Photo Gallery, Τοπικά

Αυστηρότεροι όροι για τραπεζοκαθίσματα σε Βόλο, Αγριά, Αγχίαλο και Μακρινίτσα

Οι καταστηματάρχες με νέα τροποποίηση στην κανονιστική, προς το αυστηρότερο, καλούνται να συμμορφωθούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

Η άρνηση των καταστηματαρχών να εφαρμόσουν την κανονιστική απόφαση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στο κέντρο του Βόλου αλλά και στις δημοτικές ενότητες δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, με τις καταγγελίες και τις εισαγγελικές παρεμβάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Οι καταστηματάρχες με νέα τροποποίηση στην κανονιστική, προς το αυστηρότερο, καλούνται να συμμορφωθούν σε κανόνες που καταστρατήγησαν και να «πληρώσουν» για το γεγονός ότι αρνούνται να αποδεχθούν ότι στους πεζοδρόμους πρέπει να κυκλοφορούν και πεζοί. Τη σχετική απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου.

Στο εξής, ειδικά στους πεζόδρομους της οδού Αντωνοπούλου και Τοπάλη, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται μόνο επί της πρόσοψης των καταστημάτων και όχι στο μέσον του πεζόδρομου. Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα επιτρέπεται σε δύο σειρές.

Επίσης θα επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους παράλληλους της Ερμού πεζόδρομους (Δ. ΚονταράτουΤ. Οικονομάκη κ.λπ.) σε δύο σειρές έμπροσθεν του καταστήματος.

Στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, όπως η Κουμουνδούρου, που είναι οριοθετημένοι με σταθερά εμπόδια (κάγκελα) για τους πεζούς και τα οχήματα, επιτρέπεται η ανάπτυξη αποκλειστικά μιας σειράς σκαμπό εσωτερικά του κάγκελου, αποκλειστικά επί της πρόσοψης κάθε καταστήματος και σε επαφή με αυτό, έως 0,70 μ. Απαγορεύεται αυστηρά η ανάπτυξη κάθε άλλου κινητού ή σταθερού αντικειμένου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος 1,50 μ.για τη διέλευση των πεζών.

Στην Αγριά, από το πρώην κέντρο «Διόνυσος» έως την πρόσοψη της οδού Α. Παπανδρέου (αυτής συμπεριλαμβανομένης), ο χώρος της προβολής του πρώην κέντρου «Διόνυσος» και του χώρου Ηρώου Πεσόντων, επί της παραλίας θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο χώρος εκδηλώσεων, χώρος εκθέσεων του Δήμου και τοποθέτησης πάγκων ή ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από υπηρεσίες ή φορείς του Δήμου ή των δημοτικών του επιχειρήσεων για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. ΚΑΠΗ)»

Στην Αγχίαλο, τα καταστήματα που προβάλλονται στον παραλιακό πεζόδρομο, καθώς και τα καταστήματα της οδού Κασνέτη, από την οδό Διαμαντοπούλου και δυτικότερα, μπορούν να τοποθετήσουν μια σειρά τραπεζοκαθίσματα επί του πεζόδρομου, επί της πλευράς της θάλασσας με την προϋπόθεση να αφεθεί διάδρομος ελάχιστου πλάτους 3.00 μ. σε όλο το μήκος της παλιάς παραλίας.

Τυχόν στέγαστρα θα κατασκευάζονται με ξύλινο φέροντα οργανισμό και θα επικαλύπτονται από περσίδες, που να σκιάζουν μεν τον υποκείμενο χώρο, αλλά και να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, γεγονός που δεν επιτυγχάνεται με το μουσαμά τους καλοκαιρινούς μήνες (φαινόμενο γάστρας), θα υπάρχει όμως κάτω από τα πηχάκια η δυνατότητα να ανοίγει η τέντα σε περίπτωση βροχής ή άλλως η επικάλυψη με τέντα επίπεδη μονοκλίνης από πανί μονόχρωμο και στις δύο επιφάνειες, άνευ σχεδίων, χρώματος ανοικτού λευκού ή μπεζ αποκλειστικά.

Το ελάχιστο καθαρό ύψος των στεγάστρων θα είναι 2,2 μ. Στις θέσεις των δέντρων θα αφήνεται υποχρεωτικά ελεύθερος χώρος περιξ αυτών, κατ’ ελάχιστο ένα μέτρο. Η απόσταση αυτή υπολογίζεται από την επιφάνεια του κορμού κάθε δέντρου.

Οι παραπάνω κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους θεωρούνται δημοτικό έργο κατασκευασμένο με δαπάνες των ιδιωτών.

Οι κατασκευές αυτές θα επιτρέπονται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και της Διεύθυνσης της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, αφού εξεταστεί ο σχετικός φάκελος που θα υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους και αφού εξετάζονται οι διαστάσεις, ο όγκος κ.λπ. αναλογικά με τις διατάξεις της παραλίας του Βόλου. Σε περίπτωση καταστρατήγησης των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται με την κανονιστική θα ανακαλείται η άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Επίσης ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα πρέπει να άρει εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση της ανάκλησης κάθε κατασκευή, ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση θα το κάνει διά των υπηρεσιών του ο Δήμος, καταλογίζοντας σε αυτόν όλες τις σχετικές δαπάνες και έξοδα.

Οι παραπάνω προδιαγραφές θα ισχύουν ωσότου προκύψει ένα υπόδειγμα κατασκευής που θα ακολουθούν όλοι υποχρεωτικά, μετά από σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα διεξαχθεί.

