Αγωνία για τους Κύπριους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας


Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο και τα όσα εξελίσσονται

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν οι 200 περίπου Κύπριοι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας το οικονομικό θρίλερ στην πατρίδα τους. Οι ίδιοι βρίσκονται σε επικοινωνία με τους γονείς τους, όπου ο προβληματισμός είναι διάχυτος. Μάλιστα οι φοιτητές αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της μη οικονομικής τους ενίσχυσης από τις οικογένειές τους, αφού οι τράπεζες είναι κλειστές και αναμένουν το έμβασμα για να κινηθούν. Παράλληλα, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και το δύσκολο μέλλον για εύρεση εργασίας.

Αγχωτικό ήταν το τριήμερο της Αποκριάς και για τους Κύπριους φοιτητές του Βόλου, αφού βλέπουν τις εξελίξεις στην Κύπρο και φοβούνται για τα χειρότερα. Τη ρευστότητα, όσο και κρισιμότητα της κατάστασης, τη βιώνουν και από τη συνεχή επικοινωνία που έχουν με τους συγγενείς αλλά και τους φίλους τους.

Η «Θ» μίλησε με δύο φοιτήτριες με κυπριακή καταγωγή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, που δεν έκρυψαν τον προβληματισμός τους. Εξάλλου φαίνεται πως στην Κύπρο όλα κρέμονται από μία κλωστή.

Η δευτεροετής φοιτήτρια Σκέβη Ανδρέου τόνισε πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην πατρίδα, οι οποίες δεν αποκλείεται να μας επηρεάσουν και εμάς. Για παράδειγμα δεν ξέρουμε, αν θα γίνει κάποιο κούρεμα από τα χρήματα που μας στέλνουν οι γονείς, είτε ανά μήνα, είτε ανά εβδομάδα. Επίσης, από προσωπικό βίωμα, οι γονείς μου αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να μου στείλουν χρήματα και έτσι θα πρέπει εγώ τώρα να στείλω χρήματα στον αδελφό μου που σπουδάζει στην Αθήνα για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του. Πέρασα από την Τράπεζα Κύπρου και είναι και εδώ κλειστά».

Η ίδια πρόσθεσε πως οι Κύπριοι δέχονται ακόμη ένα πλήγμα με το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, αφού μειώθηκαν οι μισθοί για να μην απολυθεί το προσωπικό, ενώ τώρα έρχεται και αυτή η εξέλιξη.

Η φοιτήτρια μας είπε πως το κλίμα στην Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα αγχωτικό. Οι πολίτες δεν ξέρουν τι να κάνουν και όλοι είναι σε μια αγωνία.

Από την πλευρά της η δευτεροετής φοιτήτρια Έλενα Γαβριηλίδου σημείωσε πως ανέμενε ότι θα υπήρχαν μειώσεις στους μισθούς με το μνημόνιο, όπως έγινε στην Ελλάδα, αλλά δεν πίστευε την εξέλιξη με το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, για να αναπληρωθούν τα χρήματα που λείπουν.

«Ήδη έχουν κοπεί μεταξύ άλλων τα επιδόματα πολυτέκνων, μειώθηκαν οι συντάξεις, ενώ έχουμε και απολύσεις. Αυτά που βλέπουμε στην Ελλάδα, γίνονται πλέον και στην Κύπρο», τόνισε η ίδια.

Η δυσάρεστη σημερινή κατάσταση επηρεάζει και την προοπτική της εύρεσης εργασίας. Σε λίγα χρόνια η φοιτήτρια θα αποφοιτήσει από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, αλλά η προοπτική να βρει δουλειά σε σχολείο στην Κύπρο, δεν είναι τόσο εύκολη. «Στην Κύπρο, ήδη, πριν την οικονομική κρίση, υπήρχε δυσκολία στους νέους διορισμούς δασκάλων στα δημόσια σχολεία. Άρα, πόσο περισσότερο τώρα, θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα», επισημαίνει η φοιτήτρια.

