Photo Gallery, Τοπικά

Ανενεργά τα μικροβιολογικά εργαστήρια


Επιτακτική είναι η ανάγκη για πρόσληψη παρασκευαστών στα μικροβιολογικά εργαστήρια στα Κέντρα Υγείας

 

 

Σε Αργαλαστή, Ζαγορά και Σκόπελο

 

Ακόμη ένα μικροβιολογικό εργαστήριο, αυτή τη φορά του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής, είναι ανενεργό εδώ και μερικές ημέρες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής αυτής να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο Βόλου για να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις. Εκτός από την Αργαλαστή και στα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς και Σκοπέλου δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια ελλείψει προσωπικού.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Επιτακτική είναι η ανάγκη για την πρόσληψη παρασκευαστών, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού σε αυτή την ειδικότητα, απενεργοποιούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα Κέντρα Υγείας.

Μέχρι πρότινος δεν γίνονταν οι μικροβιολογικές εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς και Σκοπέλου. Πλέον σε αυτά έχει προστεθεί εδώ και λίγες ημέρες το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Νέλη Χονδρογιάννη «στο εργαστήριο δραστηριοποιούνταν δύο παρασκευάστριες εκ των οποίων η μία έχει μετακινηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο. Πλέον και η εναπομείνασα δεν μπορεί να παρέχει άλλο τις υπηρεσίες. Επίσης και η μικροβιολόγος που εργαζόταν στο Κέντρο Υγείας μετακινήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο. Έτσι αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση των μικροβιολογικών εξετάσεων».

Οι κάτοικοι όμως διαμαρτύρονται και ζητούν να εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας, δίχως να αναγκάζονται να έρχονται στο Βόλο για να εξυπηρετηθούν δεδομένης της σωματικής ταλαιπωρίας αλλά και της οικονομικής αδυναμίας κυρίως των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων «η κατάσταση αυτή επιφέρει τη σταδιακή υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα κυριότερα προβλήματα των Κέντρων Υγείας ήταν η έλλειψη οδηγών για να καλυφθούν οι βάρδιες. Πλέον προκύπτουν ζητήματα αναστολής παροχής ιατρικών υπηρεσιών λόγω και της έλλειψης προσωπικού».

Για παράδειγμα, στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, όπως είπε η κ. Χονδρογιάννη, υπάρχει εξοπλισμός για παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών, όμως δεν έχει τοποθετηθεί οδοντίατρος.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας, το Νοσοκομείο αλλά και οι γιατροί θα συμμετέχουν στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ.

 

Ηλεκτρονικό εξιτήριο

 

Στο πλαίσιο των αλλαγών που επέρχονται με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, μηχανογραφείται ηλεκτρονικά και η διαδικασία χορήγησης του ηλεκτρονικού εξιτηρίου. Για τον ασθενή που αποχωρεί από το Νοσοκομείο δεν αλλάζει κάτι, ωστόσο πλέον δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό και το Γραφείο Κίνησης να διαβιβάζουν τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικά. Επίσης δημιουργείται ψηφιακή διάδραση μεταξύ των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και των νοσηλευτών, αφού μέσα από φόρμες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν να βλέπουν τις εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει ένας ασθενής που νοσηλεύεται, και σε ποια κατάσταση υγείας βρίσκεται.

Στο μεταξύ, στην τελική φάση βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου οργανισμού λειτουργίας του «Αχιλλοπούλειου» ο οποίος θα βασίζεται στις 400 κλίνες. Μάλιστα από της διοίκηση τονίζεται ότι θα ληφθούν οι ανάγκες για την επόμενη δεκαετία. Το σχέδιο καταρτίζεται και θα αποσταλεί αρχικά στην Υγειονομική Περιφέρεια και ακολούθως στο υπουργείο Υγείας για τελική έγκριση.

Τέλος στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας και στην αναστάτωση που προκλήθηκε προ δεκαπενθημέρου στο Νοσοκομείο και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα, ότι επηρεάζει και τους εργαζόμενους, ο αναπληρωτής διοικητής κ. Γιάννης Ντόκος επισήμανε ότι «έχει σταλεί έγγραφο από το υπουργείο Υγείας που αναφέρει ότι το ΕΣΥ δεν επηρεάζεται από την εργασιακή εφεδρεία. Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

 

Επιστημονική

εκδήλωση

Η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, με την αιγίδα του Δήμου Βόλου και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, οργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονη αντιμετώπιση συχνών φλεβικών προβλημάτων στα κάτω άκρα» το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011, 18.30 – 22.00, στο ξενοδοχείο Portaria Hotel και Spa.

 

Εκδηλώσεις

για την

ψυχική υγεία

Τριήμερο εκδηλώσεων από το ερχόμενο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα διοργανώνει η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Δίοδος» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται στις 8 Οκτωβρίου. Μάλιστα αυτή την ημέρα, δηλαδή το Σάββατο, στις 9 το πρωί στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Οικογένεια και χρόνια ψυχική πάθηση. Από την ανακοίνωση στη θεραπεία» που διοργανώνεται από τη «Δίοδος» και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις: Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στις 10.30 π.μ. Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. «Παρουσίαση του Ψυχαναλυτικού περιοδικού «Καρτέλ», Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στις 18.30 μ.μ. στο Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. «Προβολή ταινίας και συζήτηση για την ψυχική υγεία».

Έκθεση με έργα των μελών του Κ.Η.Π.Ο.Σ. στα Starbucks 8-10 Οκτωβρίου.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το