Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Κύκλωμα εμπορίας «μαϊμού» αυτοκινήτων στο Βόλο

 

 

Έως και χθες εντοπίστηκαν 40 «μεταλλαγμένα» αυτοκίνητα, ενώ τα κέρδη του κυκλώματος που δρούσε τα δυόμιση τελευταία –τουλάχιστον- χρόνια ξεπερνούν τις 90.000 ευρώ

 

Η αστυνομική έρευνα δεν έχει ακόμη φτάσει στην άκρη του νήματος…

Σύλληψη 52χρονου σε αποθήκη του οποίου στο Διμήνι βρέθηκαν δύο κλεμμένα πολυτελή ΙΧ

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές κύκλωμα, με μεγάλα κέρδη και πολύμορφη δράση, στο χώρο εμπορίας και διακίνησης αυτοκινήτων, βρίσκονται οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου. Όσο προχωρά η έρευνά τους, που ξεκίνησε πριν από τα Χριστούγεννα, έκπληκτοι διαπιστώνουν πως η δράση των μελών του κυκλώματος δεν σταματά. Το ένα στοιχείο φέρνει το άλλο και η υπόθεση με τα «μαϊμού» αυτοκίνητα φαίνεται να έχει βάθος. Είναι μία από τις σοβαρότερες και αρκετά δύσκολες που πρέπει να φέρει σε πέρας η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, ενώ ακόμη οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στην άκρη του νήματος, όμως η έρευνα οδηγεί συνεχώς και σε νέα άτομα –που φέρονται να έχουν εμπλοκή με το κύκλωμα ή συνεργασία- αλλά και επιπλέον παράνομη δραστηριότητα. Έως τώρα έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενα δύο άτομα, χθες συνελήφθη ένα ακόμη, αναζητείται ένα τέταρτο και εξετάζεται τυχόν εμπλοκή και πέμπτου ατόμου.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δύο ατόμων, ηλικίας 27 και 34 ετών (ενός φανοποιού και ενός ιδιωτικού υπαλλήλου) και οι οποίοι χθες – μετά την απολογία τους στον Ανακριτή Βόλου – κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στην φυλακή.

Χθες συνελήφθη ένας 52χρονος συνταξιούχος, ενώ αναζητείται ένα ακόμη άτομο και διερευνάται ο βαθμός εμπλοκής δύο άλλων.

Η έρευνα φαίνεται να οδηγεί στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – όπως χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία – που δρούσε από τα μέσα τουλάχιστον του 2010 και διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων κατ’ εξακολούθηση, αποσυναρμολόγηση αυτών και επισκευή εξ αρχής τρακαρισμένων αυτοκινήτων.

Έως τώρα, διαπιστώθηκαν πωλήσεις 40 τέτοιων «μαϊμού» αυτοκινήτων. Δεν είναι λίγοι ωστόσο οι πολίτες, οι οποίοι αγόρασαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (από μάντρες της Μαγνησίας) μέσα στην τελευταία διετία, οι οποίοι σπεύδουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας για περαιτέρω πληροφορίες με σκοπό να διαπιστώσουν αν έπεσαν θύματα του κυκλώματος και τελικά το αυτοκίνητο που αγόρασαν είναι «μαϊμού».

Το κουβάρι της μεγάλης αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται ως εξής: Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου είχε την πληροφορία ότι άτομα (από το Βόλο) φέρνουν κλεμμένα αυτοκίνητα, που στη συνέχεια διαλύουν και με τα εξαρτήματά τους συναρμολογούν άλλα αυτοκίνητα, συνήθως τρακαρισμένα. Η πληροφορία αφορούσε για ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, που έφεραν από την Νίκαια της Αθήνας. Η έρευνα των αστυνομικών οδήγησε στα ίχνη των δύο ήδη προφυλακισμένων. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τα δύο αυτά άτομα να παραλαμβάνουν το κλεμμένο αυτοκίνητο. Έτσι έγινε η αρχή. Η αστυνομική έρευνα, έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έδειξε ότι οι δύο συλληφθέντες αγόραζαν σε πολύ χαμηλές τιμές εκτενώς τρακαρισμένα αυτοκίνητα (Ι.Χ.Φ., τζιπ και Ι.Χ.Ε). Στη συνέχεια, ο συνεργός τους, με τη συνδρομή αγνώστων λοιπών δραστών, αφαιρούσε οχήματα ίδιας μάρκας, τύπου και χρώματος από διάφορες πόλεις της χώρας μας, τα οποία μετέφερε ο ίδιος στην πόλη του Βόλου. Ακολούθως, οι δύο συλληφθέντες αποσυναρμολογούσαν το κλεμμένο όχημα και επισκεύαζαν εξ αρχής το τρακαρισμένο αυτοκίνητο, τοποθετώντας σ’ αυτό κάθε εξάρτημα-ανταλλακτικό του κλεμμένου οχήματος.

Τα επισκευασμένα αυτοκίνητα τα μετέφεραν προς πώληση σε μάνδρα πώλησης αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, εξαπατώντας με αυτόν τον τρόπο τους μελλοντικούς αγοραστές, οι οποίοι και θεωρούσαν πως αγόραζαν αυτοκίνητο – ευκαιρία.

