Photo Gallery, Τοπικά

Εμβολιασμοί παιδιών από Γιατρούς του Κόσμου

Από αριστερά το μέλος των Γιατρών του Κόσμου κ. Θεοκλής Πιέρος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς και ο παιδίατρος κ. Σωτήρης Χατζηπρίμος

Δραματική αύξηση των Ελλήνων ανασφάλιστων και απόρων που αγγίζει ακόμη και το 30% και οι οποίοι μεταβαίνουν στα πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου για να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα σε σχέση με τα παλαιότερα. Από χθες στο Βόλο βρίσκονται δύο γιατροί, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος, της συγκεκριμένης διεθνούς ανθρωπιστικής μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης, οι οποίοι προχωρούν σε εμβολιασμό των παιδιών αλλά και στις προληπτικές εξετάσεις για τη στοματική υγεία.

Από νωρίς το πρωί γονείς μετέβησαν στο χώρο του ΚΑΠΗ, που λειτουργεί στη συμβολή των οδών Δον Δαλεζίου – Κωνσταντά, προκειμένου να εξεταστούν τα παιδιά τους από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Αυτό που προκύπτει από τις χθεσινές εξετάσεις στα παιδιά, είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν ξεκινήσει καν τη σειρά των εμβολιασμών που απαιτούνται ή την είχαν ολοκληρώσει σε ένα  ποσοστό. Και ο λόγος είναι οικονομικός, αφού οι εμβολιασμοί κοστίζουν.

Το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου, που αποτελείται επίσης από έναν νοσηλευτή και ένα διοικητικό συντονιστή, θα βρίσκεται και σήμερα στο Βόλο, όπου τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα θα εξετάζουν και θα εμβολιάζουν στο χώρο του ΚΑΠΗ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους γονείς που θέλουν να κλείσουν ραντεβού για τα παιδιά τους ή για τους ίδιους είναι 2421020412.

Η πρωτοβουλία για την έλευση των Γιατρών του Κόσμου ανήκει στο Δήμο Βόλου.

Μάλιστα, χθες, δεκάδες ήταν οι γονείς που ενδιαφέρθηκαν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς τόνισε πως «είναι πραγματικά μια πολύ καλή στιγμή για την πόλη του Βόλου, καθώς οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται εδώ μετά από πρόσκληση του Δήμου, για να καλύψουν για ένα διήμερο μια σημαντική ανάγκη που αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών. Μάλιστα, οι εμβολιασμοί είναι απολύτως απαραίτητοι για τη διαφύλαξη της υγείας τους. Παράλληλα, μπορούν να κάνουν και μια οδοντιατρική εξέταση. Μάλιστα, όταν οι Γιατροί του Κόσμου αποχωρήσουν, θα μας αφήσουν μια λίστα με πράγματα που εμείς, οι γιατροί, πρέπει να παρακολουθήσουμε, όπως είναι τα επαναληπτικά εμβόλια και οι επαναληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις».

Το μέλος των Γιατρών του Κόσμου κ. Θεοκλής Πιέρος τόνισε πως «επειδή γυρίζω όλη την Ελλάδα, βλέπω πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε ιατρική περίθαλψη, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε μονάδα οφθαλμολογική, παιδιατρική, οδοντιατρική, γενικής ιατρικής, γυναικολογική. Όλες οι μονάδες συντηρούνται με χορηγούς και από τα χρήματα που δίνει ο κόσμος. Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η μεγάλη αύξηση των Ελλήνων που είναι ανασφάλιστοι και έρχονται στα πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου για να εξεταστούν, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Η αύξηση αυτή αγγίζει και το 30%. Για παράδειγμα, στο πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη οι μισοί εξεταζόμενοι είναι μετανάστες και οι άλλοι μισοί Έλληνες. Στην Αθήνα το ποσοστό Ελλήνων είναι στο 40%. Γενικά μέσα στο 2012 εξετάστηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου 50.000 άτομα, εκ των οποίων τα παιδιά ήταν 5.000».

Μάλιστα τόνισε πως μεγάλες ανάγκες υπάρχουν στον εμβολιασμό των παιδιών, αλλά και στις οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου υπάρχουν σε Αθήνα, Πέραμα, Χανιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και δραστηριοποιούνται εδώ και 22 χρόνια.

Από την πλευρά του ο παιδίατρος κ. Σωτήρης Χατζηπρίμος τόνισε ότι «κάνουμε όλα τα εμβόλια, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, όπως για την ιλαρά, τον κοκίτη, την ανεμοβλογιά, την ερυθρά, τον τέτανο, την πνευμονία. Το μόνο εμβόλιο που δεν έχουμε να κάνουμε, είναι αυτό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, ενημερώνουμε τις μητέρες για όποιες συνέπειες μπορεί να προκύψουν από τον εμβολιασμό, αλλά και για τις επόμενες δόσεις εμβολιασμού που πρέπει να γίνουν στα παιδιά τους. Αυτό που βλέπουμε είναι η αύξηση του αριθμού των παιδιών των οποίων οι γονείς τους δεν έχουν χρήματα για να κάνουν τον εμβολιασμό. Άλλωστε υπάρχουν εμβόλια ακόμη και των 50 ευρώ».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το