Αλ. Τσίπρας: Να αποσύρει ο πρωθυπουργός την τροπολογία

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των φαρμάκων εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την φαρμακευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, ενώ πρότεινε την έναρξη δεκαήμερου διαλόγου, με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Τόνισε, επίσης, ότι αν ο κ. Σαμαράς δεν δεχθεί την πρόταση αυτή, τότε σημαίνει ότι ο μόνος στόχος του είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα και θα είναι υπόλογος για τους κινδυνους που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση για τη δημόσια υγεία, στο μέλλον.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγόρησε για συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για μια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο» σχετικά με διαφήμιση 3500 ευρώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση και ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή και την υγεία λαού, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι ο κόσμος ξέρει ποιος κάνει φθηνή πολιτική και ποιος έχει στόχο το δημόσιο συμφέρον.

Επί της τροπολογίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο υπουργός Υγείας μιλά για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά δεν διευκρινίζει αν αφορά τη δημόσια ή ιδιωτική δαπάνη, γιατί ενώ η δημόσια μειώνεται λόγω της πολιτικής της τρόικας, η ιδιωτική, δηλαδή των απλών πολιτών, αυξάνεται λόγω της αύξησης της συμμετοχής ή και εξαιτίας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν προκύπτει η ελάφρυνση των ασθενών και κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για υποκριτική ρητορεία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η τροπολογία, ούτε τη δημόσια υγεία υπηρετεί, ούτε τον πολίτη. Το μόνο που υπηρετεί είναι η μνημονιακή απαίτηση για 1% ΑΕΠ φαρμακευτική δαπάνη και τις πολυεθνικές, για φθηνό κόστος και αμφίβολης ποιότητας φάρμακα. Αυτός είναι και λόγος, σημείωσε, που ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αρνείται να ψηφίσει την τροπολογία, αλλά καλεί τον πρωθυπουργό να την αποσύρει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αν στόχος ήταν η μείωση των τιμών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε την τροπολογία, ωστόσο δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία, αλλά θα παραμείνει για να καταψηφίσει. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι δεν ασχολήθηκε κανείς με υποθέσεις σκανδαλώδεις στις οποίες ενεπλάκησαν και υπουργοί. ‘Εγιναν υπερτιμολογήσεις, γίνονταν πάρτι και το έχουν παραδεχθεί και στη Βουλή, συμπλήρωσε, και κάνουν θέμα μια διαφήμιση των 3500 ευρώ.

Στο ερώτημα αν η Κουμουνδούρου θα καταθέσει δική του πρόταση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το κόμμα του, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα επανέλθει στο ζήτημα και θα καταθέσει τις προτάσεις του, καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Παρεμβάσεις έκαναν στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Ανδρέας Ξάνθος υπεύθυνος της ΚΟ για θέματα υγείας, ο Γιάννης Μπασκόζος υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας για θέματα υγείας και ο Νίκος Μανιός συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα υγείας. Κοινός παρανομαστής των θέσεων που ανέπτυξαν είναι ότι ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε να κάνει διάλογο και κατέθεσε αιφνιδιαστικά μιά τροπολογία με στόχο να πιάσει τους στόχους του Μνημονίου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

To IEK Bόλου σε Πολωνία, Μάλτα και Σερβία μέσω του προγράμματος Erasmus+

Ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Καινοτομία και Ψηφιοποίηση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και…

7 Δεκεμβρίου 2023

Bruce Willis: Νέες αποκαλύψεις για την κατάσταση της υγείας του – «Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος του απομένει»

Μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής του βιώνει ο Μπρους Γουίλις (Bruce Willis), ο…

7 Δεκεμβρίου 2023

Οριστική αναβολή στη 14η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ

Οριστικό είναι πλέον ότι δεν θα γίνουν αγώνες πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ το προσεχές Σαββατοκύριακο. Όπως αναμενόταν, η ΚΕΔ σφράγισε…

7 Δεκεμβρίου 2023

Ζ. Μακρή: Η ιδιωτική πρωτοβουλία στηρίζει έμπρακτα τα σχολεία της Θεσσαλίας

Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας  Ζέττα Μ. Μακρή ανταποκρίθηκε στα…

7 Δεκεμβρίου 2023

Αριστερή Παρέμβαση για τη Θεσσαλία: Δεν είναι τοπικό ζήτημα ο σταθμός LNG στον Παγασητικό

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση σταθμού LNG στον Παγασητικό, απευθύνει η Αριστερή Παρέμβαση…

7 Δεκεμβρίου 2023

Λαμία: Στη φυλακή ο «εισπράκτορας» της συμμορίας με τα τροχαία

Το δρόμο για τη φυλακή έδειξε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας στον 56χρονο Βούλγαρο που…

7 Δεκεμβρίου 2023