Στο χώρο εργασίας του 27χρονου συλληφθέντα βρέθηκαν δύο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα, τα οποία είχαν κλαπεί από τη Νίκαια Αττικής και τη Λιβαδειά Βοιωτίας το τελευταίο 10ήμερο. Στον εκεί χώρο βρέθηκαν επιπλέον δύο τρακαρισμένα αγροτικά αυτοκίνητα ίδιας μάρκας, τύπου και χρώματος με τα αφαιρεθέντα αυτοκίνητα, προκειμένου να τοποθετήσουν σ’ αυτά τα ανταλλακτικά μέρη των κλαπέντων οχημάτων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι συλληφθέντες έχουν προβεί σε αποσυναρμολόγηση – επισκευή και πώληση τουλάχιστον οκτώ ακόμη κλαπέντων οχημάτων.

 

Αποκαλυπτική έρευνα

 

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου έφερε χθες και νέα στοιχεία. Όπως έγινε γνωστό, χθες συνελήφθη ένας 52χρονος συνταξιούχος, καθώς σε αποθήκη που διατηρεί στο Διμήνι βρέθηκαν δύο πολυτελή οχήματα (μάρκας Αudi και Mercedes), τα οποία – όπως προέκυψε – είχαν κλαπεί από την Κατερίνη και την Πρέβεζα. Τα αυτοκίνητα αυτά ήταν «καθαρά» και όπως θεωρούν οι αστυνομικοί προορίζονταν για αποσυναρμολόγηση και τα εξαρτήματά τους να τοποθετηθούν σε αντίστοιχα τρακαρισμένα (ίδιου χρώματος και μάρκας) που επισκεύαζαν τα μέλη του κυκλώματος. Τα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Επίσης σε έρευνα που έγινε σε γραφείο που διατηρεί ο 52χρονος, βρέθηκε ένα περίστροφο με 52 σφαίρες. Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα.

Από την Αστυνομία ανακοινώθηκε χθες ότι, όπως προέκυψε από την συνέχεια των αστυνομικών ερευνών που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, οι συλληφθέντες κατά το χρονικό διάστημα δράσης της οργάνωσης, είχαν παραδώσει προς πώληση σε μάνδρα πώλησης αυτοκινήτων, συνολικά τριάντα έξι (36) αυτοκίνητα διαφόρων τύπων: (14) SUZUKI  JIMNY, (6) PEUGEOT 207/206, (3) SUZUKI  SWIFT, (2) FORD FOCUS,  (2) TOYOTA AYGO, (1) SUZUKI VITARA, (1) MITSYBISHI L200, (1) NISSAN NAVARA, (1) FORD RANGER,  (1) TOYOTA YARIS, (1) SUBARU JUSTΥ (1) RENAULT CLIO, (1) SUZUKI IGNIS και (1) SUZUKI 4X4. Από τα αυτοκίνητα αυτά κατασχέθηκαν τέσσερα, ως προϊόντα της παράνομης δράσης της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες μαζί με (αγνώστους, τυπικά έως τώρα) συνεργούς τους αφαιρούσαν αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της χώρας, τα οποία μετέφεραν στο Βόλο και στη συνέχεια τα αποσυναρμολογούσαν και τοποθετούσαν τα εξαρτήματά τους σε άλλα τρακαρισμένα ιδίου τύπου που ήδη είχαν αγοράσει μέσω διαδικτύου. Τα επισκευασμένα αυτοκίνητα τα πουλούσαν σε μικρότερες τιμές από αυτές που διατίθενται στην αγορά, προκειμένου να πετύχουν άμεση πώλησή τους.

Από κάθε όχημα αποκόμιζαν όφελος που κυμαίνονταν από 2.000 ευρώ (για τα μικρά οχήματα) έως 10.000 (για τα μεγάλα οχήματα). Το συνολικό κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ.

Η έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, τώρα επικεντρώνεται σε τυχόν συμμετοχή ή γνώση, των όσων συνέβαιναν, του ιδιοκτήτη της μάντρας, όπου πωλούνταν τα αυτοκίνητα, ενώ διερευνάται αν και άλλες μάντρες είχαν πουλήσει ή πουλούσαν κατά διαστήματα τα «μαϊμού» αυτοκίνητα.

 

Ο τρόπος δράσης

του κυκλώματος

 

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, τα δύο άτομα που έως τώρα έχουν κατηγορηθεί επίσημα φέρονται να αγόραζαν τρακαρισμένα αυτοκίνητα από ασφαλιστικές εταιρίες ή ιδιώτες σε πολύ χαμηλές τιμές έως και 1000 ευρώ. Τα αυτοκίνητα αυτά κρίνονταν μη επισκευάσιμα ή ασύμφορα για επισκευή. Άφηναν τον «σκελετό» τους, τον ισιώνανε σε ειδική πρέσα και στη συνέχεια έδιναν «παραγγελία» για τα υπόλοιπα μέρη του οχήματος, σε ίδια μάρκα και χρώμα. Οι συνεργοί τους προχωρούσαν σε κλοπές αυτοκινήτων, που στη συνέχεια έφερναν στο Βόλο, τα αποσυναρμολογούσαν και τα τοποθετούσαν στα τρακαρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία έφτιαχναν σαν «καινούργια».

Η πώλησή τους γινόταν μέσω μάντρας (βρίσκεται σε περιφερειακό Δήμο της Μαγνησίας). Η έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου συνεχίζεται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το