Photo Gallery, Τοπικά

Στα αζήτητα το πετρέλαιο θέρμανσης

Κανένας δεν ζητεί πετρέλαιο θέρμανσης

 

Σε αποχή από τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων τους με πετρέλαιο θέρμανσης έχουν προχωρήσει από χθες οι πρατηριούχοι καυσίμων στη Μαγνησία, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις υψηλές τιμές, με τις οποίες διατίθεται φέτος το καύσιμο στην αγορά, τιμές που είναι κατά 40% υψηλότερες των περυσινών.

Ο καλός και ζεστός καιρός, που αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο, αλλά κυρίως οι πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, το έχουν φέρει στα αζήτητα… Σύμφωνα με πρατηριούχους του Βόλου, «ούτε τηλέφωνο δεν χτυπάει για παραγγελία»…

Από την πλευρά τους οι πρατηριούχοι, που αύριο θα απεργήσουν μαζί με τη ΓΕΣΕΒΕΕ, δεν ανεφοδιάζουν τα πρατήριά τους με πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς θεωρούν ότι η τιμή του είναι πολύ υψηλή και η ζήτησή του ελάχιστη. Παράλληλα ασκούν κατ’ αυτόν τον τρόπο πίεση στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχε προχθές η Ομοσπονδία τους με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Οι πρατηριούχοι επισημαίνουν ότι δεν θα πωλήσουν πετρέλαιο και ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Δεν αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης, δεν πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης» προσθέτουν.

Επικρίνουν επίσης την κυβέρνηση για το ότι πλήττει το σύνολο των πολιτών λόγω της αδυναμίας της να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Πάντως μέχρι 30 Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες, σύστημα GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά μέσα και η ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων με ραδιοϊσότοπα.

«Δεν παραλαμβάνει κανένας συνάδελφος πετρέλαιο. Κάνουμε μποϊκοτάζ, για να πέσει η τιμή» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Άγγ. Τσαβές.

Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στην εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων, δηλαδή και στα διυλιστήρια.

Σε ό,τι αφορά στην τιμή του πετρελαίου, αυτή κυμαινόταν χθες στο Βόλο στο 1,34-1,35 ευρώ το λίτρο, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη, βεβαίως, πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικές και φθηνότερες μορφές θέρμανσης.

«Δεν παίρνει κανένας τηλέφωνο. Κανένας καταναλωτής δεν παραγγέλνει. Αιτίες η ζέστη και η φτώχεια. Δεν χτυπάει το τηλέφωνο. Τα αυτοκίνητα κάθονται» σημειώνει ο πρατηριούχος Τ. Κόπανος. Πρατηριούχοι υπολογίζουν πως οι παραγγελίες πετρελαίου φέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (καθώς η τιμή είναι ακριβότερη κατά 40%) και ότι από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο εκατοντάδες πρατήρια.

«Ούτε μπετονάκι δεν ζητούν. Μου θυμίζει άλλο μέρος του κόσμου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόπανος.

«Τσίμπησε» η τιμή της αμόλυβδης

Δεν σταματούν οι αυξήσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, καθώς με τις πρώτες βροχές και την ανάγκη κίνησης με αυτοκίνητα, αυξήθηκε και η κατανάλωση. Η αμόλυβδη πωλούταν χθες και προχθές στα πρατήρια του Βόλου από 1,746 μέχρι 1,899 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν και φθηνότερες τιμές. Στο Παρατηρητήριο Τιμών του ΥΠΕΚΑ πάντως χθες δεν αναγράφονταν τιμές για το υγραέριο κίνησης, το οποίο χρησιμοποιούν ήδη πολλά οχήματα.

Πέρυσι στις 3 Νοεμβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαινόταν από 0,90 μέχρι 0,969 ευρώ το λίτρο, ενώ της αμόλυβδης βενζίνης από 1,607 μέχρι 1,698 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα στις 5 Νοεμβρίου του 2010 οι μέσες τιμές της αμόλυβδης στο Βόλο ήταν 1,486 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης 0,693 ευρώ.

Οι καταναλωτές θα μπορούν εξάλλου με μία ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να πληροφορούνται αυτόματα, αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου, που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους. Θα λειτουργήσει και μία τηλεφωνική γραμμή (210- 4802552) για όσους δεν μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το