Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Έχει στεγνώσει η αγορά από ρευστό

Οι έμποροι του Βόλου μιλούν στη «Θ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Μερίδα εμπόρων διαμαρτύρεται για το κλείσιμο των καταστημάτων στις 26 Μαρτίου


Μέχρι και 40% αυξήθηκαν οι τιμές ορισμένων ανταλλακτικών ηλεκτρικών επαγγελματικών και οικιακών συσκευών τους τελευταίους μήνες, παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση των μισθών, όπως συμπεραίνεται από την έρευνα της τοπικής εμπορικής αγοράς. Τα προβλήματα στην εμπορική αγορά εντοπίζονται μεταξύ άλλων στη μη ομαλή τραπεζική χρηματοδότηση, στον υψηλό ΦΠΑ, στο παραεμπόριο και φυσικά στην κρίση, που έχει ρίξει κατακόρυφα τις πωλήσεις. Μερίδα εμπόρων ειδών ένδυσης και υπόδησης του Βόλου εξάλλου διαμαρτύρεται για την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα το ερχόμενο Σάββατο 26 Μαρτίου, ως ανταποδοτική αργία για τη λειτουργία των καταστημάτων στις εορτές των Χριστουγέννων.

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

dimopoulos@e-thessalia.gr

«Τα προβλήματα είναι οικονομικά και σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι και με τις τράπεζες, που πρέπει να χρηματοδοτήσουν τον κόσμο που θέλει να κάνει μια καινούργια επιχείρηση ή να την εξοπλίσει ξανά. Προσπαθούν όλοι με διάφορους τρόπους να βρουν χρήματα, όταν ξαφνικά έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν οι τράπεζες, έχουν κόψει τα πάντα από θέμα πιστώσεων. Οι προμηθευτές απέναντί μας είναι πάρα πολύ σκληροί  και θέλουν πληρωμή μετρητοίς, οπότε αυτό βγαίνει στην αγορά. Και ή πρέπει να γίνουμε εμείς οι πιστωτές αυτών που θέλουν να φτιάξουν μια επιχείρηση ή δεν τους πιστώνουμε, οπότε χάνουμε πελάτες και αυτοί δεν μπορούν να στήσουν μια επιχείρηση», επισημαίνει ο κ. Δημ. Κραβαρίτης, έμπορος ανταλλακτικών ηλεκτρικών επαγγελματικών και οικιακών συσκευών.

«Στη λιανική έχουμε μια πτώση 30% από προηγούμενες χρονιές. Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με αυτά που έχουν, ανανέωση εξοπλισμού δεν γίνεται από κανέναν. Τα «φέσια» μας πνίγουν και  έρχονται από προηγούμενους μήνες, από το καλοκαίρι,  όταν πιστώσαμε κόσμο που βρέθηκε μετά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Πρόβλημα του κλάδου μας είναι το κλείσιμο καταστημάτων, που πωλούν τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό μισοτιμής, όσο-όσο. Ύστερα είναι και η Εφορία, ο «συνέταιρος» που έχουμε. Οι τιμές των προμηθευτών επίσης πάντα ανεβαίνουν. Για να πετύχουμε καλύτερες τιμές, θα πρέπει να στοκάρουμε προϊόντα, που είναι δύσκολο αυτή την εποχή. Όλες οι εταιρίες ανέβασαν τις τιμές από 10 μέχρι και 40%. Πράγματα μονοπωλιακά τα περισσότερα, εισαγόμενα. Μας αναγκάζει να μειώσουμε το κέρδος μας, για να μπορέσουμε να πουλήσουμε».