Τα στέγαστρα θα πρέπει να απέχουν προς την πλευρά της θάλασσας 2,00 μ. από την άκρη του κρηπιδότοιχου και να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα για την προστασία των πεζών και κυρίως των παιδιών από πτώση στη θάλασσα, όπου αυτό θεωρηθεί αναγκαίο από τη Λιμενική Αστυνομία.

Ανάμεσα στα στέγαστρα δύο διαδοχικών καταστημάτων θα πρέπει να αφήνεται διάδρομος καθαρού πλάτους τουλάχιστον 2,00 μ. όπου δεν είναι προέκταση του κάθετου δρόμου προς τη θάλασσα, ενώ όταν είναι, να έχει το πλάτος του δρόμου, εκτός αν ο κάθετος προς τον πεζόδρομο δρόμος, είναι αδιέξοδος στο σημείο αυτό. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να κάνουν χρήση του παραλιακού πεζόδρομου και τα καταστήματα που βρίσκονται στις γωνίες της οδού Ελ. Αεροπορίας – Κασνέτη και έχουν προβολή στην Ελ. Αεροπορίας

Κεντρικός Πεζόδρομος Ελ. Αεροπορίας: Επί του κεντρικού πεζοδρόμου επιτρέπεται η ανάπτυξη δύο ή τριών σειρών τραπεζοκαθισμάτων επί της πρόσοψης του καταστήματος, μετά από έγκριση της υπηρεσίας, κρίνοντας κατά περίπτωση.

Πλατείες Αγχιάλου: Επί των πλατειών Ν. Αγχιάλου, Μικροθηβών, Αϊδινίου η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων γίνεται μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος με περιορισμό της κατάληψης σε ποσοστό μικρότερο του 50% της συνολικής επιφάνειας της πλατείας μετά από οριοθέτηση της υπηρεσίας. Απαγορεύονται οι μόνιμες και κάθε άλλου είδους κατασκευές πλην ομπρελών.

Επί της οδού Ελευθερίας μπορεί να επιτραπεί η ανάπτυξη μιας σειράς τραπεζοκαθισμάτων ή μιας σειράς σκαμπό, αποκλειστικά της πρόσοψης κάθε καταστήματος και μετά από τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και με σύμφωνη γνώμη της Δ/σης Βιώσιμης Κινητικότητας. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ψυγείων, πάγκων, σταντ και γενικά οποιουδήποτε αντικειμένου εμποδίζει την ελεύθερη διέλευση πεζών από τα πεζοδρόμια της οδού Ελευθερίας.

Στη Μακρινίτσα

Στην κεντρική πλατεία η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα επιτρέπεται επί της πρόσοψης των καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη αυτών, πέρα από την προέκταση της όψης, ώστε να διασφαλίζεται η απαράμιλλη θέα του τοπίου προς τον Παγασητικό.

Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων παράλληλα με το κιγκλίδωμα της κεντρικής πλατείας, ώστε να διασφαλίζεται η διέλευση πεζών για την απόλαυση της θέας. πέριξ του μνημείου των Ηρώων και σε απόσταση 1,5 μέτρο δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Στο λιθόστρωτο από την πλατεία προς το Αρχοντικό Βατσαρέα – Μαυράκη, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί της πρόσοψης των καταστημάτων, εφόσον εξασφαλίζεται ικανός διάδρομος για τη διέλευση πεζών και φορτωμένων ζώων. Τα καταστήματα επί του συγκεκριμένου πεζόδρομου, μπορούν να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα επί της κεντρικής πλατείας.

Απαγορεύεται στα παρακείμενα του πεζοδρόμου καταστήματα, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τεντών, σκεπάστρων, ομπρελών, κατά μήκος της οδού από το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων μέχρι και την κεντρική πλατεία. Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση αντικειμένων, προϊόντων και κάθε άλλου κινητού πράγματος. Επιτρέπεται η έκθεση προϊόντων σε προθήκες πλάτους 0,40 εκ. μόνο επί των προσόψεων των καταστημάτων και σε ύψος από το έδαφος 0,65 εκ. Τα εκθέματα και τα προς πώληση προϊόντα τοποθετούνται μόνον εντός προθηκών και απαγορεύεται η ανάπτυξη τεντών, ομπρελών, σκεπάστρων. Επιτρέπεται μόνο η ανάπτυξη ξύλινων τραπεζοκαθισμάτων.

Στις παραλίες

Στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας (εκτός των προσόψεων καταστημάτων) μπορούν να τοποθετούνται ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια μέσα αναψυχής και καντίνες με τη σχετική άδεια από την αρμόδια υπηρεσία. Προϋπόθεση για την παραχώρηση αυτών των χώρων, θα είναι η καταγραφή των συγκεκριμένων σημείων με τις ανάλογες διαστάσεις κατά μήκος του αιγιαλού σε τοπογραφικό διάγραμμα, που θα εκδοθεί από την Τεχνική Υπηρεσία ή τη Δ/ση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου και θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Λιμενικού.

Εκτός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μπορούν να αναπτύσσουν κινητά πράγματα – εμπορεύματα και τα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά και μόνο σε πάγκους ή stand 0,70 μ., στα οποία θα χορηγείται η απαιτούμενη άδεια, μετά την καταβολή του αντίστοιχου τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προϋπόθεση ανάπτυξης εμπορευμάτων σε χώρους πεζοδρομίου είναι η ύπαρξη διαδρόμου διέλευσης πεζών πλάτους τουλάχιστον 3 μέτρων. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαγορεύεται. Απαγορεύεται επίσης η ανάπτυξη εμπορευμάτων και κάθε άλλης κατασκευής ή πράγματος επί του οδοστρώματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το