Photo Gallery, Πολιτική

Έφυγαν σε καΐκι με σβηστά φώτα…

Πρωτοφανής φυγάδευση βουλευτών στην Κέρκυρα, μεταξύ τους και η Ροδούλα Ζήση

 

Με καΐκι έφυγαν τη νύχτα της Τετάρτης από εστιατόριο της Κέρκυρας Έλληνες και ξένοι βουλευτές, οι οποίοι δειπνούσαν στοn ιστιοπλοϊκό όμιλο του νησιού, μετά το τέλος των εργασιών της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι 40 περίπου Έλληνες και ξένοι βουλευτές και ευρωβουλευτές έγιναν αντιληπτοί από “αγανακτισμένους” πολίτες οι οποίοι εδώ και αρκετές ημέρες συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν έξω από το δημαρχείο της Κέρκυρας. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν πεζή από το κέντρο της πόλης προς το εστιατόριο, όπου άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα αποδοκιμασίας.

Σύμφωνα με βουλευτές που ήταν παρόντες στο δείπνο, όπως οι κ.κ. Ροδούλα Ζήση και Ντίνος Βρεττός, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους τούς πέταξαν πέτρες την ώρα που βγήκαν από το εστιατόριο, περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, και ενώ προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε καΐκι για να απομακρυνθούν από το σημείο.

Η κ. Ροδούλα Ζήση, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, είπε ότι ήταν αδύνατον να φύγουν από τον χώρο του εστιατορίου διότι οι κάτοικοι είχαν αποκλείσει τον χώρο. Μιλώντας για τους Ευρωπαίους βουλευτές που βρίσκονταν στο σημείο ανέφερε ότι, σχεδόν όλοι είπαν “είμαστε πολιτικοί, συμβαίνουν αυτά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης”.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός σημείωσε ότι οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες που θα μπορούσαν “όχι να είχαν σπάσει κεφάλι αλλά και να είχαν σκοτώσει άνθρωπο”.

Αναλυτικότερα, από το Βήμα on line σε σχέση με την «πολιορκία» και τη φυγάδευση:

«Ξαφνικά ένας πολωνός βουλευτής, σκαρφάλωσε, αψηφώντας τις υποδείξεις των αστυνομικών αρχών, στο ύψωμα και πλησίασε τους λεγόμενους αγανακτισμένους: ” Τι θέλετε; ” τους είπε στα αγγλικά. Και αυτοί του απάντησαν: ” Θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ”. Γύρισε πίσω και μας το έλεγε και όλοι μαζί είπαμε” δεν ξέρουν τι θέλουν”, έλεγε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας του ΠAΣOΚ κ. Ροδούλα Ζήση, περιγράφοντας τη συνάντηση που είχε ένας ξένος βουλευτής με τους διαδηλωτές στην Κέρκυρα.

Ήταν όντως παράξενη η κατάσταση που επικρατούσε το βράδυ της Τετάρτης στο εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, όπου περίπου 250 διαδηλωτές εγκλώβισαν 60 Έλληνες και ξένους βουλευτές, μόλις κάθισαν να φάνε, σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή τους η Βουλή των Ελλήνων.

Μόλις κάθισαν όλοι μαζί να φάνε, παραγγέλλοντας άλλοι ψάρι, άλλοι κρέας και άλλοι σοφρίτο, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης είπε στους έλληνες βουλευτές ότι έχουν αποκλείσει την είσοδο περίπου 250 άτομα, «από τα οποία τα 50 είναι άγνωστης ταυτότητας» και επρόκειτο να δημιουργήσουν επεισόδια. Ακόμα και τα κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων, που είχαν προσκληθεί για να χορέψουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στους ευρωπαίους βουλευτές, δεν μπόρεσαν τελικά να χορέψουν στο εστιατόριο στο Παλαιό Φρούριο.

Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να ανοίξουν οι ξένοι βουλευτές, μόλις κάθισαν στα τραπέζια του εστιατορίου, τα δώρα που βρήκαν μπροστά τους (προσφορά ετειριών και επιμελητηρίων της Κέρκυρας με παραδοσιακά προϊόντα), όταν ακούστηκαν τα πρώτα συνθήματα, όπως «Κλέφτες- Κλέφτες» και «Φέρτε τα λεφτά πίσω». Εκείνη την ώρα οι πάντες συζητούσαν για τον τουρισμό της Ελλάδας και πως θα μπορούσαν οι ευρωπαίοι βουλευτές να βοηθήσουν ώστε να φέρουν τουρίστες από τη χώρα τους, όχι μόνον στην Κέρκυρα, αλλά σ’ όλα τα ελληνικά νησιά.

Είχαν προηγηθεί το πρωί ομιλίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και της υφυπουργού Εργασίας κ. Άννας Νταλάρα για τα προβλήματα της μετανάστευσης, αφού οι βουλευτές μετείχαν σε τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης και προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Παπουτσής και η κ. Νταλάρα δεν παρευρίσκονταν στο δείπνο.

Όσο περνούσε η ώρα, τόσο ο κόσμος πύκνωνε και τόσο τα συνθήματα γίνονταν πιο επιθετικά. Οι βουλευτές δεν είχαν οπτική επαφή με τους διαδηλωτές, αλλά οι ξένοι ρωτούσαν τι ακριβώς έλεγαν. Ήταν εκείνη την ώρα που ο Πολωνός σκαρφάλωσε στο ύψωμα και πήγε να τους συναντήσει. Ένας ισπανός βουλευτής προσπαθούσε να ηρεμήσει την κατάσταση λέγοντας πως «είμαστε πολιτικοί και τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σ’ όλη την Ευρώπη», κάτι παρόμοιο έλεγε και ο Βρετανός, ο Γάλλος, ο Εσθονός.