Ν’ ανοίξει το τραπεζικό σύστημα

«Η αγορά είναι κάτω περίπου 20-30%. Σε μερικούς είναι και παραπάνω, 50-60% ανάλογα το είδος και στην πιάτσα που βρίσκονται. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, αν δεν ανοίξει το τραπεζικό σύστημα, αν δεν δοθούν κάποια δάνεια. Γιατί  από θέμα δουλειάς απολύουν, διώχνουν κόσμο, η οικοδομή είναι νεκρή. Αν δεν δουλέψει η οικοδομή, δεν γίνεται τίποτα», επισημαίνει ο έμπορος ηλεκτρικών συσκευών στη Ν. Ιωνία κ. Δημ. Ιωαννίδης. «Οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες. Όταν σου έδιναν λεφτά και ξαφνικά έκλεισαν τις στρόφιγγες τελείως. Οι ίδιοι έχουν δάνεια. Όλοι είναι ανοιγμένοι και με κάρτες. Άμα δεν δοθεί χρήμα, δεν βλέπω να γίνεται κάτι», προσθέτει ο έμπορος ηλεκτρικών συσκευών. «Σε μας το πρόβλημα δεν είναι το παραεμπόριο το δρόμου, αλλά ο ανταγωνισμός των πολυκαταστημάτων, που χτυπάνε τις τιμές, μέχρι σε σημείο να είσαι και κάτω του κόστους. Υπάρχει περίπτωση να πουληθεί τηλεόραση ή πλυντήριο που να το παίρνεις 330 και να το πουλάνε αυτοί 299; Το κάνουν για να μαζέψουν τον κόσμο και να πουλήσουν εκτός από αυτό με την προσφορά και κάτι άλλο, που βγάζουν κέρδος. Πρόβλημα είναι και ο ΦΠΑ. Σίγουρα θα δινόταν «ανάσα» στην αγορά, αν μειωνόταν ο ΦΠΑ», προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης, που αναφέρει και το πρόβλημα έλλειψης χώρων στάθμευσης στη Ν. Ιωνία, που είναι μείον για την αγορά της περιοχής. «Χρειάζεται πάρκιν η Ν. Ιωνία, κάπου πρέπει να γίνει ένα πάρκιν».

«Η λαϊκή μας γυρίζει

400 χρόνια πίσω»

«Η κίνηση έχει πέσει για πολλούς λόγους. Όχι μόνον γι’ αυτή, καθεαυτή την κρίση, αλλά την κρίση την φέραμε εμείς και τα ΜΜΕ, ένα χρόνο πριν, που πολλές φορές δεν κάνουν και καλό. Δεν τα βάζω μόνον με τους δημοσιογράφους, αλλά και με τους πολιτικούς. Τώρα βρισκόμαστε στην πραγματική κρίση. Ο καθένας έχει περάσει ένα οικονομικό πρόβλημα στη ζωή του και πρέπει να δούμε της Ελλάδος το πρόβλημα, ως δικό μας πρόβλημα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο έμπορος ειδών αξεσουάρ αυτοκινήτου κ. Ι. Μπαλντούμης.

«Μπορούμε με λίγο χαμόγελο προς τον πελάτη, που είναι η «ασπιρίνη» απέναντι στο Δ.Ν.Τ. και σε οποιαδήποτε κρίση, με λίγη μεγαλύτερη προσπάθεια, στην παροχή υπηρεσιών, στις τιμές, μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο και για τον πελάτη και για την πόλη μας. Όλοι όμως πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και να μην το διαιωνίζουμε. Λίγο να κατεβάσουμε το κέρδος μας, να μπορεί να επιλέγει ο πελάτης, με δυο λόγια ο πελάτης που μπαίνει στο μαγαζί μας, να μην φεύγει. Όχι να «σκοτώσουμε» τα προϊόντα, αλλά να προσπαθήσουμε να αγοράσουμε λίγο φθηνότερα και να πουλήσουμε φθηνότερα», προσθέτει ο κ. Μπαλντούμης. «Η λαϊκή αγορά μας γυρίζει 400 χρόνια πίσω. Για μένα είναι κατάλοιπο της τουρκοκρατίας. Δεν χρειάζεται λαϊκή αγορά ή αν χρειάζεται, πρέπει να λειτουργεί σε έναν συγκεκριμένο χώρο της πόλης, που θα τον βρει ο Δήμος και όχι να κλείνουν τους δρόμους. Έχουμε το πρόβλημα του κυκλοφοριακού, έχουμε και τις λαϊκές. Το παραεμπόριο είναι πρόβλημα για την αγορά. Χρειαζόμαστε πάρκιν και παιδεία. Γιατί να κατεβούμε για καφέ με το αυτοκίνητο; Και με τα πόδια μπορούμε και με το ποδήλατο», αναφέρει ο έμπορος ειδών αξεσουάρ αυτοκινήτου. «Ζητάμε όλοι μειώσεις στα ενοίκια, αλλά μερικοί ζητούν αυξήσεις. Τα ενοίκια πρέπει να πέσουν, διότι ήταν ανεξέλεγκτα. Και όπως όλα πέφτουν, πρέπει να πέσουν και τα ενοίκια. Αν μειωνόταν ο ΦΠΑ, θα είχαμε καλύτερους τζίρους και περισσότερο ΦΠΑ θα αποδίδαμε. Αυξήθηκε και αποδίδουμε λιγότερο, άρα έχει χάσιμο το κράτος», τονίζει ο κ. Μπαλντούμης.

