Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Σχέδιο ασφυκτικής εποπτείας

 

Εκφράζεται αισιοδοξία ότι  η ευρωζώνη τελικά δεν θα «αυτοκτονήσει»

Αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές – Μετοχές, ευρώ και εμπορεύματα στα ύψη

 

Ενα αίσθημα αισιοδοξίας κατέκλυσε τη Δευτέρα (χθες) τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ, έστω και στο παρά πέντε, θα κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και εν τέλει θα σώσει και την παρτίδα και το ευρώ. Οι αγορές αποτύπωσαν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την αισιοδοξία αυτή. Ετσι, μετοχές, ευρώ και εμπορεύματα εκτινάχθηκαν στα ύψη έπειτα από ένδεκα ημέρες κατήφειας, απογοήτευσης και βεβαίως ρευστοποιήσεων.

Αφορμή της θεαματικής αλλαγής σκηνικού είναι η φημολογία ότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί τείνουν να αποκρυσταλλώσουν μια στρατηγική στενής έως ασφυκτικής εποπτείας (μέσω των υπηρεσιών των Βρυξελλών ασφαλώς, για λόγους νομιμοποιητικούς) στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την τήρηση των προϋπολογισμών και για την εν ευρεία εννοία δημοσιονομική ευταξία τους.

 

Αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων του Βερολίνου και του Παρισιού επεξεργάζονται το σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με διαρροές, θα είναι έτοιμο πριν από τη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

 

«Εργαζόμαστε εντατικά για τη δημιουργία μιας Ενωσης Σταθερότητας. Αυτή θέλουμε να διασφαλίσουμε μέσω των αλλαγών στις Συνθήκες, που επεξεργαζόμαστε», σημειώνει χαρακτηριστικά σε σημερινή (χθεσινή) ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ άλλες πληροφορίες ανα φέρουν ότι με διαδικασίες  – εξπρές αναμένεται να «τρέξουν»  οι μεταρρυθμίσεις που απεργάζονται Γαλλία και Γερμανία για τη νέα  ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο – απάντηση (;) στην κρίση  χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη είναι έτοιμο και σε πρώτη φάση θα τεθεί προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών ΕΕ και  Ευρωζώνης. Αρχής γενομένης από  το Eurogroup της Τρίτης (σήμερα) όπου και αναμένεται να επέλθει μια τελική συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, την μόχλευσή των κεφαλαίων του, την πίστωση των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τη δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά από το προσωρινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

 

Στόχος να μπορέσει το EFSF να διεκδικήσει άμεσα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, ει δυνατόν  και εκτός Ευρώπης, αν και οι ειδικοί  εκτιμούν πως το ταμείο, η λειτουργία του και εν γένει η πολυπλοκότητα  του προβλήματος στην Ευρώπη καθιστούν μη ελκυστική την προοπτική επένδυση από τρίτους. Σε κάθε περίπτωση το μείζον θέμα είναι το Ταμείο, με τη νέα του δομή, να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά το συντομότερο δυνατόν ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των προβληματικών ευρωπαϊκών κρατών πριν το τέλος της χρονιάς για να δώσει παράλληλα τον απαιτούμενο χρόνο στους Ευρωπαίους να ενεργοποιήσουν τον Μόνιμο Μηχανισμό (ESM) ίσως και πριν το 2013.

 

Προς τούτο και  οι αλλαγές στις ευρωσυνθήκες που αναζητούν διακαώς Γερμανία και Γαλλία, ίσως και πριν τον Ιανουάριο του 2012!

 

Είναι δεδομένο πως  Παρίσι και Βερολίνο προσέρχονται σε Eurogroup και Ecofin με σχέδιο για προώθηση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με στόχο να πετύχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες μέλη. Το πρόβλημα έγκειται στη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για αλλαγές στις Συνθήκες.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικών εφημερίδων ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται πως βρήκε μια λύση, που προβλέπει την επικύρωση των αλλαγών από κάθε χώρα ξεχωριστά, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις Βρυξέλλες και τις χρονοβόρες διαδικασίες.

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα σχέδια τους στην σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, προτρέποντας τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ τους και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.

 

Ο νέος ρόλος της  ΕΚΤ

 

Σε αυτό το πλαίσιο  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα κληθεί να συμμετάσχει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

 

Είναι η παραχώρηση που κάνει το Βερολίνο προς το Παρίσι για να καταλήξουν σε μια κοινή  συμφωνία δράσης.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Wet am Zontang το νέο σχέδιο θα δίνει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να παρεμβαίνει πιο ενεργά στις χρηματαγορές, αρκεί προς τούτο να υπάρχει πλειοψηφία στο διοικητικό της συμβούλιο!

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το