Η πρώην υφυπουργός Τουρισμού κ. Αντζελα Γκερέκου έδειχνε ιδιαίτερη ανήσυχη γιατί, όπως έλεγε, με τέτοια γεγονότα, δυσφημείται το νησί της, ενώ δεν έλειψαν και οι παρατηρήσεις ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν επισκεφθεί την Κέρκυρα έλληνες και ξένοι τραπεζίτες και όμως δεν έγινε καμία διαμαρτυρία: «Σ’ αυτούς βρήκαν να διαμαρτυρηθούν, σ’ αυτούς που ήρθαν και μας έλεγαν για τον τουρισμό μας;», έλεγε η κ. Ζήση, στον βουλευτή (υπολοίπου Αττικής) του ΠΑΣΟΚ. Ντίνο Βρεττό, αλλά και στον βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργό κ. Ν. Δένδια. Στο τραπέζι ήταν και οι τοπικοί άρχοντες της Κέρκυρας. Έως εκείνη την ώρα δεν έπεσε καμία πέτρα, μόνον υβριστικά συνθήματα.

Κάποια στιγμή και ενώ τα συνθήματα γίνονταν πιο υβριστικά η Αστυνομία επέμενε ότι έχουν «διεισδύσει και άγνωστα άτομα». Έτσι, για λόγους ασφαλείας αποφασίσθηκε να εγκαταλείψουν άπαντες το εστιατόριο, μέσω θαλάσσης, αφού η κεντρική είσοδος ήταν αποκλεισμένη. Ανάμεσά στους ξένους προσκεκλημένους υπήρχε και ένα 6χροπνο κοριτσάκι, κόρη μίας υψηλόβαθμου εσθονής υπαλλήλου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την ώρα της αποχώρησης προς το καΐκι, έπεσαν οι πρώτες πέτρες. Ορισμένες πέτρες έσκισαν την τέντα όπου βρίσκονταν οι βουλευτές και μια-δυο έπεσαν σε πολύ μικρή απόσταση από τους ξένους βουλευτές. Η πλειοψηφία των συγκεντρωθέντων έσπευσαν σήμερα (χθες) να πουν ότι αυτοί δεν έριξαν τις πέτρες. ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιοι ακριβώς τις έριξαν.

Στο καΐκι, που τους πέρασε όλους απέναντι στο λιμάνι, δεν επικρατούσε ούτε πανικός, ούτε καν ανησυχία. Απλώς οι ξένοι βουλευτές σχολίαζαν τα όσα είχαν συμβεί με κάποιο χιούμορ, επαναλαμβάνοντας ότι μπορεί να συμβούν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη. Η  κ.  Ζήση τους έλεγε ότι τους είχε ετοιμάσει και ένα τραγουδάκι στα γαλλικά («Το Χάρτινο το φεγγαράκι») και ότι δεν πρόλαβε να τους το τραγουδήσει. Αλλά τους υποσχέθηκε να τους το τραγουδήσει αύριο (σήμερα), καθώς το συνέδριο συνεχίσθηκε κανονικά.

 

 

Καταδικάζει η κυβέρνηση

 

«Αυτό που έγινε στην Κέρκυρα, να συνεδριάζει μία Επιτροπή Ελλήνων βουλευτών με Ευρωπαίους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης, που σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα και να πετροβολούνται Ευρωπαίοι βουλευτές, νομίζω ότι κάθε άλλο παρά απλή έκφραση της αγωνίας και της ανησυχίας των πολιτών είναι. Εδώ, να ξεκαθαρίσουμε ότι εξελίσσεται πλέον ένα άλλο “παιχνίδι”», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «εκμετάλλευση της αγωνίας των πολιτών με στόχο την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική τάξη».

«Την αγωνία αυτών των συμπολιτών μας, οι οποίοι εκφράζονται με τον ειρηνικό αυτό τρόπο, όπως εξάλλου σε όλη την Ευρώπη, κάποιοι προσπαθούν να τη στρέψουν αλλού. Και γι αυτό, έχουμε και συγκεκριμένες αντιδράσεις -οι οποίες κάθε άλλο παρά ήρεμες και ήσυχες είναι- κάποιων, οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν να υπάρχει και να λειτουργεί το κοινοβουλευτικό σύστημα, όπως είδαμε, δυστυχώς, προχθές έξω από τη Βουλή», σημείωσε.

Ο κ. Πεταλωτής δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη διεθνή απήχηση των όσων συνέβησαν.

«Χθες, στην Κέρκυρα να πετροβολούνται Ευρωπαίοι βουλευτές, οι οποίοι συζητούσαν θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με όποια εικόνα έχει κυκλοφορήσει σήμερα σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο. Δεν έχουμε δικαίωμα να πετροβολούμε Ευρωπαίους βουλευτές, που δεν είχαν καμία σχέση με την τρόικα, που δεν είχαν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματά μας. Οι άνθρωποι που ήρθαν για να συζητήσουν τη μεταναστευτική πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να πετροβολούνται και ουσιαστικά να γίνονται όμηροι στην Κέρκυρα, σε μία εποχή βέβαια, που χρειαζόμαστε και την προβολή της χώρας μας και τον τουρισμό μας», κατέληξε.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το