Έχει πέσει η οικοδομή…

«Η αγορά φέτος μέχρι στιγμής είναι κάτω 35-40%. Πέρυσι είχε μία μικρή πτώση γύρω στο 15-20%, αθροιστικά και 55% τις δύο χρονιές.  Ανάκαμψη δύσκολα θα έρθει, αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά. Δυσκολεύεται ο κόσμος στους καθημερινούς του λογαριασμούς, πόσο μάλλον όταν πρέπει να ξοδέψει δυο δραχμές παραπάνω, είτε λέγεται φαγητό, είτε ένδυση. Παλιά μαγαζιά στο Βόλο κλείνουν», δηλώνει ο κ. Γ. Μαρτίου, έμπορος δερματίνων ειδών. «Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, ένας σημαντικός παράγοντας μη πτώσης των τιμών στη λιανική. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ένα μαγαζί, έχουν πέντε-δέκα, οπότε και να έχουν ένα-δύο ξενοίκιαστα, δεν τους ενδιαφέρει. Είναι και κόσμος που προσπαθεί να τα βολέψει, έχει πέσει η οικοδομή, από την οποία δουλεύει η μισή αγορά. Ο κόσμος πλέον δεν παντρεύεται, άλλο κακό κι αυτό, η εκκλησία κανονίζει την αγορά. Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτές, γάμος, βάπτιση. Τέλος τα δώρα, τέλος και τα επιδόματα. Το κόστος της δουλειάς το έχω μειώσει σε πολύ μικρό ποσοστό, διότι αν αναγκαστώ να το ρίξω, θα ρίξω και την ποιότητα», προσθέτει ο έμπορος δερματίνων ειδών.

«Οι καταναλωτές ζητούν δόσεις υπό τη μορφή ευκολίας πληρωμής. Πάντως ακόμη ανταποκρίνονται. Ο κόσμος είχε βάλει κάποια χρήματα στην μπάντα, αλλά αυτά τελειώνουν. Τα έξοδα πλέον είναι δυσανάλογα από τα έσοδα. Πλήγμα μεγάλο είναι και το 23% ΦΠΑ. Είναι πλήγμα από την στιγμή που δεν μπορείς να ανεβάσεις την τιμή. Δηλαδή αυτόματα σου μειώνει το εμπορικό κέρδος. Εδώ και πέντε με επτά χρόνια οι τιμές στα είδη μας δεν έχουν αλλάξει». Για το κυκλοφοριακό και τις κορύνες ο κ. Μαρτίου αναφέρει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για τον ΙΧή που θέλει να κατεβεί στην αγορά. Στις εσοχές παρκάρουν όλη την ημέρα και δεν κάνει έλεγχο η Δημοτική Αστυνομία. Επίσης ακόμη στο Βόλο δεν έχει ενταθεί το πρόβλημα του παραεμπορίου, αλλά ιδίως για τα μαγαζιά με τις τσάντες είναι πλήγμα μεγάλο. Είναι χρήματα που φεύγουν στο εξωτερικό και το κράτος δεν παίρνει τίποτα», καταλήγει.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πιρς Μπρόσναν: Μπελάδες με τον νόμο έχει ο ηθοποιός

Μπελάδες με τον νόμο φαίνεται πως έχει ο Πιρς Μπρόσναν καθώς δεν ήταν προσεκτικός κατά…

28 Δεκεμβρίου 2023

Eπισκέπτες

Ο καιρός αποδείχθηκε «σύμμαχος» για τους χιλιάδες επισκέπτες που βρέθηκαν στη Μαγνησία και απόλαυσαν το…

28 Δεκεμβρίου 2023

Ινδία: 13 νεκροί από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό – Ξέσπασε φωτιά και κάηκαν ζωντανοί

Τραγικό θάνατο βρήκαν 13 άνθρωποι μετά από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό σε λεωφόρο στην κεντρική…

28 Δεκεμβρίου 2023

«Ποδαράκι»

Δεν είναι ο μοναδικός κάδος, στον οποίο το «ποδαράκι» δεν λειτουργεί, απαραίτητο αξεσουάρ για να…

28 Δεκεμβρίου 2023

Καθαρισμός

Αρκετοί είναι οι περιπατητές που αυτές τις μέρες κάνοντας τη βόλτα τους στην παραλία έφτασαν…

28 Δεκεμβρίου 2023

Χαμός σε πτήση: 11 τραυματίες λόγω ισχυρών αναταράξεων

Έντεκα επιβάτες τραυματίστηκαν σε πτήση από τα Μπαρμπάντος προς το Μάντσεστερ, λόγω των ισχυρών αναταράξεων,…

28 Δεκεμβρίου 2023