Photo Gallery, Τοπικά

Ένταξη σημαντικών έργων του Αλμυρού

 

Από τη συνάντηση που είχε χθες ο Περιφερειάρχης με το Δήμαρχο Αλμυρού

 

 

 

Παρεμβάσεις σε Υπουργεία αποφάσισαν οι κ.κ. Αγοραστός και Χατζηκυριάκος

 

 

 

 

Σύσκεψη με τους χειριστές αποχιονιστικών και άλλων εκσκαπτικών μηχανημάτων είχε χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ενώ σε συνάντησή του με το Δήμαρχο Αλμυρού κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκο αποφασίσθηκε η δρομολόγηση παρεμβάσεων σε Υπουργεία για την ένταξη σημαντικών έργων της περιοχής Αλμυρού σε διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης με στόχο την υλοποίησή τους.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης με το Δήμαρχο Αλμυρού συζητήθηκε το θέμα της ένταξης της περιοχής σε πρόγραμμα του ΕΟΤ για τα μονοπάτια ορειβασίας, αλλά και την ένταξη τριών σχολείων και μία πλατείας στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, των ειδικών σχολείων του Αλμυρού στο πρόγραμμα εξοπλισμού, αλλά και της χρηματοδότησης  του αποχετευτικού της Σούρπης στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ. Από την άλλη θα γίνει προσπάθεια ένταξης στο ίδιο πρόγραμμα και του αποχέτευσης της Αμαλιάπολης. Όπως είπε ο κ. Αγοραστός θετικά εξετάζει η Περιφέρεια την ένταξη για χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Σούρπης, ενώ θα ασκηθεί από κοινού πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας στο χείμαρρο Ξηριά. Ένα θέμα που χρειάζεται πίεση για να προχωρήσει από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το θέμα των δύο αναδασμών.

 

Χειριστές

Ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καθόρισε τις θέσεις εκάστου μηχανήματος στην περίπτωση χιονόπτωσης ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός επεσήμανε χαρακτηριστικά προς τους χειριστές μηχανημάτων: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και μέσα από μία στενή συνεργασία και αλληλεγγύη να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία, βεβαίως, απευχόμαστε να συμβούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, λέμε όχι στη ραθυμία και την επανάπαυση. Έχουμε να επιτελέσουμε το πιο δύσκολο έργο, στην πιο δύσκολη χρονικά στιγμή. Στις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας ήρθε να προστεθεί και το εθνικό οδικό δίκτυο που προηγουμένως βρισκόταν στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς βέβαια να λάβουμε επιπλέον πόρους. Επιπρόσθετα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και χρέη του παρελθόντος. Παρόλα αυτά, έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην αφήσουμε κανένα δρόμο κλεισμένο, δεν θα αφήσουμε κανέναν οικισμό αποκλεισμένο. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν κι ακόμη παραπάνω, με γνώμονα την αλληλεγγύη, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που οι Δήμοι δεν έχουν πόρους ή και το ίδιο το κράτος είναι δυσκίνητο, για να δράσουμε ουσιαστικά όπου παραστεί ανάγκη. Κι αυτό είναι κάτι που το αποδείξαμε και με την επέμβασή μας στην περίπτωση των πυρκαγιών το καλοκαίρι, διότι οριοθετήσαμε από την αρχή το ρόλο του καθενός και προλάβαμε τα χειρότερα. Αυτή τη στιγμή αυτό από το οποίο κινδυνεύουμε είναι οι ενδεχόμενες χιονοπτώσεις. Όμως, έχουμε ήδη προχωρήσει τόσο στη διαδικασία κατανομής των αρμοδιοτήτων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, όσο και στις επαφές για συνεργασία με ιδιώτες σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο, αλλά και στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών, όπως είναι το αλάτι. Παράλληλα, έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, ενώ θα γίνουν και άλλα. Η ενέργεια όμως στην οποία δίνουμε τη μέγιστη βαρύτητα είναι η συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν ανήκουμε σε εκείνους που δρουν μεμονωμένα. Η πολιτική μας φιλοσοφία είναι ότι θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μαζί για να κάνουμε ένα βήμα συνεισφοράς. Ακόμη περισσότερο, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η λειτουργία του κράτους συνεχίζεται και δεν διακόπτεται, ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές. Κι αυτό είναι ένα στήριγμα για τον πολίτη».

Ημερίδα

Ημερίδα συνδιοργανώνει σήμερα στις 9.30 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου η Περιφέρεια Θεσσαλία στο πλαίσιο του προγράμματος «ENERSCAPES» με θέμα «ΑΠΕ, περιβάλλον και τοπίο, ιδανικός συνδυασμός για την τοπική ανάπτυξη». Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συμμέτοχος στο πρόγραμμα αυτό μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ισπανία γύρω από θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προστασίας του τοπίου και της τοπικής ανάπτυξης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προτείνει ως περιοχή ανάπτυξης του συγκεκριμένου προγράμματος την Ανάβρα.

 

Θ. Κ. Βογιατζής

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το