε».
Για την υπόθεση ασκήθηκα αρχικά κακουργηματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου ενώ είχαν γίνει προσαγωγές τεσσάρων ατόμων στις αρχές του 2012 και είχαν ερευνηθεί τα σπίτια τους. Από την έρευνα αυτή δεν είχαν προκύψει διώξεις.
Μάρτυρες είχαν μιλήσει για ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα που διέσχισαν κάθετα την πορεία και έφτασαν στο υποκατάστημα στο οποίο έβαλαν φωτιά.
Υπενθυμίζεται ότι στην φωτιά της Μαρφίν εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η συνάδελφός της Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης.
Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που είχε φέρει στη δημοσιότητα «Το Βήμα» έδειξε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο υποκατάστημα όπου βρίσκονταν την ημέρα εκείνη 27 εργαζόμενοι ήταν ελλιπή. «Η μοναδική θύρα – έξοδος κινδύνου του υποκαταστήματος που βρισκόταν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας (καμπίνα δύο θυρών με ανιχνευτή μετάλλων), δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζόμενους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον πολύ καπνό ήταν αποπνικτική και αυθόρμητα όλοι οι εργαζόμενοι για να διασωθούν ανέβαιναν προς τα επάνω θεωρώντας πιο ασφαλή τη διαφυγή τους», προστίθετο.
«14 εργαζόμενοι (…) εξήλθαν από μια μεταλλική πόρτα του 2ου ορόφου που δεν ήταν έξοδος κινδύνου και ήταν τυχαία ανοικτή για αερισμό της παρακείμενης τουαλέτας, λόγω προβλήματος της αποχέτευσης. Η πόρτα αυτή οδηγούσε σε ανοικτό χώρο διαστάσεων 2,50 μ. Χ 4,00 μ. Χ 2,50 μ. περίπου, αλλά έμειναν εγκλωβισμένοι εκεί γιατί ο χώρος αυτός ήταν κλειστός με κάγκελα (σαν κλούβα) από τις 3 πλευρές του, ενώ και η οροφή του χώρου ήταν καλυμμένη με σιδερένια κατασκευή (πλέγμα) και από ένα είδος μεμβράνης (πιθανότατα για να προστατεύονται οι εξωτερικές μονάδες του μηχανολογικού εξοπλισμού που υπήρχε στον χώρο από τη βροχή)», αναφερόταν επίσης.

Δικαιοσύνη ζητεί η οικογένεια θύματος

Την καταδίκη των δραστών του εμπρησμού στη Marfin, αλλά και των υπεύθυνων της τράπεζας για παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα, ζητεί με δήλωσή της η οικογένεια της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, η οποία με άλλους δύο συναδέλφους της βρήκαν φρικτό θάνατο από τη φωτιά.
Η οικογένειά της εξέδωσε γραπτή δήλωση με αφορμή την κλήση σε απολογία δυο κατηγορούμενων για το φονικό εμπρησμό.
Η δήλωση της οικογένειας έχει ως εξής: «Ακριβώς χίλιες ημέρες μετά τον εμπρησμό της Marfin, που επέφερε το χαμό της Αγγελικής και του κυοφορούμενου παιδιού μας, της Παρασκευής και του Νώντα, η οικογένειά μας παρακολουθεί υπομονετικά τις εξελίξεις στο θέμα της απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης για τα γεγονότα της 5ης Μαΐου.  Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin, που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οικογενειακός φίλος της 17χρονης: Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτοκτονία, ίσως κρύβονται κι άλλα πράγματα

Αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία στον Μοχό της Κρήτης μετά την άρνηση του Μητροπολίτη Πέτρας…

26 Μαΐου 2024

Ημερίδα για τα έργα της Άλκης Ζέης και της Ζωρζ Σαρί

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Μαγνησίας και το τμήμα Σχολικών δραστηριοτήτων, σε…

26 Μαΐου 2024

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πτήση της Qatar Airways ύστερα από αναταράξεις

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από νέο περιστατικό με αναταράξεις. Αυτή την φορά, πτήση της Qatar…

26 Μαΐου 2024

Ιερέας δάγκωσε γυναίκα που ήθελε να κοινωνήσει – Η ιστορία πίσω από το απίστευτο περιστατικό

Έναν ιερέα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο συλληφθείς φέρεται να δάγκωσε…

26 Μαΐου 2024

Οργή για την απόφαση της Μητρόπολης να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

Οργισμένη είναι η οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας από την Κρήτη, η οποία πέθανε έπειτα από…

26 Μαΐου 2024

Άνδρας με μηχανάκι έχασε τον έλεγχο και τραυματίστηκε έξω από τον Βρυότοπο

Τροχαίο ατύχημα καταγράφηκε σήμερα, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, έξω από τον Βρυότοπο του Δήμου…

26 Μαΐου 2024