Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Έπραξα το σωστό…»

Τονίζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας για την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής
Τονίζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας για την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής

Έκρυθμη η κατάσταση το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην Αργαλαστή και συγκεκριμένα στο κέντρο του οικισμού, λόγω εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα προγραμματισμένης ομιλίας του βουλευτή Μαγνησίας κ. Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Μέλη αριστερών και αναρχικών οργανώσεων, καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση προς Ξυνόβρυση, έξω από την εκκλησία της Αργαλαστής, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της εκδήλωσης που διοργάνωνε.

«Εκτεθειμένος» θεώρησε πως βρέθηκε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νικ. Φορτούνας, αφού «βρέθηκα να απολογούμαι για ποιο λόγο παραχώρησα την αίθουσα του ΚΕΓΕ». Αναλυτικά, ο κ. Φορτούνας δήλωσε στη «Θ»: «Σχετικά με τα συμβάντα που έλαβαν χώρα στην Αργαλαστή και την άδεια που προσωπικά έδωσα για πραγματοποίηση πολιτικής ομιλίας στην αίθουσα του ΚΕΓΕ, θέλω να διευκρινίσω πως στην εν λόγω αίθουσα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ επίσης παραχωρείται και σε όποιον άλλο φορέα τη ζητήσει. Αυτή η τακτική ισχύει και εφαρμόζεται για όλα τα κόμματα εντός Βουλής, ενώ αξίζει να σημειώσω πως πρώτη φορά παραχωρήθηκε για εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου τόνισε πως του ήταν δύσκολο να αρνηθεί ενώ  διευκρίνισε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία όταν καταγράφονται τέτοια φαινόμενα». Πρόσθεσε πως έκρινε ότι έτσι έπρεπε να πράξει αφού «για την εν λόγω εκδήλωση μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας έφερε αντίρρηση».

Σχετικά με τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί λίγα μέτρα μακριά από την αίθουσα και φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα είπε πως «εάν η ομιλία δεν πραγματοποιούταν στη συγκεκριμένη αίθουσα, τότε στην πλατεία θα είχαμε συμπλοκές, όμως δικαιώθηκα για την απόφασή μου, αφού δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα».

Ακόμη, ο κ. Φορτούνας υπογράμμισε την απόφασή του ως την πλέον ενδεδειγμένη αφού «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Εκτιμώ πως έπραξα το σωστό. Ήταν μία αποτελεσματική και σοβαρή διαχείριση κρίσης σε τοπικό επίπεδο».

Υπενθυμίζουμε πως από νωρίς το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στο κέντρο της Αργαλαστής έκαναν την εμφάνισή τους δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής του κόμματος στη Μαγνησία κ. Π. Ηλιόπουλος.

Μέλη αριστερών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, ενώ λιγότεροι είχαν συγκεντρωθεί από τη Χρυσή Αυγή στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής. Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν μεγάλη, ενώ επιτόπου βρέθηκε και διμοιρία των ΜΑΤ, σε θέσεις μάχης για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Θ», περίπου μία ώρα πριν την προγραμματισμένη ομιλία του βουλευτή στην αίθουσα του ΚΕΓΕ, σε μικρή απόσταση οι αντιτιθέμενοι στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα και μοίρασαν φυλλάδια με τίτλο «Όχι φασίστες, όχι ρατσιστές σε πόλεις και γειτονιές».

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι «Ενεργοί κάτοικοι Νοτίου Πηλίου», στην οποία μιλούν για «τον περιφερόμενο θίασο των μισανθρώπων». Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην μπόχα του φασισμού και του ρατσισμού, να μαγαρίσει στο ελάχιστο την πολυπολιτισμική κουλτούρα του Νότιου Πηλίου».

Η ομιλία του κ. Ηλιόπουλου είχε θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τη δημιουργία «ελληνικού τόξου». Τελικά η εκδήλωση της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια και οι δύο συγκεντρώσεις διαλύθηκαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το