Κατηγορίες: Κόσμος

Έρχονται αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, συνεργάτης της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν ο οποίος έχει έδρα την Βραζιλία, δήλωσε χθες ότι έχει παραλάβει έως και 20.000 απόρρητα έγγραφα από τα χέρια του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Γκρίνγουολντ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας της Βραζιλίας, στην οποία κατέθεσε σχετικά με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Δεν έχω μετρήσει ακριβώς, αλλά μου παρέδωσε από 15.000 ως και 20.000 έγγραφα, (τα οποία είναι) πάρα πολύ πλήρη και πολύ μακροσκελή», δήλωσε ο Γκρίνγουολντ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος από τον οποίο προήλθαν οι πρώτες αποκαλύψεις της υπόθεσης Σνόουντεν που έκανε η εφημερίδα The Guardian.

«Τα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό κομμάτι» από το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το περιεχόμενό τους.

«Θα υπάρξουν κατά βεβαιότητα περισσότερες αποκαλύψεις για την κατασκοπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμαχικών κυβερνήσεων (…) που διείσδυσαν στα συστήματα (επικοινωνιών) της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος, απαντώντας σε ερωτήσεις Βραζιλιάνων γερουσιαστών.

Ο Γκρίνγουολντ δημοσίευσε πρόσφατα στην βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo άρθρα τα οποία στηρίζονται στα έγγραφα που του παραδόθηκαν από τον Σνόουντεν, σύμφωνα με τα οποία η Βραζιλία αποτελούσε μέρος ενός δικτύου 16 βάσεων κατασκοπείας που διηύθυναν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκρίνγουολντ είχε εξηγήσει στις 10 Ιουλίου ότι τα έγγραφα αυτά του παραδόθηκαν από τον ίδιο τον Σνόουντεν, τον οποίο συνάντησε στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο τελευταίος είχε βρει προσωρινά καταφύγιο αφού είχε φύγει από τις ΗΠΑ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στις Σπέτσες τελικά η Ακρίτα για τη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ: «Όση επίθεση κι αν μας κάνουν, δεν θα τους περάσει»

Στις Σπέτσες θα παρευρεθεί τελικά η Έλενα Ακρίτα για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του…

19 Ιανουαρίου 2024

Κορονοϊός: Νέο σποτ για τον εμβολιασμό με πρωταγωνίστρια την Αναστασία Κοτανίδου – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Την επιστροφή τους έκαναν τα σποτ για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, καθώς καταγράφεται μεγάλη…

19 Ιανουαρίου 2024

Τουρισμός: Έκλεψαν την παράσταση τα Ιόνια νησιά

Τα Ιόνια νησιά αναδεικνύονται οι «πρωταθλητές» του 2022, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου…

19 Ιανουαρίου 2024

H Ιαπωνία πάτησε τη Σελήνη αλλά κινδυνεύει να μείνει από μπαταρία

Το ρομποτικό σκάφος SLIM της Ιαπωνίας προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη Σελήνη το απόγευμα της Παρασκευής,…

19 Ιανουαρίου 2024

Στη Ρωσία κολυμπούν σε συνθήκες -40 βαθμών Κελσίου για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι Ρώσοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να συμμετάσχουν - όπως…

19 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση των συμβολαιογράφων για τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού…

19 Ιανουαρίου 2024