Photo Gallery, Πολιτική

στηρίζουν κυβέρνηση Βενιζέλου

Ενώ η Λούκα Κατσέλη επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

 

Reuters: ΛΑΟΣ και Ντόρα


ΑΘΗΝΑ 4.-

 

Kυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμμαχία ΛΑΟΣ και Ντόρας Μπακογιάννη και πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Oι ίδιες πηγές είπαν -κατά το πρακτορείο- ότι ΛΑΟΣ και Ντ. Μπακογιάννη συμφώνησαν με τον Ε. Βενιζέλο να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας .

Εν τω μεταξύ η ανεξάρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου. Νωρίτερα η βουλευτής είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 

Στην ομιλία της κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είχε πει ότι θα περίμενε την ομιλία του πρωθυπουργού για να αποφασίσει τί θα ψήφιζε.

 

Εξηγώντας την απόφασή της μετά την ψηφοφορία είπε ότι ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε και στις δύο προϋποθέσεις που έθεσε, δηλαδή ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επιδιώξει κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα διασφαλίσει την 6η δόση και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και θα πάει σε εκλογές μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, δηλαδή το Φεβρουάριο, όπως διευκρίνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη είχε διαγραφεί στις 20 Οκτωβρίου όταν καταψήφισε το άρθρο 37 (για τις συμβάσεις εργασίας) κατά την ονομαστική κατ’ αρθρον ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.

 

Εξάλλουθ «εθνική συνεννόηση ως στρατηγική επιλογή για την έξοδο από την κρίση, με τη διαμόρφωση όρων εθνικής ομοψυχίας», ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου γιατί, όπως είπε, «η κρίση είναι βαθιά και ο χειμώνας της χώρας θα είναι μακρύς και βαρύς».

 

«Σφάλαμε αλλά δεν προδώσαμε. Υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας, δεν αποδειχθήκαμε φρόνιμοι και συνετοί. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για όσα άστοχα πράξαμε αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να παραιτηθούμε», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι «η ιστορική κρίση θα δικαιώσει τον Γιώργο Παπανδρέου για τις προσπάθειες που έκανε να κρατήσει ζωντανή τη χώρα».

 

«Οφείλω ευγνωμοσύνη στον Πρωθυπουργό για την αδιάκοπη προσπάθεια του να αναστηλώσει το κύρος της χώρας. Η όποια επιτυχία του μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε με ελάχιστη υποστήριξη», είπε ακόμη ο κ. Παπανδρέου.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ και τον κάλεσε «να μην αντιμετωπίζει την εθνική συνεννόηση ως μία κίνηση τακτικής γιατί αν εκλεγεί αύριο το κόμμα του κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί ερείπια».

 

Προειδοποίησε ακόμη ότι «δεν είναι ώρα για εκλογές. Είναι η ώρα για την ολοκλήρωση των διεθνών και εσωτερικών υποχρεώσεων της χώρας. Δεν είναι ώρα για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».

 

Πρέπει να πάρουμε και υλοποιήσουμε δύσκολες και σοβαρές αποφάσεις και γι΄αυτά χρειάζονται τέσσερις έως πέντε μήνες, διαφορετικά χρεοκοπήσαμε, είπε ο κ. Παπαϊωάννου και ξεκαθάρισε ότι «αποκρούει κάθε πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης που θα είναι αμιγώς των τεχνοκρατών».

 

Απευθύνθηκε μάλιστα στη ΝΔ που έχει θέσει όρο για τη συμμετοχή των τεχνοκρατών, σημειώνοντας ότι «δεν αποδέχεται ούτε ως ουσία ούτε ως σημειολογία ότι ήρθε το τέλος της πολιτικής γιατί οι πολιτικοί λογοδοτούν στο λαό, ενώ οι άλλοι εκπροσωπούν συμφέροντα».

 

Από την πλευρά του για «αυνειδητή προσπάθεια κατεδάφισης» της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου από τον πολιτικό κόσμο και τα ΜΜΕ έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

 

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίοδο που, με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα μετεξελιχθεί για να μπορέσει να υπάρχει ένα διαφορετικό σχήμα ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων για να στηρίξει μια συμφωνία, η οποία χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή στήριξη του πολιτικού συστήματος» ανέφερε, λέγοντας πως «για αυτή την πορεία η κυβέρνηση ζητά σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης».

 

Ο υπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως δεν θα επιτρέψει ποτέ να ευδοκιμήσει «η προσπάθεια κανιβαλισμού» εναντίον του πρωθυπουργού, η οποία, συνέχισε, «προσπάθησε να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, εκείνος ο οποίος πάλεψε και έφερε σε πέρας μια τεράστια προσπάθεια και μια μεγάλη επιτυχία με τη συμφωνία των Βρυξελλών κι όχι όλοι όσοι ήταν απέναντι». «Είμαστε ενώπιος ενωπίω» είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, είπε πως ενώ θα περίμενε κανείς η συμφωνία να βρει ομόθυμη αποδοχή λίγες ώρες αφότου επέστρεψε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες «έγινε μια συνειδητή προσπάθεια κατεδάφισης από όλο το πολιτικό σύστημα, με αρωγό τα ΜΜΕ».

 

«Φτάσαμε στο σημείο να μας ρωτούν αν έχουμε δικαίωμα να θριαμβολογούμε με αποκορύφωμα την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου της προσβολής των θεσμών από οργανωμένες μειοψηφίες που θέλησαν να ρίξουν τη κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι «αποτέλεσε υπέρτατη δυνατότητα στον πολίτη να εκφραστεί να πει πως αντιλαμβάνεται ότι για να μείνουμε στο ευρώ, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα». Και σημείωσε: «Το δημοψήφισμα δεν υπάρχει πια, γιατί μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις φάνηκε από την ΝΔ να ανοίγει η πόρτα συναίνεσης και εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει ανοιχτή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το