Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μεγάλη πυρκαγιά στις Γλαφυρές

Από το δυνατό αέρα κάηκαν πουρνάρια και καλλιέργειες σε 30 στρέμματα
Από το δυνατό αέρα κάηκαν πουρνάρια και καλλιέργειες σε 30 στρέμματα

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε πανθεσσαλικό μάλιστα επίπεδο, μετά την εκδήλωση φωτιάς στην περιοχή των Γλαφυρών, χθες το μεσημέρι, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες.

Πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Μαγνησία και τους Νομούς Λάρισας και Τρικάλων έσπευσαν στην περιοχή για την κατάσβεση, καθώς οι επικρατούσες συνθήκες με κύριο χαρακτηριστικό τον αέρα, είχαν δημιουργήσει ένα αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο περιστατικό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με υδροφόρες και του Δήμου Βόλου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα. Τέσσερις ώρες περίπου μετά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, αποτρέποντας καταστροφές σε ποιμνιοστάσια και αγροτικές εγκαταστάσεις. Κάηκε δάσος, κυρίως πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση σε έκταση 30 περίπου στρεμμάτων.

Η αιτία της φωτιάς είναι άγνωστη. Διερευνάται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Από τις πρώτες ωστόσο μαρτυρίες φαίνεται να ενισχύεται η άποψη ότι πιθανότητα να οφείλεται σε απροσεξία. Τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης φαίνεται να δείχνουν ότι ξεκίνησε από σημείο κοντά σε ποιμνιοστάσιο.

Μόλις ενημερώθηκε η Πυροσβεστική, η κινητοποίηση ήταν άμεση και μέσα σε σύντομο σχετικά χρόνο στην περιοχή βρέθηκαν πολλές δυνάμεις της υπηρεσίας.

Στο σημείο έσπευσαν αρχικά πυροσβεστικά οχήματα από το Βόλο, τη Βιομηχανική περιοχή και τον Αλμυρό. Στη συνέχεια έφτασαν πυροσβεστικά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Συνολικά στην περιοχή αναπτύχθηκαν 10 πυροσβεστικά οχήματα και 30 πυροσβέστες με επικεφαλής το διοικητή της Πυροσβεστικής Θεσσαλίας κ. Νικ. Μιχαλάκη. Ακόμη στην κατάσβεση συμμετείχαν 12 άτομα από το πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν οκτώ υδροφόρα οχήματα του Δήμου Βόλου με υπαλλήλους και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

«Ήταν μία δύσκολη φωτιά. Ο αέρας δυσχέραινε πολύ το έργο των πυροσβεστών. Η προσπάθεια ήταν να αλλάξουμε την πορεία της φωτιάς, που προς στιγμή άρχισε να κατευθύνεται σε σπίτια του οικισμού και γεωργικές εγκαταστάσεις. Εκεί δόθηκε η «μάχη»» σημείωσε ο κ. Μιχαλάκης.

Περίπου στις 8 το βράδυ η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη παρέμενε στην περιοχή και επιχειρούσε μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της. Πυροσβεστικό όχημα θα παρέμεινε και στη διάρκεια της νύχτας για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Όπως επισημαίνεται από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για κανένα λόγο και να αποφεύγουν θερμές εργασίες. «Μία σπίθα από οξυγονοκόλληση, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φωτιά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο διοικητής της Πυροσβεστικής του Βόλου κ. Χαρ. Πόζογλου.

Παράλληλα επισημαίνεται η προσοχή των ιδιωτών που έχουν οικόπεδα και είναι ακαθάριστα από χόρτα. Ειδικά αν τα οικόπεδα αυτά είναι σε κατοικημένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές πυρκαγιές στη Μαγνησία και η Πυροσβεστική βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το