Photo Gallery, Οικονομία

Πτωτική πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο

 

Σε αντίθεση με το ανοδικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών

Σωκρ. Λαζαρίδης: Υπομονή και στωικότητα για το 2012

 

 

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση του 2012, κόντρα στο ανοδικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Απογοητευτική ήταν η εικόνα του όγκου των συναλλαγών, η αξία των οποίων μόλις ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ.

 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 673,71 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,99%.

 

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 11,324 εκατ. ευρώ.

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,22% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,85%.

 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της MIG (+1,90%) και της Coca Cola 3E (+0,60%).

 

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-7,12%), της Alpha Bank (-5,20%), της Μυτιληναίος (-3,83%), του ΟΤΕ (-2,78%) και της Εθνικής (-2,47%).

 

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν μόνο οι δείκτες των Χημικών (+4,83%), της Υγείας (+1,36%) και των Τροφίμων (+0,58%).

 

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-3,61%), των Τηλεπικοινωνιών (-2,78%) και των Τραπεζών (-2,20%).

 

Ανοδικά κινήθηκαν 47 μετοχές, 74 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές.

 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ακρίτας +29,45%, Σάνυο +20,00%, Τεγόπουλος +19,44% και Compucon+19,23%.

 

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Dionic -30,00%, Εβροφάρμα -29,90%, Κλουκίνας- Λάππας -23,28% και PC Systems-19,48%.

 

Συνάλλαγμα

 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,2951 δολάρια.

 

Το ευρώ βρίσκεται στα 99,560 γεν, στο 0,8346 με τη στερλίνα και στο 1,2168 με το ελβετικό φράγκο.

 

Η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφώνεται στα 76,915 γεν.

 

Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5514 με τη στερλίνα και στο 0,9393 με το ελβετικό φράγκο.

 

Λαζαρίδης: Υπομονή και στωικότητα για το 2012

«Εν αναμονή των κρίσιμων γεγονότων για την ελληνική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, που είναι πιθανό να εντείνουν το βαθμό αβεβαιότητας στην αγορά μας, θα χρειαστεί όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή να επιστρατεύσουν την υπομονή και την στωικότητά τους προκειμένου να παραμείνει το δίκτυο πρόσβασης στην επενδυτική κοινότητα ενεργό και αξιόμαχο» τόνισε ο πρόεδρος του Χ.Α, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας στην πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης, με την κοπή της πίτας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Επίσης τόνισε ότι παρά την αρνητική ψυχολογία που προκαλεί η συρρίκνωση των μεγεθών της αγοράς, και σε αναμονή αναστροφής του κλίματος, το Χ.Α. θα εντείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας προκειμένου να συνεχίσει να καλύπτει αποτελεσματικά την παροχή ενός υψηλού επιπέδου πληροφόρησης προς το επενδυτικό κοινό και επεσήμανε ότι τι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ενδυνάμωσης των προϊόντων και των υπηρεσιών που διατίθενται από το δίκτυό της ΕΧΑΕ, όπως το ΧΝΕΤ, η διαμόρφωση ελκυστικότερης τιμολογιακής πολιτικής για την αγορά παραγώγων και η αγορά ρύπων με στόχο την ισχυροποίηση του δικτύου των συμμετεχόντων στην αγορά μας.

 

O Πρόεδρος του Ομίλου ΕΧΑΕ κ. Ιάκωβος Γεωργάνας κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του σημείωσε: “Το κλίμα μπορεί να αναστραφεί το 2012 με την άμεση προώθηση των επενδυτικών έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ όπως οι 4 οδικοί άξονες τα λιμενικά για τα κρουαζιερόπλοια και τα έργα του μετρό. Επίσης το πολιτιστικό συγκρότημα στο ΔΕΛΤΑ Φαλήρου που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νιάρχου και το ενεργειακό έργο «ΉΛΙΟΣ», σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων”

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η Ελένη Λουρή, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, ο Γιώργος Κούμπας, ΓΓ της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, ο Παναγιώτης Καβουρόπουλος, Πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, η Μαρία Αρβανιτοπούλου Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, ΓΓ της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών και ο Χαράλαμπος Εγγλέζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το