Τοπικά

Τρόπους ενίσχυσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παρουσίασε ο Αλ. Χαρίστης από το Βόλο

DSC08385

Δράσεις του ΕΣΠΑ και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενισχυθούν τομείς της τοπικής οικονομίας παρουσίασε από το Βόλο ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος το βράδυ θα μιλήσει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, στην Αγριά Βόλου.

Όπως ανέφερε ο κ.Χαρίτσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν πλήρως όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο σε κοινωνικούς όσο και σε οικονομικούς-παραγωγικούς τομείς, προκειμένου να αλλάξει σελίδα η χώρα μας. Μιλώντας για το νέο ΕΣΠΑ τόνισε πως αξιοποιήθηκαν στο 100% οι πόροι και οτι η Ελλάδα ήταν πρώτη σε απορρόφηση, ενώ ήδη υπάρχει σχεδιασμός, όπως είπε, για το πρόγραμμα της νέας περιόδου στο οποίο θα γίνει στοχευμένη κατάρτιση και δεν θα εφαρμοστούν λογικές μεταφοράς πόρων σε έργα που δεν έχουν αντίκρισμα. Το βάρος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί στην επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία προγραμμάτων παρεμβάσεων σε τομείς που έχουν μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης.

Εκτός από το ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει και η υλοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου, με τον οποίο θα ενισχυθούν μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα φορολογικών κινήτρων στους επιχειρηματίες με σταθερό φορολογικό πλαίσιο για μία δεκαετία. Επιπρόσθετα, και το πακέτο Γιούνκερ αποτελεί έναν μοχλό ανάπτυξης και όπως ανέφερε ο υφυπουργός με αυτό θα παρέχεται δανεισμός σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στη περιοχή της Μαγνησίας και ειδικότερα του Βόλου, ο υφυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για μία πόλη που αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως την αποβιομηχάνιση εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έχει και δυνατότητες. Μίλησε για το έργο της Κάρλας που ενώ είχε χαρακτηριστεί «κόκκινο» και ήταν επίφοβο ως προς την ολοκλήρωσή του, κατάφερε να «ξεπαγώσει» και να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2016.

Ο κ. Χαρίστης δήλωσε πως πρόσφατα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάχθηκε  το έργο ανακατασκευής του οδικού άξονα στο Ξουρίχτι Πηλίου, προϋπολογισμού 970.000 ευρώ. Παράλληλα ανέφερε πως στο πρόγραμμα Γιούνκερ, στο οποίο έχουν κατατεθεί 42 επιχειρηματικές προτάσεις έχει ενταχθεί και ένα έργο από το Νομό Μαγνησίας. Πρόκειται για τα ΕΛ.ΣΙ. (Ελληνικά Σιδηροκράματα) Αλμυρού του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Για τον τομέα της Υγείας τόνισε ότι την κυβέρνηση την απασχολεί το ζήτημα της νησιών, όπως οι Βόρειες Σποράδες, και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικά τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ενώ θα δοθούν 200 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Χαρίστης αναφέρθηκε και στο Νοσοκομείο Βόλου δηλώνοντας ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς τα έργα του προηγούμενου προγράμματος και πλέον γίνεται η εξειδίκευση των προτάσεων από το Υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με το λιμάνι του Βόλου, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε σημαντικό το νέο σύστημα ασφαλείας ISPS και πρόσθεσε πως γνωρίζει οτι πάγιο αίτημα της περιοχής είναι η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου Θεσσαλίας. Ωστόσο, τόνισε πως πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός που θα εξυπηρετεί τις παραγωγικές ανάγκες της περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι για να μπει το έργο αυτό σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, πρέπει πρώτα να εξεταστεί ο βαθμός ωριμότητας των μελετών που έχουν γίνει για αυτό.

Στην Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών ο κ. Χαρίτσης θα έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς της πόλης, θα τους ενημερώσει για τις μορφές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενώ θα ακούσει και τις δικές τους προτάσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το