Photo Gallery, Τοπικά

Σε κινητοποιήσεις οδεύουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου

 

Αντιδρούν στο νόμο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ τονίζοντας πως καταλύεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο

Σε κινητοποιήσεις θα κατέλθουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ-ΤΕΙ που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή και το οποίο, όπως υποστηρίζουν, διαλύει το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Αρνητικός εμφανίστηκε και ο πρύτανης κ. Κώστας Γουργουλιάνης που όμως υπογράμμισε ότι ο νόμος από τη στιγμή που ψηφίστηκε, θα πρέπει να εφαρμοστεί.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Το δρόμο των κινητοποιήσεων δείχνουν οι φοιτητές ως αντίδραση στο νομοσχέδιο που πλέον είναι νόμος. Για τους ίδιους οι αλλαγές σηματοδοτούν τη ριζική αναμόρφωση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, όπου η γνώση εμπορευματοποιείται μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης. Οι φοιτητές εκτός από το πανεπιστημιακό άσυλο που καταργείται, βλέπουν ότι χάνουν τη δυνατότητα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου Πέτρος Μεταξιώτης προέβλεψε ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, αφού προδιαγράφεται μια μαζική συλλογική διαδικασία κινητοποιήσεων λόγω του νομοσχεδίου. «Το υπουργείο Παιδείας κατέβασε προς ψήφιση το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, που οι φοιτητές και οι διδάσκοντες βρίσκονται σε αδράνεια λόγω των διακοπών. Οι αλλαγές στα ΑΕΙ θα μεταβάλλουν το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και η απόκτηση της παιδείας θα γίνει προνόμιο για τους λόγους. Η ΠΑΣΠ καλεί όλους τους φοιτητές να ενεργήσουν συλλογικά και ενωμένα, ώστε να δράσουν, ώστε να μην επιτρέψουν να διαμορφωθεί μια κατάσταση που θα είναι ιδιαίτερα αρνητική».

Το μέλος της φοιτητικής παράταξης της Αριστερής Ενότητας Κώστας Ελεμένογλου τόνισε πως είναι τραγικό που για πρώτη στα μεταπολιτευτικά χρόνια καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο. «Συγχρόνως όμως διαπιστώνουμε πως καταλύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του πανεπιστημίου και το αγαθό της γνώσης γίνεται εμπόρευμα. Παράλληλα το νομοσχέδιο επιφέρει την εντατικοποίηση των σπουδών. Είναι δεδομένο ότι οι φοιτητές θα αντιδράσουν και θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Ενδεχομένως όχι αυτή την περίοδο, αλλά μετά το Σεπτέμβριο. Βέβαια το ποια μορφή θα έχουν οι κινητοποιήσεις, ακόμη δεν είναι προκαθορισμένο. Αυτό θα προκύψει μέσα από τις συζητήσεις. Τα τελευταία κινήματα με τους «Αγανακτισμένους» απέδειξαν πως οι νέοι αναζητούν νέα υλικά για να αντιδράσουν αποφεύγοντας τις παλιές κλασικές αντιδράσεις, όπως είναι οι καταλήψεις».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης σημείωσε ότι υπήρξε μια βελτίωση σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του πρύτανη ο οποίος θα εκλέγεται τελικά από τα μέλη ΔΕΠ, εφόσον υποδειχθούν δύο-τρεις υποψήφιοι από το Συμβούλιο Διοίκησης. Αυτό όμως δεν μπορεί να αλλάξει τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου που έγκειται στη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων είτε σε ένα πρόσωπο, όπως ο πρύτανης, είτε σε ένα διοικητικό συμβούλιο. Ουσιαστικά δεν επήλθε κάποια αλλαγή και υπάρχει αντίδραση από τους πρυτάνεις. Πλέον αυτό που απομένει, είναι, να μελετήσουμε το νόμο.

Ερωτηθείς, αν τελικά η αντίδραση θα φτάσει στο σημείο της άρνησης εφαρμογής του νόμου, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ο πως ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο ίδιος από χθες δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από πανεπιστημιακούς σχετικά με διάφορα σημεία του νόμου που δεν είναι σαφή, όπως για παράδειγμα, τι θα γίνει με τους προέδρους των Τμημάτων και ποιες αρμοδιότητες θα έχουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το