 

Οι Κύπριοι

του Βόλου

 

Προβληματισμός, αγωνία, άγχος κυριαρχούν και στους Κύπριους που ζουν στο Βόλο και βλέπουν την πατρίδα τους να ζει ένα πρωτόγνωρο οικονομικό θρίλερ και μια κατάσταση, τόσο κρίσιμη, όσο και το 1974, με διαφορετικούς βέβαια όρους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας κ. Αδάμος Μουζούρης τόνισε πως «είναι μια πρωτόγνωρη απόφαση που πήρε ουσιαστικά η κ. Μέρκελ, να μπει χέρι στην τσέπη των πολιτών ενός κράτους. Μπορούσε το θέμα να λυθεί μέσα από ένα διάλογο, μια συνεννόηση».

Ο ίδιος μίλησε τις τελευταίες ημέρες με το συγγενικό κύκλο του στην Κύπρο. Όπως τόνισε, «οι πολίτες της Κύπρου θεωρούν ότι είναι πειραματόζωα. Η σημερινή κατάσταση θυμίζει το 2004 και το σχέδιο Ανάν, όπου ο κυπριακός λαός κλήθηκε να το εγκρίνει, ενώ δεν το ήθελε. Και το ίδιο αναρωτιόμαστε τώρα, αφού ο λαός δεν θέλει το «κούρεμα» και ο κ. Αναστασιάδης το είπε στην κ. Μέρκελ, άρα γιατί επιμένουν; Ο κόσμος φοβάται και νέες επεμβάσεις από τη Γερμανία. Μην ξεχνάμε ότι το φυσικό αέριο είναι αυτό που καθορίζει την πολιτική αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχει και ο ρόλος της Ρωσίας με τα ρωσικά κεφάλαια. Είναι σαν να μαίνεται στις πλάτες των Κυπρίων ένας κρυφός πόλεμος μεταξύ Ρώσων και Γερμανών».

Το άγχος μεγαλώνει, καθώς και οι Κύπριοι του Νομού έχουν καταθέσεις στην Κύπρο που κινδυνεύουν με «κούρεμα».

Αναφερόμενος στο βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων, ο κ. Μουζούρης ανέφερε πως εδώ και δύο-τρία χρόνια έχει πέσει, καθώς επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, η οποία πλέον φαίνεται. Και στην Κύπρο υπάρχει το φαινόμενο των συσσιτίων που αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση. Μάλιστα υπήρχε η ελπίδα ότι λόγω του τουρισμού θα ανακοπτόταν η κρίση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορίες με τις λέξεις – Μήτρα και matrix

Της Αντιγόνης Σδρόλια Η μήτηρ, της μητρός. Μια λέξει οιονεί αρχετυπική. Πρωτοελληνική, αφού απαντά ήδη…

28 Ιανουαρίου 2024

Σάκης Αρναούτογλου: Προσοχή, πυκνές μπόρες χιονιού σε Μαγνησία, Αττική, Βοιωτία, και Εύβοια

Ο χειμώνας είναι εδώ και θα μας το θυμίσει εκ νέου από την Κυριακή και…

28 Ιανουαρίου 2024

Ενισχύθηκε με Πέτσα ο Ρήγας Φεραίος

Στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου ο Ρήγας Φεραίος απέκτησε τον Νίκο Πέτσα. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής…

28 Ιανουαρίου 2024

Bόλος: Συνελήφθη για κατοχή κάνναβης 172 γραμμαρίων

Συνελήφθη σήμερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες στον Βόλο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας…

28 Ιανουαρίου 2024

Σοκ στη Νίκη: “Έφυγε” η σύζυγος του αρχηγού Παύλου Κυριακίδη

Μια πολύ θλιβερή είδηση προκάλεσε σοκ στις τάξεις της Νίκης. Η σύζυγος του Παύλου Κυριακίδη…

28 Ιανουαρίου 2024

Καθρεπτικοί νευρώνες και είδωλα

Της Χαράς Ζήκα, χημικούς MSc,δρ Φαρμακευτικής Κάθε πολιτισμός δημιουργεί μια δική του μοναδική θρησκεία. Διότι…

28 Ιανουαρίου 2024